Kapo uurimine paiskas Narva Keskerakonna kriisi lävele

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulnud Narva keskerakondlastele esitatud kahtlustustest, käskis Keskerakonna esimees Jüri Ratas neil uurimise ajaks volikogu liikme staatuse peatada ja juhtivatelt kohtadelt linnaasutustest taanduda. Kas kahtlusalused saadikud parteibossi ka kuulda võtavad ja ametist taanduvad või otsustavad nad Tallinnaga otsesesse vastasseisu astuda, selgub järgmisel nädalal.


ILJA SMIRNOV/ARHIIV
Kuulnud Narva keskerakondlastele esitatud kahtlustustest, käskis Keskerakonna esimees Jüri Ratas neil uurimise ajaks volikogu liikme staatuse peatada ja juhtivatelt kohtadelt linnaasutustest taanduda. Kas kahtlusalused saadikud parteibossi ka kuulda võtavad ja ametist taanduvad või otsustavad nad Tallinnaga otsesesse vastasseisu astuda, selgub järgmisel nädalal. ILJA SMIRNOV/ARHIIV Foto: Põhjarannik

Pärast seda, kui kaitsepolitsei kaheksale Narva keskerakondlasest poliitikule korruptsioonikahtlustuse oli esitanud, teatas erakonna juhatus, et kahtlustuse saanud inimesed peavad uurimise ajaks volikogu liikme staatuse peatama ja taanduma juhtivatelt kohtadelt ka linnaasutustest. 

Korruptsioonikahtluse alla langesid neljapäeval viis Narva linnavolikogu liiget: volikogu esimees Aleksei Voronov, lihtliikmed Ilja Fjodorov, Tatjana Stolfat ja Aleksei Mägi ning volikogu aseesimees Larissa Olenina. Viimane juhib praegu volikogu, kuna selle endine esimees Aleksandr Jefimov jäi tema suhtes jõustunud kohtuotsuse tõttu saadikumandaadist ilma.

Eile sai teatavaks, et kahtlusaluste nimekiri on pikenenud: sinna lisandusid samuti keskfraktsiooni kuuluvad Jelena Pahhomova, Jelizaveta Tšertova ja Sergei Lvov.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova andis teada, et juba kogutud materjalid viitavad prokuratuuri teatel korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute teadvatele rikkumistele linnavolikogus.

"Kahtlustuste kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikmed ennast taandanud hääletamisest volikogu istungitel, kui otsustati nendega seotud äriühingute suhtes Narva linna omanduses oleva vara tasuta võõrandamise või äriühingu finantseerimise küsimusi," selgitas Filippova.

Kaitsepolitsei on kõik kahtlusalused Narva poliitikud üle kuulanud, nende juures on läbi viidud läbiotsimised, kuid kedagi vahi alla võetud esialgu ei ole. Prokuratuurist täpsustati, et nimetatud isikute suhtes ei ole rakendatud ka töötamise piiranguid.

Ratas on kahtlaste parteikaaslaste vastu

Keskerakonna juhatus arutas eilsel istungil Narva linnavolikogu liikmetele esitatud kahtlustusi ning otsustas, et kahtlustuse saanud inimesed peavad uurimise ajaks peatama volikogu liikme staatuse ja taanduma juhtivatelt kohtadelt ka linnaasutustest.

Erakonna juhatuse otsuse kohaselt ei saa toimingupiirangu rikkumises kahtlustuse saanud või kriminaalkorras süüdi mõistetud Narva linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed volikogu liikmetena jätkata. Kahtlustatud ei saa jätkata tööd juhtivatel kohtadel Narva linnasüsteemis, sh Narva linnaasutustes, kuniks nende vastu esitatud kahtlustused pole ära langenud. Nii näiteks juhib kahtlusalune Aleksei Voronov Narva vee-ettevõtet AS Narva Vesi ja kuulub ka teiste asutuste nõukogudesse, nagu ka teised kahtlusalused poliitikud.

"Samuti tegi juhatus ettepaneku valida Narva linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimeheks ning linnavolikogu esimehe ja aseesimehe kandidaatideks inimesed, kes pole korruptsioonikahtlustustega seotud," teatas Keskerakonna esimees Jüri Ratas eile.

Varem peeti tõenäoliseks kandidaadiks volikogu esimehe kohale Larissa Oleninat.

Kuid Ratas rõhutas, et tema juhitud Keskerakond ei salli korruptsiooni mitte ühelgi kujul.

Erakond kõhkles kaua

Keskerakonna juhatus palus Narva piirkonna juhatusel lähipäevil koguneda, et arutada erakonna juhatuse otsuse täitmiseks vajalikke samme. Keskerakonna Narva piirkonna esimees ja Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom ütles Põhjarannikule antud kommentaaris, et austab erakonna juhatuse otsust, ent tema hääles oli tunda pettumuse noote.

"Me arutasime erakonna juhatuses seda mitmeid tunde nii eile kui ka täna hommikul (neljapäeval ja reedel − toim.). See otsus sündis hääletuse tulemusel, see tähendab, et selline on enamiku juhatuse liikmete arvamus," sõnas Toom.

Ta ei nõustunud, et säärase otsusega annab erakond hoobi omaenda liikmete pihta. "See on katse juurutada uut poliitilist kultuuri."

"Minu isiklik arvamus on see, et tegemist pole mitte korruptsiooni, vaid protseduurireeglite täitmata jätmisega," ütles Toom. "Korruptsioon on isikliku kasu saamine, aga mitte keegi nimetatud inimestest sellest isiklikku kasu ei saanud. Tegemist oli protseduurireeglite mittetundmisega, hääletusreeglite rikkumisega, kuid mitte korruptsiooniga."

Toom tuletas meelde, et on olemas mehhanism, kuidas huvide konflikti vältida ja end hääletamiselt taandada. "Kuid Narva eripära on selles, et volikogus otsuse vastuvõtmiseks on tarvis 16 häält, ning kui end taandab mitu nõukogu liiget, siis jääb otsus lihtsalt vastu võtmata. Selleks puhuks on seadusesse sisse kirjutatud mehhanism: tuleb iga kord kirjutada avaldus, et "ma ei taanda end hääletuselt sel ja sel põhjusel". Kuid seda pole kunagi tehtud ning see on muidugi protseduurireeglite rikkumine − selle vastu ei vaidle keegi −, kuid mitte korruptsioon."

Toom kahe tule vahel

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus koguneb järgmisel nädalal, praegu aga on Narva keskerakondlaste esmane ülesanne esitada oma kandidaat linnavolikogu esimehe kohale. Istung uue esimehe valimiseks on määratud neljapäevaks, 16. augustiks. Kui uus volikogu esimees 21. augustiks ikka valimata on, siis saadetakse praegune saadikukoosseis seaduse kohaselt teovõimetuna laiali, kuna kahe kuu jooksul alates endise volikogu esimehe ametist lahkumisest ei ole suudetud tema asemele uut valida.

"Esimees tuleb valida nende isikute seast, keda kahtlustus ei puuduta," on Yana Toom veendunud. "Meil siin tekib vaidlusi, et kuidas siis nii, me tunnistame end sellega ise ju süüdi. Mina aga ütlen, et asi pole selles, vaid selles, et valitud esimehele hakatakse kohe tohutut survet avaldama, eriti säärases kriisiolukorras, aga kui tema pea kohal veel kahtlustus ripub, siis osutub ta veelgi haavatavamaks, on otsuste vastuvõtmisel vähem järjekindel jne. Kuid praegu on kõikidel emotsioonid laes, nii et kahel lähipäeval ma isegi ei püüa kellegagi mingeid läbirääkimisi pidada. Las kõik panevad märjad rätikud laubale ja jahtuvad maha − mediteerime veidi ning tuleme siis järgmisel nädalal kokku ja räägime konkreetsemalt," ütles Narva tsentristide juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles