Narvas kerkib uus õigeusu jumalakoda

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplatsil valmistatakse ette Narva uue kiriku soklikorruse betoonivalu. Fotograafile poseerides naljatavad ehitajad, et ehk jäävad nad pildile aupaistega.
Ehitusplatsil valmistatakse ette Narva uue kiriku soklikorruse betoonivalu. Fotograafile poseerides naljatavad ehitajad, et ehk jäävad nad pildile aupaistega. Foto: Ilja Smirnov

Mõisa tn 4 kinnistul on kaevatud umbes kahe meetri sügavune vundamendiauk. Siia on kavandatud Narva kolmas õigeusu kirik - vanas Novgorodi stiilis.

Selle maatüki andis Narva linnavolikogu 2011. aastal 99 aastaks rendile aasta varem registreeritud Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Narva Pühade Apostlisarnaste Kirilluse ja Metodiuse Kogudusele.

Varem kavatses linn siia, Narva kesklinna, ehitada raamatukogu uue hoone. Naabruses ja läheduses asuvad kolm lasteaeda, kool, laste loomemaja, kaubanduskeskused ja kultuurikeskus Geneva. Selle asemel lubas Narva piiskop, et uue jumalakoja juurde tuleb ka raamatutempel.

Piiskop avaldas kavandatavad kulud: kõige kallim - üle miljoni euro - on kirikuhoone, raamatukogule kulub veel 400 000 eurot. Kokku lähevad kõik projekteerimis-, ehitus- ja heakorratööd maksma 1,7 miljonit eurot.

Esialgu raamatukogu ei ole

Kirilluse ja Metodiuse koguduse eestseisja ülempreester Vassili (Kuprijanov) ütles eile Põhjarannikule, et tegelikult raamatukogust praegu juttu ei ole - projekteeritud on ainult kirik, seda ka ehitatakse. "Kommunikatsioonid rajame korraga kõige jaoks."

Kokkuleppel linnaga peab kirik kõik investeeringud, kaasa arvatud raamatukogu ehitamine, teostama 2017. aastaks. Munitsipaalmaa hoonestusõigus ise maksab kirikule 174 eurot aastas.

Uue kiriku betoonseinad peaksid maapinnast 15 meetri kõrguseni kerkima juba 10 kuuga. Seejärel tulevad Narva metallkupli osad.

"Kindlaid tähtaegu ei saa me nimetada," vastab ülempreester Vassili küsimusele kiriku avamise päeva kohta. "Palju sõltub ilmast ja sellest, missugune tuleb talv."

Sedasama ütleb ka haldusküsimustega tegelev koguduse vanem Valeri Artemjev.

"Hoone on projekti järgi monoliitbetoonist, praegu teeme soklikorruse valamiseks põhjalikku raketist. Kui praegune ilm kestab, saame betooni valada võibolla varemgi. Aga veebruar on meil tavaliselt pakaseline," ütles koguduse vanem.

Loetakse sente

2012. aasta jaanuaris, kui Põhjarannik päris piiskop Laatsaruselt nii kalli projekti finantseerimise võimaluste kohta, vastas piiskop, et kirik ehitatakse vabatahtlike annetuste abil.

Käesoleva aasta esimesel poolel toetas ka Narva linn jumalakoja rajamist, eraldades 6000 eurot.

"See on pisku," arvab Artemjev linna abi kohta projekti üldmaksumuse taustal. "Ainuüksi betoneerimistööd lähevad eelarve kohaselt maksma 500 000-600 000 eurot. Aga igasugune abi on teretulnud..."

Kuppel tellitakse Volgodonskist (Venemaa Rostovi oblast). Sealtsamast tellitakse võibolla ka ikonostaas. Volgodonskist saavad kirikud Artemjevi sõnul parimat.

Kullatud kuplit ei saa kogudus endale lubada, kuid loodetakse saada kivist ikonostaas.

"Kivi kestab sajandeid. Lihtsama, puidust ikonostaasi oleks võinud tellida ka kohalikelt kunstnikelt," lisas koguduse vanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles