Kaevandusmuuseum on külastajatest tulvil

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla kaevandusmuuseum.
Kohtla kaevandusmuuseum. Foto: Peeter Lilleväli

Kaevandusmuuseumi taasavamisest saati on seda väisanud jube ligemale 3000 külastajat.

2. juulil pärast uuenduskuuri taas avatud Kohtla kaevandusmuuseumi oli eilse seisuga külastanud 2800 inimest, seega on iga päev maa all käinud keskmiselt 155 külastajat. Eelmisel laupäeval näiteks käis muuseumis üle 300 inimese.

"Suvise aja kohta pole need arvud väga üllatavad, üle 3000 külastuse kuus oli ka vanas muuseumis," ütles Kohtla-Nõmme abivallavanem Jaak Rooden.

Praegu on tung tema arvates pisut suurem ehk seetõttu, et muuseum oli vahepeal pikalt kinni ja inimesed on sinna pääsemist kaua oodanud. "Seda enam, et alguses plaanisime ju uuesti avada juba aprillis ja siis see tähtaeg muudkui nihkus. Telefonid olid sel ajal külastada soovijate helistamistest päris punased. Paljud külastused on pikalt ette broneeritud ja kõik päevad on rahvast täis. Jooksvalt saab gruppidele aega kinni panna ikka, nii tihe veel ka ei ole."

Päris uusi asju kaevandusmuuseumis veel tegelikult ei näidatagi - dispetšeriruum, vagunipuhastus, TKO kamber ja lõhkeaineladu avatakse alles augustis. Aga kuna kõik vanad masinad on uues ja ehedamas keskkonnas, pakub muuseum ikka huvi ka neile, kes seal varemgi käinud on. Välisturistid toovadki kõige rohkem esile just muuseumi ehedust.

"Tõmbenumber on jätkuvalt rong," märkis Rooden.

Kõige enam on külastajaid muidugi Eestist, aga umbes 30% on olnud väliskülalised. Kaugematest maadest nimetas Rooden Mehhikot, Tšiilit, Portugali ja Maltat.

Taasavamise järel töötab kaevandusmuuseum ka turismiinfopunktina. Kui soovitusi maakonna teiste vaatamisväärsustega tutvumiseks anti seal põgusalt varemgi, siis nüüd tehakse seda teadlikumalt ja tõhusamalt. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles