Uus koondamislaine võtab töö 150 kaevurilt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva karjääris peatatakse kõrge omahinna tõttu põlevkivi kaevandamine nendes tranšeedes, kus katendi paksus ulatub 30 meetrini.
Narva karjääris peatatakse kõrge omahinna tõttu põlevkivi kaevandamine nendes tranšeedes, kus katendi paksus ulatub 30 meetrini. Foto: Matti Kämärä

Eesti Energia ütleb järgmise aasta esimeses pooles töökoha üles 150 Narva karjääri töötajale. 

Eesti Energia põhjendas järjekordset koondamislainet vajadusega veelgi suurendada efektiivsust, et kohaneda madalate hindadega elektriturgudel. Koondamine toimub mitmes etapis. Jaanuaris lahkub 60 inimest, veebruaris 50-60 ja ülejäänud märtsis.

Omahind väga kallis

Eesti Energia juhatuse liige ja kaevanduste juhatuse esimees Andres Vainola rääkis Põhjarannikule, et kulude kokkuhoidmiseks peatatakse töö nendes Narva karjääri lõunapoolsemates tranšeedes, kus katendi paksus ulatub üle 30 meetri. "Sealt kaevandatava põlevkivi kõrge omahind pole konkurentsivõimeline praeguse elektri ja õli hinnatasemega," märkis ta, selgitades, et 2014. aastaga võrreldes on tänavu kümne kuu elektri keskmine hind langenud ligi 20 ja nafta maailmaturu hind 40 protsenti.

Vainola kinnitas, et tranšeede konserveerimine ei tähenda kaevandamiseks ettevalmistatud põlevkivivarude mahajätmist. "Nii sügaval olevat põlevkivi on otstarbekas tulevikus välja võtta allmaakaevanduse kaudu. Praegu me teemegi selle rajamiseks ettevalmistusi," ütles Vainola, kelle sõnul peab allmaakaevandamine seal algama hiljemalt viie aasta pärast.

Kaevurite ja energeetikute ametiühingujuht Vladislav Ponjatovski mõistab, et praeguse turuolukorra tõttu on koondamine vältitmatu. Tema sõnul on koondatavate seas nii ekskavaatori-, buldooseri- ja kallurijuhte kui ka mitmetes teistes ametites töötavaid inimesi.

Ametiühingu liikmetel eelis

Ametiühing seisis Ponjatovski sõnul aga selle eest, et koondatavate nimekirja satuks võimalikult vähe ametiühingu liikmeid. "Nende 150 seas on ametiühingu liikmeid vaid üks kolmandik. Samas Narva karjääri praegusest 700 töötajast kuulub ametiühingusse 500," kinnitas ta.

Tänavu suvel teatas Eesti Energia plaanist koondada ligemale 200 kaevurit Estonia kaevandusest. Andres Vainola sõnul kujunes tegelik töö kaotanute arv oluliselt väiksemaks − 114. "Koondamine tabas plaanitust vähem inimesi tänu sellele, et meil õnnestub efektiivsema kamberlaava kaevandmismeetodiga algust teha plaanitust tunduvalt varem − juba järgmise aasta 1. jaanuarist," ütles ta.

Vainola kinnitas, et kui elektri- ja õliturud jäävad püsima kas või praegusele tasemele, siis järgmisel aastal ettevõttes enam suuremaid koondamisi tulemas pole. "Arvestame, et toodame ka järgmisel aastal 15 miljonit tonni kaubapõlevkivi. Sellise tootmismahu jaoks on meie töötajate arv pärast 150 inimese koondamist Narva karjääris optimaalne," sõnas ta.

Töötukassa jaoks ei tulnud koondamine ootamatult

Nagu varasemategi koondamiste puhul, võimaldab AS Eesti Energia Kaevandused koondatavatele töötajatele lisaks riiklikele hüvitistele ja teenustele taotleda ka ettevõttepensioni ning ümberõppestipendiumi.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhi Anneki Teelahi sõnul ei tulnud viimase aja energeetikauudiseid arvestades teade 150 inimese koondamise kohta ootamatult. "Oleme töötukassas selleks valmistunud ja plaanime jaanuaris Narva karjääris läbi viia nii infopäevi kui tööandjate minimessi. Arvestades, et paljud koondatavad on töötanud ühes ettevõttes väga palju aastaid, on kõige tähtsam neid julgustada, et nad saavad ka uues töökohas hakkama," sõnas Teelahk, leides, et tulenevalt koondatavate erialadest võiksid nad tööd saada nii tee-ehitus- kui transpordiettevõtetes. "Häid autojuhte nõutakse pidevalt."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles