Uus veejuhe ajas VKG-l harja punaseks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus joogiveetorustik ehitatakse veevõtukohast uue veepuhastusjaamani. Torustik jookseb koos VKG omaga, kes ammutab sama teed pidi tootmiseks vajalikku tehnilist vett.
Uus joogiveetorustik ehitatakse veevõtukohast uue veepuhastusjaamani. Torustik jookseb koos VKG omaga, kes ammutab sama teed pidi tootmiseks vajalikku tehnilist vett. Foto: Peeter Lilleväli

Viru Keemia Grupp pole rahul sellega, et Järve Biopuhastus ehitab Vasaverest Ahtmesse minevat joogiveetoru nende tehnilise vee toru külje äärde, kuna liiga väike vahe teeb tulevikus keeruliseks mõlema torustiku hooldus- ja parandustööd ning võib jätta tehnilise veeta VKG või joogiveeta Kohtla-Järve ja Jõhvi.

Järve Biopuhastus rekonstrueerib Kurtna-Vasavere vahelist magistraaltorustikku ning on harja punaseks ajanud VKG-l, kelle tehnilise vee toru jookseb sellessamas trassikoridoris, ning ettevõte leiab, et mitmel pool on Järve Biopuhastus tulnud oma toruga nende omale liialt lähedale, ületades seda piiri, mis seadus ja hea tava selles osas ette näevad.

Korra juba lõhutud

OÜ VKG Energia juhatuse liige Tarmo Tiits ütles, et Järve Biopuhastus käis nende juures toruehitust kooskõlastamas. VKG vajalikku kooskõlastust ei andnud, kuid vee-ettevõte otsustas sellest hoolimata kopa maasse lüüa.

VKG pole selle vastu, et torustikku rekonstrueeritakse, küll aga ei saa aru, miks peavad kaks toru kohati üksteise juures jooksma, ning peab seda projekteerimisel tehtud veaks, mis tuleks parandada. Sellekohased märgukirjad on saadetud ka ettevõttele, Kohtla-Järve linnavalitsusele, kellelt paluti torustiku ehitusloa tühistamist, ja tehnilise järelevalve ametile, kes keeldub asjaga tegelemast, viidates, et Kohtla-Järve on juba alustanud järelevalvemenetlust.

Sellest hoolimata käib toruehitus jõudsalt edasi ning korra on ehitustööde käigus lõhutud ka VKG tehnilise vee toru, mille ehitaja küll taastas. "Kui korralikku vahet ei peeta, siis teeb see olukorra keeruliseks nii meile kui Järve Biopuhastusele, sest meie toru on üle 50 aasta vana ning tahab rekonstrueerimist. Kui me seda tegema hakkame, võime lõhkuda nende toru, mistõttu võib Kohtla-Järve jääda veereservuaaridest hoolimata veeta, või hakkab Järve Biopuhastus torustikku remontima ning jätab meid tootmiseks vajaliku tehnilise veeta," ütles Tiits, kelle sõnul on neil ka varutrass, kuid see ei ole piisavalt töökindel.

Tiitsi sõnul on ettevõte kohustatud oma huvide ja torustiku ohutuse eest seisma, jõudes siis kokkuleppele Järve Biopuhastusega või kasutades kohtu abi. "Oleme Järve Biopuhastusele ka öelnud, et kui nad ka juba olemasolevas osas torud üksteisele kohati liiga lähedale panid, siis edaspidi võiksid nad hoida mõistlikku vahet. Kas seda tehakse, ei ole selge, ning meil pole ressursse, et seda kogu aeg kontrollimas käia," lisas ta.

Kõik on seaduslik

OÜ Järve Biopuhastus juhatuse liikme Vladislav Petuhhovi sõnul kasutavad nad VKGga ühte trassikoridori, kuna ajalooliselt on mõlemat torustikku hallanud üks ja sama ettevõte. See on ka põhjus, miks torud koos jooksevad, ning projekteerimise ja ehitamise käigus on silmas peetud seda, et torude vahe oleks vajalikud 50 sentimeetrit. "Juhul kui tegemist oleks kanalisatsioonitoruga, peaks vahe olema suurem, kuna aga VKG toru on mõeldud tehnilisele veele, siis nõuab seadus poolemeetrist vahet," ütles ta.

Petuhhov ei näe, et tulevikus hakkaksid torude hooldustööd üksteist segama, kuna nende toru on peaaegu meeter maad sügavamal kui VKG veetoru. Seetõttu ei pea VKG oma toru parandamise või rekonstrueerimise pärast muretsema, kuna seal saab kasutada lihtsaid töövõtteid ning nende toru ei sunni kasutama mingit eritehnikat.

Küll tunnistas ettevõte, et korra on ehitaja tööde käigus VKG toru lõhkunud. Selle põhjus polnud aga torustike läheduses, vaid pigem tööde teostaja hooletuses. "Kahjuks on toruehitustööde kultuur maakonnas, aga ka Eestis selline, et sellised apsud juhtuvad. Küsimus on pigem selles, kui kiiresti suudetakse see parandada," ütles Petuhhov.

"Seaduslikult on toruehituse juures kõik õige," kinnitas ta ning lisas, et selline vaidlus pole neil VKGga esimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles