Uues politsei- ja päästemajas on nii saunad kui soolaputkad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus politsei- ja päästehoone ühendab endas mitu riigiasutust, mille heaks hakkavad siin tööle sajad inimesed.
Uus politsei- ja päästehoone ühendab endas mitu riigiasutust, mille heaks hakkavad siin tööle sajad inimesed. Foto: Peeter Lilleväli


[nggallery id=33] Jõhvi uues politsei- ja päästemajas käib vilgas sagimine: banaanikastidega ja tunkedes mehed saalivad edasi-tagasi, akutrellid teevad seintesse oma viimaseid keermeid, arvuteid tekib laudadele kui seeni pärast vihma, sest juba täna hommikul peavad kõik numbrile 110 valitud kõned tulema siia, päev hiljem on siin ka hädaabinumbri 112 kodu.

Teisipäeva ennelõunal valitseb Jaama tänava uues kroonupalees olukord, mis ei luba kuidagi arvata, et on vaid päevade küsimus, kui siin hakkavad täie hooga tööle politsei, päästekeskus, politsei- ja päästeameti ühine juhtimiskeskus, aga ka kaitsepolitsei, mille ruumiplaneeringu salastatuse tõttu võeti hoone nurgakivi paneku ajal maja plaangi avaliku silma eest maha.

110 ja 112 ühes toas

Uue juhtimiskeskuse avar ruum on muljet avaldav: suur saal lugematute laudadega, esimene arvuti on paigaldamisel, ent juba täna hommikul kella 8 ja 9 vahel toimub ümberlülitumine, kui kõik politsei lühinumbrile tehtavad kõned tulevad just siia. Järgmisel päeval lisandub ka 112, peale selle veel piirivalve juhtimiskeskuse ja üleriigiline päästeala infotelefon 1524. Siia jooksevad kokku kõik Virumaa SOS-teated. Üldse asub vaid selles osakonnas tööle kuni 85 inimest.

Häirekeskuse juhataja Meelis Mesi ütleb, et kuigi hetk on vastutusrikas, jalg tal ei värise. "Seda on poolteist aastat planeeritud, kõik läbi mõeldud," on ta kindel, et kolimine uude majja möödub viperusteta ning vajaliku abita keegi sellepärast ei jää.

Muide, ruumi põrand on sisenemisel nähtavalt ülespoole kaldu. Nii peabki, sõnab Mesi. Mõeldud on neile töötajaile, kes liiguvad ratastooli abil.

Selline juhtimiskeskus on Eestis üldse esimene, kus politsei ja häirekeskuse hädaabikõned ühes kohas kokku võetakse. Mõneti ka ettevalmistus 2014. aasta sügiseks, kui kaob eraldi politseinumber 110 ja jääb vaid ühtne 112.

Saun ja soolaputka

Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste on rahulik ja enesekindlus ise: "Eks see kolimine ikka tööd häirib, aga loodame, et saame üle."

Ta näitab ruume, millel erisugune otstarve: lisaks kabinettidele jõusaal, puhkeruumid, saun ja dušid. Viimane pole luksus, vaid elementaarne vajadus, teab ta. "Kui inimene on 12 tundi vahetuses ning, kuulivest seljas, autos istunud või 30kraadise külmaga patrullis olnud, on loomulik, et ta saab enne kojuminekut end pesta või kondid üles soojendada," argumenteerib Tammiste. Siin on ka pesumasinad ja kuivatuskapp. Ühist sööklat majas pole, kuid on spetsiaalsed kööginurgad kõige vajalikuga kuni nõudepesumasinani välja.

Siin on ka kolm rohkete riividega rauduksega suletavat kambrit, millele pilguheit ei anna võimalust kaksipidi mõistmiseks ja mida politsei ise nimetab korrektselt kinnipidamisruumideks.

Juba esmaspäevast on politsei põhijõud uude majja üle toodud, selleks tuleb korrakaitsjail nädalavahetusel kõvasti rassida. Veidi hiljem kolivad ümber ka kodakondsus- ja migratsioonibüroo töötajad.

Päästjad tulevad aga järgmisel nädalal. "Mul on nii vähe asju: kõik on arvutis. Ja no mõned kiivrid on ka," sõnab Ida-Eesti päästekeskuse juht Ailar Holzmann. Päästjatest kolib siia kogu Jõhvi komando ning praegu Kohtla-Järvel pesitsev kontorirahvas. "Pärast seda kui Põhjaranniku toimetus Jõhvi kolis, jäidki Kohtla-Järvele veel meie ja kapo kontor," naljatas Holzmann.

Tõepoolest, uude majja kolib Kohtla-Järvelt ka kaitsepolitsei Ida osakond, ent kuidas, millal ja mida, teab ilmselt väga piiratud ring inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles