Narva endine sotsiaaltöötaja läks linna vastu kohtusse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Kesklinna gümnaasium, mille sotsiaalpedagoogi poolteise aasta tagust vallandamist nüüd kohtus arutama hakatakse.

ILJA SMIRNOV/ARHIIV
Narva Kesklinna gümnaasium, mille sotsiaalpedagoogi poolteise aasta tagust vallandamist nüüd kohtus arutama hakatakse. ILJA SMIRNOV/ARHIIV Foto: Põhjarannik

Narva sotsiaaltööspetsialist Natalja Umarova käib linnavõimudega kohut enda vallandamise pärast, milles ta näeb poliitilist tagamaad.

MTÜ Lapsele Oma Kodu direktor Natalja Umarova tahab kohtus tõestada, et tema vallandamine Narva Kesklinna gümnaasiumist, kus ta töötas poole kohaga sotsiaalpedagoogina ja oli ühtlasi koduõpetaja, oli ebaseaduslik. "14. veebruaril 2017 vallandati mind päevapealt − vaat selline kingitus valentinipäevaks," ütles Umarova Põhjarannikule.

Kohtuistung tema avalduse arutamiseks toimub täna Viru maakohtus.

Savisaare poolehoidja

Umarova on veendunud, et tema vallandamisel Kesklinna gümnaasiumist on poliitiline tagapõhi. MTÜ direktor oli omal ajal Narva silmapaistvamaid keskerakondlasi ja linnavolikogu liige, ent 2016. aasta lõpus toimus kohalike keskerakondlaste leeris lõhenemine. Selle tagajärjel jättis keskerakondliku enamuse kontrollitav volikogu detsembris 2017. aasta linnaeelarvet vastu võttes MTÜ Lapsele Oma Kodu ilma iga-aastasest 32 808 euro suurusest toetusest, mis oli mõeldud tööks probleemsete peredega. Toetusest ilma jäämise tõttu astus Umarova oma parteikaaslastega üsna teravasse poleemikasse, kuid paraku ei muutunud see midagi.

Paar kuud hiljem aga vallandati Umarova Narva Kesklinna gümnaasiumist.

Kui Umarova 2017. aasta teisel poolel alternatiivse Edgar Savisaare valimisliiduga liitus − ning lõpptulemusena volikogu uuest koosseisust välja jäi −, arvati ta sama aasta novembris välja ka Keskerakonnast.

Umarova sõnul selgitati tema vallandamist Kesklinna gümnaasiumist vajadusega raha kokku hoida. Samal ajal ja sama ootamatult vallandati sellest gümnaasiumist ka tema kolleeg, kellega Umarova üht sotsiaalpedagoogi kohta jagas, kuid too ei soovinud oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda.

Umarova sõnas, et tema avalduse vaatas kõigepealt läbi töövaidluskomisjon, kuid mingit rikkumist ei avastanud.

"Mina pean seda ebaõiglaseks," selgitas Umarova, miks ta kohtusse otsustas pöörduda. "Sotsiaalpedagoogide tarvis eraldati raha kõikidele koolidele − ma ise olin rahanduskomisjonis −, nii et mille pealt siin kokku hoida on? Laste pealt või?"

Umarova peab ebaõigeks ka seda, et ühes sotsiaalpedagoogi kohalt vallandamisega võeti ta samal ajal, st keset õppeaastat, maha ka koduõpetaja kohalt. Seda vaatamata sellele, et koduõpetajaks määrati ta kõigest kolm nädalat enne vallandamist.

Ilma spetsialistideta parem

Narva Kesklinna gümnaasiumi direktor Anna Zubova on praegu puhkusel, kuid selgitas telefonitsi, et vallandamised leidsid aset haridusasutuse töö reorganiseerimise käigus.

"Reorganiseerimise käigus koondati kaks sotsiaalpedagoogi, kelle tööülesanded jagati ära kooli teiste töötajate vahel," selgitas Zubova.

Ta lisas, et gümnaasiumi administratsiooni meelest on kooli uus töökorraldus senisest tõhusam.

Küsimus Natalja Uvarova vallandamise väidetava poliitilise tagamaa kohta aga jäi vastuseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles