Praegu on parim aeg jugasid uudistada

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aluoja juga eelmisel kevadel.
Aluoja juga eelmisel kevadel. Foto: Matti Kämärä

Pankranniku arvukad joad ei paku sel aastal küll nii võimsat vaatemängu kui kahel eelmisel, ent suur osa neist on juba end jääst vabaks murdnud ja "tööle" hakanud ning lähipäevil on parim aeg neid uudistama minna.

Aluoja juga ilmutas esimesi ärkamise märke juba pooles märtsis ning kümmekond päeva hiljem tormitses juba täisvõimsusel. Kivisilla juga Saka mõisas andis endast veel mõni aeg tagasi märku üksnes veevulinaga jääkooriku taga. Valaste juga murdis end jääst läbi märtsi lõpupäevil ja kukub praegu väga võimsalt.

Ida-Virumaa jugasid põhjalikult uurinud, mõõtnud ja jälginud loodusgiid Enn Käiss ei söanda jugade tänavust vetevoolu veel mullusega võrrelda.

"Eelmisel aastal tegin esimesed pildiseeriad 14. aprillil," usub Käiss, et täie iluni jõuavad joad ka tänavu eeloleval või järgmisel nädalavahetusel. "Praegu on osa jugasid ikka veel jääs ja metsa all pole lumi ju sulanud. Toila mõisa joa lähistel oli hästi näha, et metsaaluses kraavis oli jää peal juba paks veekiht, aga mere ääres polnud sulamisest veel märkigi."

Käissi sõnul oleneb jugade vaatemängulisus suuresti sellest, mida lähinädalate ilm teha võtab: "Päike sulatab hangesid vähehaaval vähemaks ja see väga tunda ei anna, aga kui paar päeva korralikku vihma tuleb ja lume korraga ära uhab, siis võib isegi kuni nädal väga võimsat vetevoolu tekkida."

Loodushuviliste seas popid

Looduse Omnibuss, mis eelmisel kevadel bussitäite kaupa tartlasi ja tallinlasi siia jugasid vaatama tõi, pole seni veel otsustanud, kas ka tänavu aprillikuus siia kanti jugade retke korraldada. "Kindlasti tuleme Ida-Virumaale 1. mail, kui Jõhvi kontserdimajas looduspiltide maidemonstratsiooni korraldame ja üle Eesti rahvast sinna kokku toome. Esimese poole päevast sõidame looduses ringi ja vaatame muidugi ka jugasid," lubas Looduse Omnibussi eestvedaja Jaan Riis.

"Vett on tänavu kindlasti vähem, aga joad on ka praegu huvitavad," väidab Ingrid Kuligina Alutaguse matkaklubist, kes koos MTÜga TriTempora juba teist aastat idavirulastele KIKi toel loodusretki korraldab. 14. ja 15. aprillil kutsutakse kõiki huvilisi just nimelt jugasid vaatama.

Kuligina hinnangul on meie kandi joad igal aastaajal vaatamist väärt ja loodushuvilised käivad neid ka päris palju uudistamas. "Joad ei ole reiside põhieesmärk, aga kui juba tullakse, siis leitakse kindlasti ka need üles," ütles ta.

Narva koskedest veel ei tea

Jaan Riisi sõnul tooks Looduse Omnibussi aprillist kindlasti Ida-Virumaale Narva koskede elluärkamine ning siis ei piirdutaks üksnes nendega, vaid külastataks teisigi jugasid.

"Seda ei ole võimalik prognoosida; ka eelmisel aastal ei teadnud ette, kas üldse ja millal Venemaa peab vajalikuks paisu väravad avada," ütles Narva muuseumi direktor Andres Toode. "Küll aga on meil plaanis töötada koos Kreenholmi tehastega välja Kreenholmi ekskursioon - see on kindlasti põnev, sest enamik inimesi pole ju sellel kinnisel territooriumil ka kuiva jõesängi näinud. Kui kosed tööle hakkavad, siis see on hea boonus."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles