Uusi ilmakodanikke tervitatakse sokkide, hõbelusikate ja raamatutega

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu kõikides Ida-Viru linnades ja valdades on kombeks uued ilmakodanikud koos vanematega vastuvõtule kutsuda. Pilt on tehtud Jõhvi vallamajas.
PEETER LILLEVÄLI
Peaaegu kõikides Ida-Viru linnades ja valdades on kombeks uued ilmakodanikud koos vanematega vastuvõtule kutsuda. Pilt on tehtud Jõhvi vallamajas. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Narva eesti selts tegi üleskutse kududa beebisokke, et tervitada soojalt uusi ilmakodanikke. Kingitused, millega eri omavalitsustes vastsündinuid meeles peetakse, varieeruvad mälestusesemetest kinkekaartideni.

"Iga sünd on kingitus. Kingitus vanematele, kingitus riigile, kingitus kõigile. Kellele meist ei meeldiks kingitusi saada? Käesolev aasta on selline, kus kingitusi nii tehakse kui ka saadakse ohtralt. Kinkimisrõõm olevat aga suurem kui saamisrõõm. Kõik, kes tahavad osa saada kinkimisrõõmust, on oodatud osalema meie ettevõtmises: koome ja heegeldame uutele ilmakodanikele kingiks beebisokid," seisab EV100 veebilehel üleskutse osavnäppudele.

Teine katse 

Narva eesti seltsi juhatuse liige Kairi Johannes selgitas, et ettevõtmisse on kaasatud ka Narva eakate liit, sest pensionärid on teada-tuntud näputöömeistrid.

"See on meil korduv ettevõtmine, mõned aastad tagasi oli esimene katse. Igaüks koob oma kodus, aga et aeg kiiremini läheks, oleme teinud Narva eesti gümnaasiumis ka kooskudumisi. Eelmisel korral kogunes üle kolmesaja sokipaari. Kuna Narvas sünnib aastas umbes viissada last, tegime seekord üleskutse, et iga laps saaks kingituse," rääkis Johannes.

Näppudel lastakse nobedalt käia peaaegu kogu juubeliaasta vältel. Esimest korda loetakse tibusid oktoobris. Seda põhjusel, et novembris lubas end piirilinnas kuuks ajaks sisse seada Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Selts loodab, et ehk õnnestub kingitus koos presidendiga Narva haiglale üle anda. Eelmisel korral toimus beebisokkide üleandmine presidendiproua Ieva Ilvese osalusel.

Mida kingib vastsündinutele Narva linn? Johannes, kes töötab Narva linnakantselei asjaajamisteenistuse juhatajana, jäi vastuse võlgu.

"Maksame sünnitoetust, aga kingitusi ja pidulikku vastuvõttu, nagu paljudes kohtades, meil siiani ei ole," tõdes Narva linna sotsiaalabiameti direktori kohusetäitja Tatjana Patsanovskaja.

Teised Ida-Viru omavalitsused üksnes sünnitoetuse maksmisega ei piirdu.

Kaunis mälestus 

Naaberlinnas Sillamäel on vastsündinute ja nende vanemate vastuvõttu korraldatud kümmekond aastat ning see toimub kord kvartalis.

"Teeme väikese kontserdi, räägime ilusaid sõnu, kingime linnakodaniku tunnistuse ja hõbelusika, mis on nii väärtus kui ka mälestus," kirjeldas aselinnapea Eevi Paasmäe. "Ilus üritus. Kahju, et lapsi jääb vähemaks."

Jõhvi vallavanem kutsub lastevanemad koos vastsündinutega vastuvõtule samuti kord kvartalis. "Kingime vallakodaniku tunnistuse ja 70eurose kinkekaardi, peale selle kultuuriministeeriumi väljapandud lasteraamatu. Varem ostsis vald raamatuid ise," rääkis sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste.

Pidulik tseremoonia kord kvartalis on traditsiooniks veel Kohtla-Järvel. "Kingituseks on nimeline hõbelusikas. Samuti antakse üritusel infot, kuidas taotleda linna sünnitoetust," tutvustas abilinnapea Niina Aleksejeva.

Narva-Jõesuu volikogu esimees Veikko Luhalaid ütles, et vastsündinuid on olnud kombeks tervitada ka Vaivara vallas ja Narva-Jõesuu linnas ning seda hakatakse tegema ka ühinenud omavalitsuses.

"Vaivara vallas korraldati vastuvõtt kaks korda aastas: lastekaitsepäeva ja jõulude paiku. Kuna tegemist on rinnalastega, oleks pikk tseremoonia kurnav nii neile kui ka vanematele. Seetõttu olgu parem korraga vähem lapsi ja vastuvõtt mitu korda aastas."

Luhalaid meenutas, et Vaivara valla kingitus oli kas kinkekaart või graveeringuga hõbelusikas või mõlemad. Või kinkekaart koos raamatuga. Peale selle tordilaud ja sümboolne tunnistus. "Kuna Narva-Jõesuu sotsiaalosakonda juhib endine Vaivara valla spetsialist, siis usun, et vastuvõtt kipub olema Vaivara moodi," rääkis Luhalaid.

Alutaguse vallas pole uute ilmakodanike tervitamise formaat veel otsustatud. Vallavanem Tauno Võhmar arvas, et lapsi sünnib aastas ühe ürituse jagu. See, kas vanemaid õnnitletakse kinkekaardi või millegi muuga, tuleb tema sõnul veel läbi arutada.

Samamoodi otsitakse uut lähenemist Lüganuse vallas, sest ühinenud omavalitsustes olid praktikad erisugused. Abivallavanem Risto Lindeberg lubas, et vastsündinute ja nende perede meelespidamine jätkub kindlasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles