Narva opositsioon esitab Jefimovile umbusaldusavalduse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ILJA SMIRNOV/Põhjarannik
Sergei Gorlatš luges kõikide fraktsiooni Meie Narva liikmete nimel ette Aleksandr Jefimovile esitatava umbusaldusavalduse.
ILJA SMIRNOV/Põhjarannik Sergei Gorlatš luges kõikide fraktsiooni Meie Narva liikmete nimel ette Aleksandr Jefimovile esitatava umbusaldusavalduse. Foto: Põhjarannik

Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov ütles opositsioonilise fraktsiooni Meie Narva eilset avaldust talle umbusalduse avaldamise kohta kommenteerides, et tekkinud olukorras ei lase keegi käest võimalust teda võimalikult valusalt torgata.

Keskerakonda kuuluvale Narva linnavolikogu esimehele Aleksandr Jefimovile esitatavale umbusaldusavaldusele kirjutasid alla kõik kaheksa opositsioonilise fraktsiooni Meie Narva liiget. Umbusalduse avaldamise põhjuseks on see, et juba kahe astme kohtud on mõistnud Jefimovi süüdi haigushüvitisega seotud kelmuses, kuna poliitik ja jurist sai ametlikult haiguslehel olles ka töötasu. Sääraseid episoode oli uurimise andmetel aastatel 2014-2015 kokku kuus.

Opositsioon ei usalda

"Me mõistame, et kohtuotsus ei ole jõustunud, ja austame Aleksandr Jefimovi õigust esitada riigikohtule kassatsioonkaebus. Praeguseks on juba teine kohtuaste jäänud arvamusele, et seadust on rikutud ja raha riigilt on omandatud pettuse teel, ning ei ole põhjust arvata, et ilmnevad mingid asjaolud, mis pehmendavad seda tegu," sõnas Meie Narva liige Sergei Gorlatš eilsel linnavolikogu istungil kõikide oma fraktsiooni liikmete nimel.

Opositsionäärid on veendunud, et kõige toimuva tõttu kannatab Narva linna maine: "Aleksandr Jefimovi jätkamine Narva volikogu esimehena diskrediteerib seadusandlikku võimu mitte ainult Narva linna, vaid kogu Eesti silmis. Aleksandri nimetamine tema ametikohal kohtuvaidlustega seoses loob linnale negatiivset imagot mitte ainult Eestis, vaid ka väljaspool selle piire ning kujundab sellele vastavat suhtumist. Me usume, et sel viisil võib kahju saada Narva, sest linna ja linnavõimu maine ongi tähtsamaid kriteeriume mis tahes konkursil osalevate kandidaatlinnade hindamisel − olgu see otsus saada toetust Euroopa fondidest linna arendusprojektidele või tiitlit "Euroopa kultuuripealinn 2024". Narva volikogu liikmetena ei ole meil õigust ohustada Narva ja linnaelanike tulevikku."

Eile Põhjarannikule antud kommentaaris tunnistas Aleksandr Jefimov, et säärane avaldus on temale valulik ja ebameeldiv, kuid mingit sõbralikkust enda suhtes ta Meie Narvalt ei oodanudki. "Kõik püüavad mind võimalikult valusalt torgata ja lüüa," sõnas ta.

Ühtlasi kinnitas Jefimov, et talle esitatavat umbusaldusavaldust hakatakse arutama veebruaris toimuval volikogu istungil.

Tsentristid usaldavad

Jefimov lisas, et ei kavatse kuni lõpliku kohtuotsuse langetamiseni vabatahtlikult oma volikogu esimehe volitusi peatada.

"Toetun selles küsimuses oma fraktsiooni [Narva linnavolikogu keskfraktsiooni − I.S.] arvamusele: fraktsioon usaldab mind ning ma olen valmis jätkama," sõnas ta.

Tuletame meelde, et esimese astme kohus tunnistas Aleksandr Jefimovi möödunud aasta 28. juulil süüdi haigekassa rahaga seotud kelmuses ning määras talle tingimisi ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse. Kohus rahuldas ka haigekassa nõudeavalduse ning kohustas Jefimovit haigekassale tagastama 2495 eurot ja 83 senti. Ülejäänud 2500 eurot oli Jefimov juba varem vabatahtlikult tagasi maksnud.

Teise astme kohtu 22. jaanuari otsuse kohaselt jääb Viru maakohtu süüdimõistev otsus jõusse, ent Jefimovil on aega see riigikohtusse edasi kaevata. Jefimov ütles Põhjarannikule, et kaebust pole riigikohtusse veel esitatud ja toimub selle ettevalmistamine.

Kohtualune poliitik ja jurist on veendunud, et haigekassa rahaga seotud rikkumisi tuleb käsitleda haldus-, mitte kriminaalkorras. Peale selle ütles Jefimov kohtus, et poliitiku tegevus ei ole töö selle traditsioonilises mõttes ning seda ei ole võimalik haiguse ajaks peatada.

Sel puhul märkis Jefimov eile, et näiteks ka Narva linnapea Tarmo Tammiste oli tulnud eilsele volikogu istungile tugevasti haigena, ent tulemata jätta poleks samuti olnud võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles