Tantsijatar leidis kodukandist eest tänuliku publiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Goltsman kehastas laval iseennast - semiootikatudengit, kellest sai baleriin.
Maria Goltsman kehastas laval iseennast - semiootikatudengit, kellest sai baleriin. Foto: Matti Kämärä

"Oh mind, vana mütsilotti!" on reedel Jõhvis oma esimese soololavastusega üles astunud Maria Goltsmani endine õpetaja Valentina Troon südamest õnnetu, et etendusest ilma jäi.

"Ma veel lõikasin selle artikli välja, mis temast lehes oli - tahtsin selle saata Saksamaale oma tütrele, kes tunneb Mašat väga hästi. No kuidas ma küll seda lugedes ei pannud tähele, et ta annab Jõhvis etenduse," ei jõua Eesti ühe tugevama noorte tantsutrupi Vallatud endine juhendaja Valentina Troon ennast ära kiruda.

Väikese lapse kõrvalt

Kohtla-Järvelt pärit vabakutseline tantsija ja koreograaf Maria Goltsman tantsis Trooni käe all Vallatutes kümme aastat. "Ilus, pikajalgne, ja käed olid tal väljendusrikkad - muidugi ma mäletan teda! Ta oli väga andekas tüdruk, kel õnnestus kõik kohe algusest peale. Ja heatujuline - kulm polnud tal kunagi kipras," meenutab Troon. "Tark tüdruk - igas mõttes. Just selline, kes lööb elus läbi. Ma olen nii rõõmus, et tal kõik hästi läheb."

Trooni õpilane on nooruses olnud ka Goltsmani ema, Ida-Virumaal hinnatud füsioterapeut Irina Kulikova, kes reedel saalis tütrele pöialt hoidis. "Kõik läks väga hästi!" on ema rahul nii tütre ülesastumisega kui publiku reaktsiooniga. "Isegi lapsed vaatasid huviga."

Vanaema süles tundis ennast saalis hästi ka Goltsmani 3,5aastane poeg. Nii väikese lapse kõrvalt juba laval tagasi? Ja veel soolonumbriga! Ema sõnul pole Maria tantsimist vahepeal katki jätnudki. "Ta ei kujuta ennast ilma selleta ettegi. Tantsimine - see pole talle hobi, see on elu."

Oma elust

Pärast Valetina Trooni pensionile jäämist jõudis Goltsman enne kooli lõpetamist Kohtla-Järvel tantsida ka Tatjana Bulattšik-Verhovski käe all, kes oli reedel publiku seas huviga oma endise õpilase sooloesinemist vaatamas. "Südamlik ja humoorikas lavastus - mulle väga meeldis," märkis tantsuõpetaja, kiites oma endise õpilase plastilisust tantsijana ja leidlikkust koreograafina. "Marial on väga hea maitse - see on tal alati olnud."

19aastaselt balletiõpinguid alustanud Goltsmani soolotükk "Hingamised", mille koreograaf on ta ise, räägib just sellest eluperioodist tema elus, kus semiootikat õppiv tudengineiu täidab oma unistuse ning tõuseb klassikalises balletis varvaskingadele, siis aga viskab need nurka, jõudes oma elu armastuse - nüüdisballeti juurde.

Kui noore koreograafi tööst leiab ühegi stseeni, mis paneb heas mõttes kulme kergitama ja poeb hinge, on juba hästi. "Hingamistes", aga ka Goltsmani teises lavastuses - Tallinna ülikooli tudengitele seatud "Merikajakas", mida samuti reedel Jõhvi lavalaudadel tantsiti -, oli selliseid stseene mitu.

Paradoksaalsel kombel olid "Hingamiste" kõrghetkeks just kaadrid Goltsmani elust klassikalise balleti tantsijana - tantsijana, kes kehastab kärbseseent. "See oli minule absurdi tipp: ma tahtsin saada baleriiniks, aga sain hoopis kärbseseeneks," räägib Goltsman naerusui, meenutades oma osatäitmist Vanemuises Mai Murdmaa lavastuses "Alice Imedemaal". Sealt see kärbseseen "Hingamistesse" tuligi - Murdmaa lavastusest pärit originaalkübaraga.

Valetina Troon loodab, et ehk tuleb ta endine õpilane veel kunagi Jõhvi esinema. "Tahaks küll," ütleb Goltsman, olles Jõhvi kontserdimaja meeskonnale ja kodukandi publikule tänulik. "Pärast etendust astusid ligi ka mulle võõrad inimesed ja tänasid, see oli väga meeldiv."

"Ma poleks uskunudki, et ka mind sel päeval nii palju õnnitletakse," muheleb tantsijatari ema. Goltsmani tantsuetendusi saab näha veel 28. oktoobril Tallinnas kunstimuuseumi Kumu auditooriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles