Ida-Viru oli mullu üks kiirema palgakasvuga maakondi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru keskmine brutopalk oli tänavu kolmandas kvartalis 029 eurot. PEETER LILLEVÄLI
Ida-Viru keskmine brutopalk oli tänavu kolmandas kvartalis 029 eurot. PEETER LILLEVÄLI Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru keskmine brutopalk oli eelmisel aastal 997 eurot, mis on 10,4 protsenti rohkem kui aasta varem, mil palgatase oli ligemale saja euro võrra väiksem.  

Ida-Virumaa palgakasvu tempo oli mullu teiste maakondadega võrreldes üks kiiremaid ja edestas tugevalt ka Eesti keskmist, mis oli 6,5 protsenti. Ida-Virumaast veelgi suurem palgakasv oli vaid Raplamaal − 11,4 protsenti.

Tänu sellele, et Ida-Virumaal kasvasid eelmisel aastal palgad kiiremini kui enamikus muudes Eesti paikades, jõudis Ida-Viru palgatase sammu võrra lähemale ka Eesti keskmisele, mis oli mullu 1221 eurot. Kui 2016. aastal moodustas Ida-Virumaa keskmine brutopalk Eesti keskmisest 78,8 protsenti, siis nüüd on see näitaja 81,7 protsenti.  Sellest parem tulemus − 83 protsenti − oli viimati 2013. aastal.

Viimase kümne aasta jooksul on Ida-Virumaa keskmine brutopalk peaaegu kahekordistunud − 2007. aastal oli see 535 eurot.

Võrdluses teiste maakondadega oli Ida-Virumaa eelmisel aastal pingereas kaheksandal kohal. Kui Harjumaa 1353 ja Tartumaa 1215 euroga on teistest pikalt ees, siis kolmandal kohal olevast Viljandimaast lahutab Ida-Virumaad vaid 58 eurot.

Tähelepanuväärne on, et möödunud aasta jooksul möödus Ida-Virumaa oma lähinaabrist Lääne-Virumaast, kus keskmine palgatase oli 21 euro võrra väiksem.

Olulise panuse Ida-Viru palgataseme tõusu andsid taas kaks valdkonda: energeetika ja mäetööstus, mis on erialade pingereas vastavalt 1742 ja 1512 euroga kolmandal ja neljandal kohal infotehnoloogia ja panganduse järel.  Kaevurite palgad kasvasid aastaga 11,1 protsenti, mis on rohkem kui üheski teises valdkonnas.

Eelmise aasta neljandas kvartalis küündis aga Ida-Virumaa keskmine brutopalk üle tuhande euro piiri − 1043.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles