Narva uus linnapea radikaalseid muutusi ei poolda

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste esines eile lühidalt Narva linnavolikogu liikmetele, olles ise veel linnavolikogu esimees. Mingit agitatsiooni ei kõlanud, kuna fraktsioonid ei olnud ühtki poliitilist vastast esitanud. Hääletamine lõppes tulemusega 17:12. Tammiste kahjuks rääkis tema 11 aasta pikkune kogemus linnapeana, mis jätab vähe lootust, et Narvas võiksid hakata aset leidma mingid muutused.
Tarmo Tammiste esines eile lühidalt Narva linnavolikogu liikmetele, olles ise veel linnavolikogu esimees. Mingit agitatsiooni ei kõlanud, kuna fraktsioonid ei olnud ühtki poliitilist vastast esitanud. Hääletamine lõppes tulemusega 17:12. Tammiste kahjuks rääkis tema 11 aasta pikkune kogemus linnapeana, mis jätab vähe lootust, et Narvas võiksid hakata aset leidma mingid muutused. Foto: Ilja Smirnov

Juba eile päeval oli selge, et Narva tsentristid olid tagasi lükanud sotsiaaldemokraatide esitatud linnapeakandidaadid, ning õhtul toimunud Narva linnavolikogu istungil valiti linnapeaks ainus esitatud kandidaat  Tarmo Tammiste. Tammiste astub ühte ja samasse jõkke juba teist korda − ta on Narva linna juhtinud ka varem, alustades 2002. aastal. Sellele vaatamata ta väga suurt toetust ei saanud ning hääletamine lõppes tulemusega 17:12 tema kasuks.

Narva linnavolikogu saali olid eile linnapead valima tulnud kõik 31 linnavolikogu liiget. Tammiste poolt andis salajase hääletuse käigus oma hääle 17 saadikut, tema vastu oli 12 volikogu liiget, üks saadik oli hääletussedeli mingil moel ära rikkunud ning üks saadik ei käinudki valimiskasti juures. See viimane ei olnud Tarmo Tammiste.

"Minu meelest on see tulemus − 17 häält − normaalne. Ebanormaalne olnuks, kui hääli oleks olnud 30, nagu kunagi ka oli," kommenteeris Tammiste linnavolikogu kõnepuldist, tänades kõiki, kes teda toetasid.

Veidi hiljem avaldas Tammiste arvamust, et tänu olemasolevale kogemusele on tal linna juhtida kergem. "See tähendab, et ma ei hüppa musta auku, teadmata, mis mind seal ees ootab," selgitas ta.

Koalitsiooni moodustada ei õnnestunud

Tarmo Tammiste valimine Narva linnapeaks pani faktiliselt punkti tsentristide ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooniläbirääkimistele. Sotsid olid kategooriliselt Tammiste kandidatuuri vastu.

"Meie arvates vajab linn reaalseid muutusi, ühe inimese ümberpaigutamine ühelt ametikohalt teisele aga ei ole mingi muutus. Kõik me teame viimased 12-14 aastat, et linna juhtis Tarmo, ning mäletame, kuidas ja mis toimus abilinnapeadega tema juhtimise ajal; teame kõiki neid skandaale, muu hulgas ka korruptsiooniga seotuid," ütles Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimees Ants Kutti.

Nagu Põhjarannik juba kirjutanud on, pakkusid sotsiaaldemokraadid tsentristidele välja oma linnapeakandidaate, teiste hulgas ka parteituid, et üheskoos kavandada reforme Narva hariduse ja meditsiini valdkonnas ning kohaliku täidesaatva võimu struktuuris. Sotsiaaldemokraatide trump oli tervise- ja tööminister ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski, kes ka ise Narvas 2013. aastal edukalt kandideeris.

"Kooskõlastasime eelnevalt kõik need kolm strateegilist punkti [eelnimetatud reformide suunad] ministrite kabinetiga, saime riigi toetuse nende projektide elluviimiseks ning läksime koalitsiooniläbirääkimistele just selle sillana linna ja riigi vahel, millest Narva on juba kahjuks oma viisteist aastat puudust tundnud," rääkis Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Vladimir Izotov, kes Jevgeni Ossinovskiga pidevalt ühendust peab.

Kiireid reforme oodata ei ole

Ants Kutti rääkis, et koalitsiooniläbirääkimiste ajal kohtusid nad Tarmo Tammistega.

"Kui me esitasime talle küsimusi selle kohta, mida ja kuidas ta linnapeana teeks, siis ei kuulnud me kahjuks kindlat soovi viia ellu mingeid muudatusi. Absoluutselt kõik jääb endiseks," märkis Kutti kahetsusega.

Uus linnapea ise teatas, et reforme puudutavaid küsimusi juba arutati nende fraktsioonis Ühtne Narva. Nüüd ootab ta, millal linnavolikogu uuele linnavalitsusele konkreetsed ülesanded seab. Linnavalitsuse koosseisu tutvustab Tammiste lähiajal.

"Praegu tuleb muidugi jätkata tööd uute Euroopa programmide ja projektidega − see töö kahtlemata juba käib. Kõige muu puhul tuleb aga lihtsalt püüda teha nii, et linn saaks elada oma tavalist igapäevaelu," arvab vast valitud linnapea.

Kommenteerides ebaõnne tsentristide ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni moodustamisel, sõnas Tammiste, et nii või teisiti tuleb ette küsimusi, mille üle nad hääletavad ühtemoodi, see tähendab, et neil leidub kokkupuutepunkte.

"On positiivseid näiteid selle kohta, et me saame koos tööd teha. Ees on veel kaks aastat [kuni järgmiste kohalike valimisteni  I.S.], nii et elame, näeme," ütles Tammiste.

Ants Kutti kinnitas, et reforme Narvas nad toetavad, isegi kui algatus nende elluviimiseks tuleb ilma koalitsioonilepinguta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles