Jõhvi nõuab omanikult turu korrastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Seredjuk (keskel) lubas abivallavanematele Max Kaurile ning Viktoria Tsventarnajale, et heakord võetakse ette lähiajal, pikemas perspektiivis on oodata aga turu uuendamist.

PEETER LILLEVÄLI
Juri Seredjuk (keskel) lubas abivallavanematele Max Kaurile ning Viktoria Tsventarnajale, et heakord võetakse ette lähiajal, pikemas perspektiivis on oodata aga turu uuendamist. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvi turu omanik lubab, et otsustab aasta jooksul, kas ehitab sinna kaubanduskeskuse või uuendatud turu, esialgu aga ootab vald, et räämas ja kesklinna ilmet rikkuv territoorium elementaarselt korda tehtaks.

Reedel kohtusid vallavalitsuse esindajad Jõhvis turu omaniku esindajatega, et saada selgust, missugused on plaanid praegu kesklinna ilmet rikkuva kauplemispaigaga, ning esitada omapoolsed nõudmised.

Õhuloss vajus kokku

Üks turu omanikke Juri Seredjuk ütles, et nad mõistavad, et vald ootab turu territooriumi korrastamist, kuid siiani pole neil selgust, kuidas sellel kinnistul edasi toimetada. "See on väga väärtuslik koht, linna keskus, mitte mingi äärelinn," sõnas ta ja kinnitas, et tulevikus on kindlasti plaanis kinnistut arendada.

Kümme aastat tagasi plaanisid Jõhvi turu viie miljoni krooni eest (umbes 320 000 eurot) vallalt ostnud ettevõtjad siia suurejoonelist kinnisvaraprojekti nimega Terrazzo Plaza − pompoosset hoonet, kuhu plaaniti nii kortereid kui büroo- ja äripindu, katusepindadele uhket aeda ja laste mänguväljakuid.

"See olnuks Jõhvi kauneim hoone," lausus Seredjuk eile. "See oli isegi Jõhvi jaoks väga kallis projekt, kuid toona majandusolukord võimaldas seda teha. Meil oli üle 50 protsendi rentnikest pindadele leitud, osa neist tegid juba ettemaksu. Aga 2008. aastal kukkus [majanduskriisi tagajärjel] kõik kokku. Kui oleksime ehitanud, olnuks meil suured probleemid," rääkis Seredjuk projektist, mille maksumuseks hinnati toona praeguses vääringus üle 11 miljoni euro.

Omanikud pole ärihoone ehitamise võimalust päris maha matnud, kuid Seredjuki sõnul kindlasti ei ehitata enam kortereid. Aga ka ärihoone puhul oli ta skeptiline. "Keda siia tuua? Jõhvis on kõik kaupluseketid juba esindatud," arutles ta ja pidas tõenäolisemaks, et ehitatakse lõpuks siiski tänapäevane turg. Omaniku kinnitusel tuleb seal praegused hooned lammutada ning uued ehitada, äärmisel juhul renoveerida ja säilitada kivist turuhoone, millel on ajalooline väärtus. Seredjuk arvas, et midagi võib siin kapitaalselt muutuda aastal 2021.

Linn ootab korrastamist

Jõhvi abivallavanem Viktoria Tsventarnaja ütles, et Jõhvi turg asub keset linna ning selle, aga ka näiteks kalmistu väljanägemise järgi kujundavad turistid ja külalised oma mulje Jõhvist. "Tahaks, et turu väljanägemine oleks korras, samal ajal on vaja arendada turgu ennast, kuna see annab inimestele tööd ning on vajalik neile, kes siin ostlemas käivad. Turu ja hoonete seisukord ei vasta praegu aga mitte mingisugustele nõuetele. Koostöös tahaks samm-sammult alustada olukorra parandamist," rääkis ta.

Tsventarnaja sõnul ootab vald omanikelt kiirelt turu heakorda puudutavat tegevuskava, mis kätkeks elementaarset jäätmete koristamist, muru niitmist, inetu aia väljavahetamist jne. "Kui omanikud on valmis meiega koostööd tegema, siis see on üks võimalus, kui mitte, siis meil on ka teisi meetmeid, kuidas neid sundida seda tegema. Võime ju lihtsalt kinni panna, aga peame arvestama, et turg annab inimestele tööd," ütles ta.

Vallavalitsuse ehitusspetsialist Natalia Abel tõi näitena Narva linna, kes pärast korduvaid ettekirjutusi linna keskel asuva Energia turu korrastamiseks või lammutamiseks lõpuks ise näotu turu maatasa tegi. "Meie nii tegutseda ei tahaks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles