Kiviõli veeprojekti algus sai ametlikuks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kirjutasid ASi Nordecon juhatuse liige Avo Ambur (vasakul) ning OÜ Järve Biopuhastuse juhatuse liige Vladislav Petuhhov alla Kiviõli vee- ja kanalisatsiooniprojekti ehitustööde lepingule, millega investeeritakse 30 kilomeetri trasside ehitamiseks 4,5 miljonit eurot.
Eile kirjutasid ASi Nordecon juhatuse liige Avo Ambur (vasakul) ning OÜ Järve Biopuhastuse juhatuse liige Vladislav Petuhhov alla Kiviõli vee- ja kanalisatsiooniprojekti ehitustööde lepingule, millega investeeritakse 30 kilomeetri trasside ehitamiseks 4,5 miljonit eurot. Foto: Peeter Lilleväli

Eile sõlmisid Järve Biopuhastus ning Nordecon üle 4,5 miljoni euro maksva lepingu, millega ehitatakse Kiviõlli üheksa kuu jooksul 30 kilomeetrit uut torustikku. Pärast selle valmimist võtab Järve Biopuhastus linna ühisveevärgi Kiviõli Veelt üle. 

Eile allkirjastasid OÜ Järve Biopuhastus ning AS Nordecon lepingu Kiviõli ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemide ehitamiseks, mille käigus ehitatakse 4,5 miljoni euro eest vee- ja kanalisatsioonitorustikku Kiviõli eramuterajoonis.

Kokku on kavas rajada vee- ja kanalisatsioonitorustikke ligikaudu 20,4 kilomeetrit ja ehitada üheksa reoveepumplat. Planeeritud on ehitada 8,1 kilomeetrit uut veetorustikku, 9,3 kilomeetrit isevoolset kanalisatsioonitorustikku ning kolm kilomeetrit survekanalisatsiooni toruvõrku, millega antakse võimalus ühiskanalisatsiooni võrguga liita ligikaudu 700 inimest.

Kokkulepet pole

Ehitustööd algavad tänavu novembris ning kestavad kavakohaselt üheksa kuud. Pärast seda võtab Järve Biopuhastus kolme kuu jooksul OÜ Kiviõli Veelt üle ühisveevärgi opereerimise Kiviõli linnas. Sellesisuline kokkulepe sõlmiti aastaid tagasi, kui projekti hakati ette valmistama.

Järve Biopuhastuse juhatuse liikme Vladislav Petuhhovi sõnul võtavad nad Kiviõlis üle kogu teenuse pakkumise, mitte ei leia ettevõtet, kes teenust vahendaks, mis omakorda tähendab, et Kiviõli Vesi ei saa senise tegevusega linnas jätkata. "Ma ei oska veel täpselt öelda, kuidas igapäevane tegevus korraldatakse, kuid vee-ettevõtjaks olemine tähendab siiski seda, et me täidame selle ülesandeid ja pakume teenuseid, mitte ei delegeeri oma funktsioone kolmandale isikule," ütles ta.

Kui ülevõtmine lähemale jõuab, pannakse täpselt paika, kas Järve Biopuhastus hakkab teenust pakkuma ainult oma personaliga või teeb mõne teenuse osutamiseks lepinguid. "Millised saavad olema osakonnad ja konkreetsed teenused, selgub siis. Aga valdava osa teenustest pakume kindlasti ise," kinnitas ta.

Rahaline panus küsimärgi all

Kiviõli Vesi, kes panustab projekti esimesse etappi, mille ehitustööd allkirjastati, üle 130 000 euro, on teinud ettevõttele ettepaneku, et nad hakkaksid trasse osaliselt valdama. Nende pakkumine oli jätta Kiviõli Veele alles veepuhastusjaam ning osa torustikust, nii et Järve Biopuhastus tegeleks pigem linnatänavate trassidega.

Petuhhovi sõnul on nõukogu seda kolmel korral arutanud. "Seisukoht on selline, et me pole sellise korraldusega nõus ning see ettepanek ei pruugi olla ka päris õiguspärane," ütles ta, et kavatsevad vee-ettevõtja pakkumise tagasi lükata.

Seejärel selgub, kas Kiviõli Vesi on valmis ka projekti järgmistes etappides rahaliselt kaasa lööma. Juhul kui nad seda ei ole, leitakse kaasfinantseerimises teine lahendus. Osa, millega Kiviõli Vesi panustama peab, ei ole protsentuaalselt väga suur.

Teine etapp veel sellel aastal

Kui projekti esimese etapiga tehakse ära kaks kolmandikku kogu planeeritud tööde mahust, siis teise etapi lepingu allkirjastamiseni tahetakse jõuda veel sellel aastal. Esialgu ühe suure projektina planeeritud ehitustööd jagati pärast ebaõnnestunud hankeid neljaks osaks.

Teise osa rahastamiseks on vaja projekti mahtu suurendada ning selleks teeb Järve Biopuhastus taotluse. See omakorda tähendab ülejäänud osapoolte omafinantseeringu kasvamist. Kiviõli volikogu on lubanud selleks vajaliku otsuse ära teha novembri lõpuks. Aasta lõpuks on olemas ka Järve Biopuhastuse nõukogu otsus. Kuna hankepakkumised on kehtivad aasta lõpuni, loodab ettevõte teise töödeosa allkirjastamiseni jõuda veel sellel aastal.

Kolmanda ja neljanda etapi tegemine ning rahastamisküsimused selguvad hiljem. Need on ka mahult teistega võrreldes väikesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles