Põlevkivitootjad ootavad maksustamise asemel tehnoloogia arendamist

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses. Foto: Matti Kämärä

Viru keemia grupi juhatuse esimees Priit Rohumaa on seisukohal, et riik on maksustanud hulgaliselt sisendeid, nagu tööjõud, maavarad ja jäätmete ladustamise, mistõttu oleks näiteks õlimaks juba liigne koormis kapitalimahukale tootmisharule.

"Ei saa olla nii, et riik saab kohe oma raha kätte ja investoril võib-olla tulevikus õnnestub. Need on suured investeeringud, mis on vaja sektorisse investeerida," ütles Rohumaa "Aktuaalsele kaamerale".

Tema sõnul on vaja investeerida umbes 2-2,5 miljardit eurot, et kõik plaanid ellu viia. "Siin on vaja pikaajalist kokkulepet, kuidas seda maksustada, mitte muuta seda üleöö," lausus Rohumaa.

Lisaks toodangule on oluline arendada põlevkivitehnoloogiat, et seda oleks võimalik müüa ka välisriikidele.

"Produkti müümisest me ei pääse kusagile, aga kui Eesti teadlastel on niivõrd suur teadmiste pagas, miks me ei peaks seda laskma üle piiri," ütles Tallinna tehnikaülikooli geoloogiainstituudi professor Alvar Soesoo.

"Need käivad käsikäes. Läbi produktide arendamise tekivadki meil parimad teadlased selles valdkonnas ja parimad teadlased omakorda suudavad välja töötada tehnoloogiaid, mida on maailmale pakkuda," lisas Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura.

Nii riigi- kui ka erafirmad on nõus toetama Eesti teadlasi. Eelkõige oodatakse aga praktilisi lahendusi, ütles Eesti Energia keskkonna arendusjuht Tõnis Meriste.

Rohumaa sõnul kavatseb Viru keemia grupp lähikümnendil piirduda Eesti põlevkivitööstuse arendamisega, sest teistes maardlates on Eesti jaoks väljatöötatud tehnoloogia kasutamine liiga riskantne.

Vaata videouudist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles