Jäähall paneb ujulaga seinad kokku

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endiselt pole maha maetud plaani ehitada Jõhvi jäähall, mille valmimist on lubatud juba mitu aastat. Küll muudab see asukohta ja peaks saama endale seinataguseks naabriks ujula, kavatsus see ehitada on umbes sama pika ajalooga kui jäähallil.
Endiselt pole maha maetud plaani ehitada Jõhvi jäähall, mille valmimist on lubatud juba mitu aastat. Küll muudab see asukohta ja peaks saama endale seinataguseks naabriks ujula, kavatsus see ehitada on umbes sama pika ajalooga kui jäähallil. Foto: eskiis

Jõhvi juba paar aastat tagasi jäähalli ehitada lubanud OÜ Energest, kellega hoonestusõiguse seadmise lepingu vald plaanib tühistada, tahab jäähalli viia samasse piirkonda planeeritud ujula kõrvale, mis aitaks kahel spordirajatisel paremat koostööd teha. 

Jõhvi volikogu hakkab oma järgmisel istungil arutama, kas seada hoonestusõigus maatükile, mis enampakkumise korras anti OÜ-le Energest jäähalli ja tervisekompleksi ehituseks, kuna ettevõte ei ole enam kui kahe aasta jooksul lepingut sõlminud. See aga ei tähenda, et plaan jäähall ehitada oleks kalevi alla pandud. Arendajad lubavad jäähalli, hotelli ja spaa valmis ehitada, seda isegi samas rajoonis, kuid veidi muudetud asukohas.

Jääb gümnaasiumile ette

Jõhvi abivallavanema Vello Juhkovi sõnul ei tähenda tühistamine seda, et Jõhvi ei näe jäähallil tulevikus linnas kohta, vaid sellele pakutakse teist asukohta sealsamas kõrval.

Seadus näeb ette, et kui volikogu on hoonestusõiguse seadmise lepingu kohta oma otsuse teinud ja seda pole täidetud, siis tuleb volikogul see tühistada. Seda enam, et lepingut pole paari aasta jooksul sõlmitud.

"Praegusel juhul jääks jäähall segama planeeritud uut gümnaasiumihoonet," selgitas abivallavanem, kelle sõnul ei tule gümnaasium küll täpselt samale kohel, kuhu oli planeeritud jäähall, kuid see hakkaks varjama hoonefassaadi. "Loomulikult on kõige olulisem see, mis on maja sees, kuid ka välisilme on oluline ja praeguse lahendusega ei tekiks uue koolihoone fassaadile mingit üldpilti," ütles ta.

Küll on Jõhvil samas piirkonnas välja pakkuda kaks teist asukohta, kuhu jäähall ning sinna juurde planeeritud spaa ja hotell ära mahuksid. See lahendus on meeltmööda ka jäähalli rajavale ettevõttele, kes saaks endale seinataguseks naabriks ujula, mille rajamisest samuti juba paar aastat räägitud, kuid mida rajada pole jõutud. Jäähalli ehitajad usuvad, et teisele poole seina jääv ujula aitaks nende plaanidele pigem kaasa kui tuleks kahjuks ja see võimaldaks kahel asutusel koostööd teha ja kulusid kokku hoida.

Toppab toetuse tõttu

Kuigi ujula ehitusest on rääkinud Jõhvi vallavalitsus ja selle vastu on huvi tundnud eraettevõtjad, siis reaalse ehituseni jõutud ei ole. Vald on kaardistanud vajadused ja näeb, et Jõhvis võiks olla ujula, mida saaksid kasutada mõlemad koolid ning kus saaks korraldada ka ujumisvõistlusi. Juhul, kui tekib rahalisi võimalusi, on vald valmis ujula ka valmis ehitama. Enne seda peaks olema aga selge, milline saab olema selle ehitusmaksumus ja kuidas seda pärast ülal pidada.

Jäähall ei ole prioriteetide seas nii kõrgel kohal kui ujula, kuid Juhkovi sõnul on ka see Jõhvi jaoks oluline objekt ja nad on valmis arendajaga koostööd tegema.

Energest on juba mitu aastat rääkinud, et jäähalli ehitus läheb kohe-kohe lahti. 2009. aasta suvel lubati, et aastavahetusel saab Jõhvis juba jääl sõita, kuid need plaanid pole teoks saanud. "Kõik jäi toppama selle taha, et EAS sulges meetme, millest me toetust küsida plaanisime," põhjendas Tarmo Tähnas, miks jäähalli ehitus plaaniks on jäänudki.

"Aga nüüd on EASis juhtkond vahetunud ja meede avatakse uuesti, ilmselt septembrikuus ning siis küsime kohe raha ja alustame ehitusega," lubas arendaja, kelle sõnul on ebameeldiv see, et ehitushinnad on paariaastataguse ajaga võrreldes kasvanud. Küll on aga tehnoloogia uuenenud ja see tähendab, et kasutatakse säästlikumaid lahendusi, mis hiljem aitavad üldkuludelt kokku hoida.

Hoolimata sellest, et jäähalli ehitus on edasi lükkunud, ei ole see Tähnase kinnitusel kahandanud soomlaste indu projektis kaasa lüüa. Küll tunnistas ta, et nende senine partner seal on pensionile läinud, kuid juba on leitud uus inimene, kes on valmis kompleksi ehitusse raha panustama.

Äriplaani kohaselt hakkavad jäähalli lisaks kohalikele kasutama Venemaa hokimängijad, kes oma treeninglaagritega aitavad täita ka kompleksi kuuluvat hotelli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles