Põlevkivi nõudlus on kukkunud viiendiku võrra

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi põlevkivi läheb praegu kaubaks mullusest vähem, ei ole tootmine vähenenud, sest kogutakse varusid ajaks, mil Aidu karjäär ja Viru kaevandus kinni lähevad.
Kuigi põlevkivi läheb praegu kaubaks mullusest vähem, ei ole tootmine vähenenud, sest kogutakse varusid ajaks, mil Aidu karjäär ja Viru kaevandus kinni lähevad. Foto: Matti Kämärä

Kuigi põlevkivi müük on mullusega võrreldes kukkunud ligemale viiendiku võrra, ei ole Eesti Energia kaevandused tootmist seni vähendanud, sest kogutakse varusid tulevikuks.

Kahel eelnenenud aastal liikus põlevkivi müük järjest ülesmäge ja küündis mullu 18 miljoni tonnini, mis on viimase 20 aasta rekord. Sel aastal taolist tulemust korrata ei õnnestu, sest põhiline ostja AS Narva Elektrijaamad enam nii palju põlevkivi ei vaja. Eesti Energia märkis juba esimese kvartali järel, et elektrienergia müügi languse on põhjustanud elektribörsi suhteliselt madal hinnatase ja alates tänavu jaanuarist põlevkivi elektritootjatele kehtestatud väävliheitmete piirangud. Viimane asjaolu seab piirid ka põlevkivi kasutamisele. Osaliselt asendab põlevkivi puidu varasemast suuremamahulisem põletamine elektrijaama kateldes.

Teine poolaasta ilmselt rõõmsam

Eesti Energia kütuste valdkonna finantsjuht Meelis Goldberg ütles, et tänavu esimese kuue kuuga õnnestus põlevkivi müüa 7,5 miljonit tonni. Mullu sama aja jooksul läks kaubaks 9,4 miljonit tonni. Lõviosa müügimahu vähenemisest on tulnud elektrijaamade arvelt, ent koguseid on koomale tõmmanud ka VKG, kel on käsil oma Ojamaa kaevanduse käikuandmine. Lisaks pole klientide seas enam ka Kiviõli keemiatööstust, kes saab tänavu vajaliku koguse kätte samuti oma karjäärist.

Goldbergi sõnul teisel poolaastal põlevkivi müük pisut kasvab, sest prognoosi järgi peaks elektri tootmine mõnevõrra suurenema ja sügisel peaks algama ka Eesti Energia uue õlitehase käivitamine. "Arvestame praegu, et tänavune müügimaht jääb suurusjärku 15,5 miljoni tonni," sõnas Goldberg.

Kasvatatakse varusid

Kuigi põlevkivi müük on langenud, jätkab kaevanduskontsern tootmist mullusega ligilähedases mahus: esimese poolaastaga toodeti 8,6 miljonit tonni. Eesti Energia Kaevanduste tootmisdirektori Erik Väli sõnul töötavad kõik üksused praegu täie hooga. "Aprillis-mais olid üksikud lisapuhkepäevad, aga praegu on kõikjal viiepäevased töönädalad, sest selliste heade ilmadega on parim aeg laovarude kasvatamiseks," sõnas ta.

Tootmisdirektori sõnul tuleb praegu tagavara koguda, kuna 28. juulil lõpetab tegevuse Aidu karjäär ja aasta pärast ka Viru kaevandus. "Laovarud on praegu enneolematult suured: 2,5 miljonit tonni ja kasvavad sügiseks 3 miljoni tonnini. See on vajalik, et tagada nõutavas mahus põlevkivi ajaks, mil Aidu ja Viru enam ei tööta, aga Estonias pole jõudnud tootmise maht veel tõusta," sõnas Väli.

Eesti Energia loobus tänavu aasta alguses esialgsest plaanist rajada Aidu-3 kaevandus, leides, et majanduslikult on otstarbekam suurendada Estonia kaevanduses tootmismahtu 7 miljonilt tonnilt aastas 9 miljoni tonnini. Muuhulgas kavatsetakse selle nimel 2013. aasta teises pooles kaevandus tööle panna kuuel päeval nädalas. "See on üks võimalus, kuidas tootmist suurendada, aga kaalume praegu ka muid variante," sõnas Väli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles