Viru Keemia Grupi töökohtadele on suur tung

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembrist peaksid uute Petroteri tehaste kõrval õli tootma ka vanemad Kiviteri tehnoloogial töötavad õlivabrikud, mis aasta alguses turu madalseisu tõttu seisma pandi.
Septembrist peaksid uute Petroteri tehaste kõrval õli tootma ka vanemad Kiviteri tehnoloogial töötavad õlivabrikud, mis aasta alguses turu madalseisu tõttu seisma pandi. Foto: Peeter Lilleväli

Pärast rohkem kui poole aasta pikkust pausi taas vanemaid õlivabrikuid käivitavasse Viru Keemia Gruppi tahab 350 ametikohale tööle pääseda peaaegu kaks korda rohkem inimesi. 

VKG personalijuht Tea Allikmäe sõnas, et sooviavaldusi tööle asumiseks tuleb iga päev kümnete kaupa ja eilse seisuga polnud ühtegi ametit, kuhu soovijaid poleks.

"Kõige tugevam on konkurents laborantide kohtadele, kuhu on tulnud juba üle 30 avalduse. See tähendab, et igale kohale on kolm soovijat," tõi ta näite.

Palju häid kandidaate

Kõige jõudsamalt edeneb kohtade täitmine Ojamaa kaevanduses. Seal polnud vaja isegi avalikku konkurssi välja kuulutada. Kevadel töö kaotanud ligikaudu sada meest helistati läbi ja peaaegu kõik nad on valmis augustis taas tööle asuma.

Ka VKG Oilis soovib suurem osa endistest töötajatest endisesse ametisse naasta. "Nüüd tuleb välja, et vaid vähestel õnnestus vahepealsel ajal uus sobiv töökoht leida. Enamik tahab hea meelega tagasi tulla," sõnas Allikmäe, lisades, et üldjuhul eelistataksegi tagasi võtta endisi töötajaid.

Tema sõnul on tähelepanuväärne, et seekordse avaliku konkursi ajal on ka nende kandidaatide seas, kes ei ole varem VKGs töötanud, palju selliseid, kes sobivad sellele tööle hästi nii hariduse kui oskuste poolest. "Olen väga palju tööle värbamise konkursse korraldanud ja ikka on avaldusi saatnud suur hulk ka selliseid inimesi, kes ei vasta nõuetele. Seekord on selliseid vaid üksikuid," sõnas Allikmäe.

Ta tõi välja, et kandideerijate seas on seekord ka ligikaudu 40 Nitroferdi endist töötajat. "Arvestasime, et nad tulevad meile juba siis, kui otsisime spetsialiste Petroteri teise ja kolmandasse tehasesse, aga siis nad eelistasid jääda oma ettevõttesse, olgugi et see seisis juba mitu aastat."

Personalijuhi sõnul on mitmed inimesed juba tööle võetud. Enamikul vabadel ametikohtadel soovitakse valikud teha ja töösuhe vormistada nädala või paari jooksul. Üksikute uute töötajatega võib see toimuda veel augusti lõpus.

Kuigi praeguse hinnataseme juures teenib Viru Keemia Grupp õli tootes kahjumit, otsustas juhtkond kaks vanemat Kiviteri vabrikut taas tööle panna, uskudes, et hullemad ajad nafta hindade turul on möödas.

"Kui me kutsume inimesed tööle, siis peab meil olema sisemine veendumus, et see ei ole ajutine otsus," hajutas Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann mõned nädalad tagasi Põhjarannikus hirme, et taaskäivitatavad õlivabrikud ei pruugi kauaks tööle jääda. "Anname endale aru, et kui iga poolaasta tagant vabrikuid seisma panna, uuesti käima panna ja taas seisma jätta, siis me kaotame oma töötajad."

Palgad jäävad endisteks

Tea Allikmäe kinnitas, et kõikidesse ametitesse võetakse inimesed tööle sama palgaga, mida maksti enne tootmise seiskamist. Samas ei pruugi kõik inimesed saada tagasi sama tööd, mida nad tegid varem. Allikmäe sõnul on osa töötajaid kavas liigutada ettevõttesiseselt eri üksuste vahel, et vanemate Kiviteri õlivabrikute taaskäivitamine laabuks võimalikult hästi.

Augusti keskpaigast plaanib VKG taastada täismahus põlevkivi kaevandamise Ojamaa kaevanduses. Konserveeritud Kiviteri kahest õlivabrikust peaks taas toodangut hakkama tulema septembri alguses.

Kui aasta alguses koondati 500 inimest, siis nüüd võetakse tööle inimesi 150 võrra vähem. Ahti Asmanni sõnul sunnivad just keerulised ajad kriitiliselt üle vaatama kogu ettevõtte tegevust. "Kriisist väljuv Viru Keemia Grupp on efektiivsem kui kriisi sisenenud Viru Keemia Grupp," kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles