Jõhvis näeb keelatud ja tõlkes kaduma läinud "Barutot"

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson aka Baruto Vinnis poisikesi loopimas. "Võõraste jumalate meelelahutaja" on siiski meile võõras Jaapanis rohkem omas elemendis.
Kaido Höövelson aka Baruto Vinnis poisikesi loopimas. "Võõraste jumalate meelelahutaja" on siiski meile võõras Jaapanis rohkem omas elemendis. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi kontserdimaja kinos Amadeus näeb teles keelatud dokumentaalfilmi "Baruto - tõlkes kaduma läinud" ja kohapeal annab selle kohta seletusi autor Artur Talvik.

Kui Artur Talvik hakkas kuus aastat tagasi Eesti soost sumomaadlejast Kaido Höövelsonist ehk Barutost dokumentaalfilmi väntama, ei osanud ta uneski näha, kui mitu kultuurilise mittemõistmise jäika tõket tal selle protsessi käigus ületada tuleb. Nimetatud mittemõistmisele vihjab ka Sofie Coppola samanimelisele filmile tehtud kummardus pealkirjas - "Baruto - tõlkes kaduma läinud".

"Kui keegi tahab vähegi aru saada, mis toimub sumomaailmas, peab ta seda filmi vaatama. Ajakirjanikud, kes on teemat Eestis kajastanud, on olnud küllaltki pealiskaudsed. Oma filmis püüan näidata Baruto võimet hakkama saada täiesti võõras kultuuris - kuidas Laekvere poiss tuleb suurepäraselt toime võõraste jumalate meelelahutajana," ütleb Talvik.

Režissöör lubab kohapeal täpsemini seletada, miks filmi ei saa siiani näidata teles ja iga üksik filmi linastus on eksklusiivne üritus. "Ka see keelamine näitab ülikeerulist psühholoogilist olukorda, kus Baruto peab toime tulema," leiab Talvik.

Kas Talvik mäletab veel oma filmiga "Baruto" seonduvat piisavalt, et sellest kino Amadeus publikule rääkida? Talvik ütleb, et nimetatud film käib temaga - erinevalt muust loomingust - siiani kaasas ja isegi elab oma elu.

Kui filmi esilinastusel Vinni spordihoones istus kinopublik sokkide väel tatamil, et Jaapani-tunnet isikliku tagumiku kaudu paremini aduda, võivad Jõhvi linastusel kingad jalga jääda ning nimetatud tunde eest hoolitsevad film, selle autor ja sushi, mida võib kontserdimaja kohvikus Mozart enne filmi mekkida.

"Baruto" linastub Amadeuses teisipäeval, 4. oktoobril kell 18. Pilet maksab 4 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles