Vägivallatsenud politseinikust sai Kohtla-Järve linnavalitsuse ametnik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linnavalitsuse uus transpordi spetsialist Andrei Poludetkin kannab karistust võimuga liialdamise ja vägivallatsemise eest.
Kohtla-Järve linnavalitsuse uus transpordi spetsialist Andrei Poludetkin kannab karistust võimuga liialdamise ja vägivallatsemise eest. Foto: Peeter Lilleväli

Kuigi Kohtla-Järve linnavalitsuse kodulehekülg teatab, et transpordi spetsialisti ametikoht on vakantne, istub 1. oktoobrist sel toolil Andrei Poludetkin, kes kannab karistust võimuga liialdamise ja vägivallatsemise eest.

Viru maakohus mõistis Poludetkini mullu süüdi politseinikuna ebaseadusliku jõu kasutamises ning karistas teda kahe aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistusega ja kontrollnõuete täitmisega. Katseajaks määrati kolm aastat.

Gaasi, nuia ja jalaga

Kriminaalasja materjalidest nähtub, et Ida politseiprefektuuri Jõhvi politseiosakonnas vanemkonstaablina töötanud Poludetkin kasutas ametiülesannete täitmisel korduvalt ülemääraselt vägivalda.

Süüdistuse järgi laskis ta 2009. aasta 16. mai öösel Püssi linna korteris gaasirelvast ühele inimesele näkku, ehkki selleks vajadust enam polnud, sest õigusrikkumine oli juba lõppenud.

Samal ööl kasutas ta põhjendamatult teise inimese vastu korraga kolme sunnivahendit: pani käed raudu, lõi teleskoopnuia ja jalaga ning kasutas gaasirelva.

Kaks kuud hiljem, 16. juuli öösel, peksis Poludetkin väljaspool tööaega ning ennast politseiametnikuna esitlemata Jõhvis nuiaga läbi põõsastes urineerinud mehe ning lõi ka mehele appi tulnud naist. Pärast seda lasi ta olukorra rahumeelseks lahendamiseks appi tulnud kahele inimesele gaasi näkku.

Lisakaristusena võttis maakohus Poludetkinilt kolmeks aastaks ära õiguse töötada ametikohal, kus tal on juhtimis-, haldamis- või järelevalveülesanded või võimuesindaja ülesanded.

Ringkonnakohus jättis otsuse muutmata, kuid riigikohus tühistas lisakaristuse ja võttis Poludetkinilt õiguse töötada kolme aasta jooksul ametikohal, mis seondub vahetu sunni kohaldamise, erivahendi või relva kasutamisega.

Linnasekretäri seisukoht

Kuigi avaliku teenistuse seaduse kohaselt ei või isikut, kellel on karistus tahtlikult toimepandud kuriteo eest, võtta teenistusse kohaliku omavalitsuse ametnikuna, leiab Kohtla-Järve linnasekretär Anna Generalova, et linna juhtkond pole Poludetkini tööle võtmisega seadust rikkunud.

"Eesti vabariigi põhiseaduse § 146 kohaselt mõistab õigust ainult kohus. Seega seaduse mõtte tõlgendamine on ka ainult kohtu pädevuses," märgib Generalova oma vastuses Põhjaranniku järelepärimisele. "Transpordi spetsialisti tööülesanneteks on ühistranspordi arengu koordineerimine linnas, maakonna elanike liikumisvajaduse uuringute läbiviimine, linnaliinide sõiduplaanide koostamine, kommertsliinide sõitjaplaanide kooskõlastamine, parkimiskorra väljatöötamine, sõitjateveo sõidukikaartide, tegevus- ja liinilubade väljastamine, veolubade väljastamine, järelevalve teostamine. Nimetatud ülesanded ei ole seotud riigikohtu kriminaalkolleegiumi otsuses toodud keeluga. Ning kui lähtuda nimetatud riigikohtu otsuse eesmärgist tagada, et isik, kes on mõistetud süüdi kutse- või ametiõiguste kuritarvitamise või ametikohustuste rikkumisega seotud kuriteo eest, ei saaks edaspidi samalaadseid kuritegusid toime panna, mitte aga piirata ebamõistlikult isiku võimalusi leida endale tööd ja seaduslikke elatusvahendeid, võib linnavalitsus võtta teenistusse A. Poludetkini transpordi spetsialisti ametikohale. Kohtla-Järve linnavalitsus ei kahtle selles, et riigikohus on teadlik avaliku teenistuse seaduse § 16 p 1 sisust ja annab oma tõlgenduse. Järelikult  on A. Poludetkin võetud teenistusse transpordi spetsialisti ametikohale seaduslikul alusel, arvestades nimetatud riigikohtu otsust."

Saamaks selgust, kas see alus ikka on seaduslik, tegi Põhjarannik järelepärimise rahandusministeeriumile, kelle rolliks on ka avaliku teenistuse põhiväärtuste ja eetika tugevdamine. Vastust sellele on oodata nädala pärast.

Ainuke kandidaat

Poludetkinil on Eesti mäehariduskeskuses omandatud kesk-eriharidus. Miks valis Kohtla-Järve juhtkond ühistranspordi korraldamist kui linna üht problemaatilisemat valdkonda juhtima inimese, kes on õppinud hoopis maavarade kaevandamist?

"Muud valikut ei olnud," nentis Kohtla-Järve aselinnapea majandusküsimustes Viktoria Tsventarnaja, kelle sõnul oli Poludetkini avaldus ainus, mis vaatamata avaliku konkursi pikendamisele õigeaegselt laekus.

"Eelmine transpordi spetsialist lahkus 1. septembril, enne seda oli ta veel olnud haiguslehel, nii et meil oli selle valdkonna ametnik puudu juba üle kuu aja. Poludetkin on õppinud ka Tartu ülikoolis õigusteadust, see jäi tal küll lõpetamata, kuid me tutvusime tema hinnetega kõrgkoolis ning jäime tema õpitulemustega rahule. Tal on ka töökogemus, ta oskab teha väärteomenetlusi, nii et tema valik on igal juhul parem, kui panna ühistransporti korraldama mõni tudeng, kellel pole üldse mingisuguseid kogemusi."

Poludetkin ise oma minevikku, aga ka sobivust uude ametisse kommenteerida ei soovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles