Uuest aastast hakkavad kehtima uued vee hinnad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladislav Petuhhov märkis, et veemajanduse ja vee-ettevõtte arendamisse on viimastel aastatel tariife tõstmata investeeritud ligikaudu 90 miljonit eurot.
Vladislav Petuhhov märkis, et veemajanduse ja vee-ettevõtte arendamisse on viimastel aastatel tariife tõstmata investeeritud ligikaudu 90 miljonit eurot. Foto: Matti Kämärä

Järgmise aasta 1. jaanuarist muutuvad Järve Biopuhastuse teenindatavas piirkonnas veevarustusteenuse ning reovee ärajuhtimise ja puhastamise hinnad. Need on praegu igas omavalitsuses küll erisugused, kuid see on ettevõtte esimene samm selles suunas, et ühtlustada järk-järgult hinnad kõikidele oma klientidele.

Järve Biopuhastus tahtis kehtestada kõikidele klientidele ühtse hinna − 2,03 eurot pluss käibemaks −, kuid riiklik regulatsioon näeb ette ülemineku kehtivalt hinnakujundussüsteemilt uuele kindla perioodi vältel − 15 aasta jooksul," rääkis Järve Biopuhastuse juhatuse liige Vladislav Petuhhov. "See tähendab, et me hakkame iga aastaga etapiviisi hinna ühtlustamise suunas liikuma."

Siiani tegelesid vee hinna kehtestamisega kohalikud omavalitsused ning seetõttu kehtivad kõikides Järve Biopuhastuse teenindatavates piirkondades praegu erisugused hinnad. Alates uuest aastast kehtestab hinnad esimest korda vee-ettevõte. Hinnad kinnitas konkurentsiamet, võttes arvesse enne seda omavalitsustes kehtinud hinnakujundussüsteemi.

Veevarustussüsteem on muutunud

Vladislav Petuhhov märkis, et praegu ei ole peaaegu üldse kaebusi joogivee kvaliteedi kohta. Neid esineb vaid siis, kui ehitajad torustikel midagi teevad ning vett sisse-välja lülitavad või kui mõni rike aset leiab.

"Ning selles puhtas vees on ligikaudu 50 miljoni euro eest investeeringuid, mis moodustavadki osa uuest tariifist," selgitas ta. "Kanalisatsioonisüsteemi renoveerimisse oleme investeerinud üle 40 miljoni euro. Kokku oleme veemajanduse ja vee-ettevõtte arendamisse viimastel aastatel tariife tõstmata investeerinud ligikaudu 90 miljonit eurot."

Teise osa uuest tariifist moodustavad kulutused kõige selle teenindamiseks, mis aastate jooksul ehitatud on. Kui varem olid näiteks Jõhvis ja Kohtla-Järvel oma puuraugud, siis praegu tuleb kogu vesi Kurtna-Vasavere veehaardest ning seda tuleb ümber pumbata. Selles piirkonnas pole veefiltreerimisjaama kunagi olnud, kuna arvati, et maa alt tulev joogivesi ei vaja suurt puhastamist. Nüüd on olemas Ahtme veefiltreerimisjaam ning seetõttu on tekkinud ka sellega seotud kulutused, muu hulgas elektrikulu.

"Kui torustikest rääkida, siis neid tuleb läbi pesta kord kolme aasta jooksul. Kui varem ei teinud seda mitte keegi, siis praegu toimib sujuva läbipesemise süsteem ning meil on selleks olemas suurel hulgal spetsiaalset tehnikat," märkis Vladislav Petuhhov. "Ning see ei ole mitte lihtsalt niisama, vaid see on tõepoolest hädavajalik, hoidmaks veevarustuse ja reovee ärajuhtimise süsteemi korras, et see normaalselt töötaks. Ning kõike seda tegime me kaua aega vana tariifi järgi."

Hind ei muutunud aastaid

Viimati tõstis Kohtla-Järve veetariifi 2007. aasta oktoobris. Toona osutas linnas veevarustusteenust Viru Vesi, kes aga peagi loobus selle teenuse osutamisest säärase tariifi alusel, ning juba seitse aastat tegeleb sellega Järve Biopuhastus.

Jõhvi vald tõstis vee tariifi 2010. aastal. Sellest ajast peale moodustab see 1,25 eurot ning seetõttu tuleb uuel aastal aset leidev hinnatõus seal kõige tuntavam. Kohtla-Nõmmel ja Püssis kehtivad praegused vee hinnad 2007. aastast, Kohtla ja Illuka vallas 2008. aastast ning Kiviõlis 2010. aastast.

"Need hinnad ei ole Järve Biopuhastusega kuidagi seotud ning ei arvesta mitte kuidagi meie investeerimisplaane, meie tulude ja kulude struktuuri, veevarustuse ja reovee ärajuhtimise süsteemi. Omavalitsused ei võtnud neid hindu vastu mitte meie jaoks, vaid nende ettevõtete jaoks, kes seal varem tegutsesid," märkis Vladislav Petuhhov.

Võrreldav Pärnu ja Harjumaaga 

Petuhhov ütles, et kui vaadata teistes Eesti regioonides kehtivaid hindu, siis erinevused on väga suured. "Kui võtta meie referentrühm, siis peamiste parameetrite järgi oleme meie kuskil keskel," rääkis ta. "Arutades Järve Biopuhastuse taotlust kehtestada uued tariifid, võrdles konkurentsiamet meie ettevõtte näitajaid Harjumaa ja Pärnu vee-ettevõtete omadega. Mõningad kulutused on meil suuremad, mõningad madalamad, kuid üldiselt hinnadiapasoon eriti ei erine ning on täiesti adekvaatne ja põhjendatud."

Konkurentsiamet kooskõlastas uued hinnad ka kohalike omavalitsustega ning nende poolt mingeid vastuväiteid ei tulnud. "Kõik nad mõistavad, et veemajanduse arendamise plaane saab ellu viia vaid meie tariifi alusel, kuna Euroopa Liidu toetused selles vallas hakkavad lõppema," märkis Vladislav Petuhhov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles