Mees ei saanud arstiabi ja suri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi toimetas raskelt vigastatud mehe haiglasse. Pilt on illustratiivne.
Kiirabi toimetas raskelt vigastatud mehe haiglasse. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Lilleväli

Hiljaaegu ulatusliku infarkti tõttu surnud mehe Aleksandr Milosserdovi lapsed nõuavad Ida-Viru keskhaiglalt, häirekeskuselt, kiirabilt ja perearstilt vastuseid küsimusele, miks nende isale õigel ajal arstiabi ei osutatud. Seejärel kavatsevad nad pöörduda sotsiaalministeeriumi poole.

Ida-Viru keskhaigla Puru osakonnas suri 5. novembril ulatusliku infarkti tõttu 50aastane kohtlajärvelane Aleksandr Milosserdov. Tema poeg Dmitri tahab kokku koguda kõik dokumendid selle kohta, kuidas tema isale tol päeval abi osutati.

"Elame 21. sajandil ning tahaks uskuda, et tänapäeval on meditsiin juba sellisel tasemel, et inimestele suudetakse osutada kiiret ja kvalifitseeritud abi. See aga, kuidas minu isasse suhtuti, näitab, et kõik pole kaugeltki nii," ütles Dmitri.

Tööl hakkas halb

Tema sõnul hakkas isal tol päeval töö juures halb ja isa paarimees viis ta Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda, kuid sealt suunati ta perearsti juurde. Too tegi kardiogrammi ja andis saatekirja Puru kardioloogiaosakonda.

"Miks arst ei märganud midagi eluohtlikku ega paigutanud isa kiirkorras haiglasse? Tahame ka selle välja selgitada," ütles poeg. "Haiglani tuli veel kuidagi jõuda ja algul tuli isa koju. Kodus hakkas tal veel halvem ja ta kutsus kiirabi. Kuid häirekeskuse dispetšer ei pidanud isa kaebusi ilmselt piisavaks aluseks kiirabibrigaadi väljasaatmiseks ning ei võtnud väljakutset vastu. Tahan nõuda häirekeskuselt isa esimese kõne salvestist."

Viidi haiglasse, kuid oli juba hilja

Milosserdovi teise väljakutse andsid dispetšerid siiski kiirabile edasi ja kiirabibrigaad tuli kohale. "Minu õe sõber, kes oli isa kõrval, rääkis, et meedikud mõõtsid pulssi ja vererõhku ning leidsid, et isa ei ole ohus. Palvele viia haige haiglasse, kuna tal on sellekohane perearsti saatekiri ja ta tunneb end tõesti halvasti, vastati keeldumisega. Öeldi, et kiirabi ei ole takso ja et sellistel juhtudel peab inimene ise leidma võimaluse haiglasse jõuda," ütles Dmitri.

Lapsed lahendasid selle probleemi ja viisid isa haiglasse, kus ta mõne tunni pärast suri. Nagu ütles Põhjarannikule Ida-Viru keskhaigla infospetsialist Olesja Sladzevskis, saabus haige raskes seisundis ning kõikidest rakendatud ravimeetoditest hoolimata tema elu päästa ei õnnestunud. Surma põhjuseks oli ulatuslik infarkt.

Juhtumit uuritakse

Kiirabi juht Arnold Persidski väljendas vestluses Põhjarannikuga Aleksandr Milosserdovi omastele ja lähedastele kaastunnet. Tema sõnul tuleb sündmuste arengus tervikuna selgusele jõuda, ära kuulata kõik osapooled ja alles siis järeldused teha. "Kiirabi on vaid väike lüli tervishoiusüsteemis ning me ei saa vastutada kõikide tervishoiu pattude, ebaõnnestumiste või puuduste eest," märkis ta.

Dmitri Milosserdov leiab, et selgusele tuleb tõepoolest jõuda ning võib-olla siis ei juhtu tulevikus enam selliseid olukordi, vaid arstid annavad haigele õigel ajal abi ja päästavad ta elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles