Loomeinimesed annavad Ida-Viru ettevõtetele värske pilgu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme puiduaida perenaine Eveli Tooming osales PESA programmis, mille tulemusena sündis puidust valgustite sari.
Avinurme puiduaida perenaine Eveli Tooming osales PESA programmis, mille tulemusena sündis puidust valgustite sari. Foto: Matti Kämärä

Loov Eesti alustab sel sügisel Ida-Viru ettevõtluse edendamisele suunatud programmi, mille eesmärk on pakkuda uusi nutikaid lahendusi, et aidata ettevõtetel oma tooteid arendada ja ekspordikäivet kasvatada.

Ettevõtluse- ja tootearenduse tippkompetentsi toob Ida-Virumaale Loova Eesti+ Maa programm, mida toetab EAS Euroopa regionaalarengu fondist.

Teistsugune vaade

"Uued mõtted sünnivad ikka seal, kus erisugused kogemused kokku puutuvad. Seetõttu toome lisaks tavapärasele ettevõtluse ja juhtimiskompetentsile juurde ka loomeinimeste kogemusi ning teistsugust vaadet. Meie senine praktika näitab, et just nii sünnivad turgu muutvad ideed ning loomeinimeste abiga saab ka kohalikule elule hoo sisse anda," ütles Loova Eesti tegevjuht Eva Leemet.

Programm on jagatud viide etappi. Esmalt kogutakse innovatsioonilaborites ideid, kuidas oma ettevõttele või tootele uut hingamist anda. Ühepäevased koolitused toimuvad septembri keskel Ida-Viru eri paikades nii eesti kui vene keeles. Seejärel on võimalik TeamLabi formaadis toimuvas töötoas oma meeskondadesse lisajõudu leida ning kogenud mentorite käe all tekkinud ideid edasi arendada.

Kolmandas etapis saab liituda kaheksa kuud kestva veebipõhise tootearendusprogrammiga PESA, kus Eesti juhtivad spetsialistid annavad juhiseid oma idee arendamiseks.

Kui toode juba valmis ning plaan minna välisturule, on võimalik liituda ekspordile suunatud programmiga PESA+, kus saab tuge sihtriigis elavatelt ekspordispetsialistidelt. Kogu programmi ulatuses on oluline koostöö nii kohalike kui ka välisriikide ettevõtetega.

Enamiku programmist saab läbida kohapeal, plaanis on ka mõned õppesõidud. "Võimalus on läbida kogu programm algusest lõpuni või ettevõtte vajaduste kohaselt liituda just endale sobiva etapiga," ütles Leemet.

Ida-Viru programmil erisused

Samalaadset programmi pakub Loov Eesti ka Kagu- ja Kesk-Eesti ettevõtjatele.

Ida-Viru maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna nõunik Jana Pavlenkova ütles, et teiste piirkondadega võrreldes on Ida-Virumaa programmil mõned erisused. Näiteks otsitakse praegu lisaraha kogu programmi tõlkimiseks. "Interaktiivne programm koosneb videoloengutest, mida on kokku üle 20 tunni ja mis tuleb vene keelde tõlkida," selgitas ta.

Teiseks täiendatakse Ida-Viru spetsiifikaga programmi teist etappi ehk TeamLabi.

"Teeme kaks päeva kestvad regionaalsed mõttetalgud, kus paneme välja auhinnad neljas teemavaldkonnas: tehnilised idufirmad, sotsiaalne ettevõtlus, kodanikuühiskonna omaalgatus ja loominguline linnakeskkond," rääkis Pavlenkova. Viimase all on mõeldud linna- või külakeskuse nutikat ja terviklikku lahendust.

Iga valdkonna paremad võivad arvestada toetusega oma idee elluviimiseks.

"Mul on ambitsioonikas soov, et TeamLabist võtaks osa vähemalt sada inimest ning umbes 20 ideed ja meeskonda kandideeriksid edasi PESA programmi," ütles Pavlenkova, lootes, et Loova Eesti programm annab kohalikele ettevõtetele arengutõuke.

"Ida-Virumaal on vaja suurendada lisandväärtust, et meie ettevõtjad kasvaksid kas või osaliselt välja alltöövõtjate rollist. Selleks on kohe vaja disainerite abi: pakend, ergonoomika, oskus end turundada jms. Loomulikult pole see programm, mis kohe päästab Ida-Virumaa, aga tulebki pakkuda palju erisuguseid ideid ja tegevusi," lisas ta.

Kontaktid disaineritega

Siiani on Ida-Viru ettevõtjatest osalenud PESA tootearendusprogrammis Avinurme puiduait, kes töötas 2013. aastal välja unikaalse puidust lambikuplite sarja.

Esimest korda võeti küll perefirmas E. Strauss lambitegu ette juba 2010. aastal, kui oli tarvis sisustada oma toodangu uus müügikoht puiduait ja tekkis vajadus interjööri sobivate valgustite järele. Et kaubandusest meelepäraseid ei leitud, sündisid need puiduaida disainerite Eve Andruskevitšuse ja Janar Raudveri ning kohalike puutöömeistrite koostöös.

Kui Avinurme puiduaida külastajad tahtsid sealses interjööris kasutatud valgusteid sõna otseses mõttes laest kaasa haarata, küpses kohapeal mõte neid tootma hakata.

"Puiduaida valmimine andis tootearendusele hoogu juurde, sest tekkisid kontaktid disaineritega, kelle pilk on väga värskendav. Kuna meil nii hästi omavahel klappis, otsustasime koostööd jätkata ja osaleda koolitusprogrammis," rääkis puiduaida perenaine Eveli Tooming. PESA programmis aitasid tunnustatud disainerid ja juhtimiskoolitajad uue tootesarja aastaga turule tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles