Kiviõli ootab turiste tondihotellidega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse tänava hosteli välisilme lahendus on arhitektidel küll valmis, kuid millal hoone õnnetu ilme sellise kuju võtab, ei oska ka selle omanik prognoosida.
Vabaduse tänava hosteli välisilme lahendus on arhitektidel küll valmis, kuid millal hoone õnnetu ilme sellise kuju võtab, ei oska ka selle omanik prognoosida. Foto: Erakogu

Terve hulk ettevõtjaid lubasid Kiviõlis aastaid tagasi koos seiklusturismi keskusega avada hotellid koos konverentsikeskuste, restoranide ja boolingusaalidega. Hooned seisavad aga kuu aega enne keskuse avamist räämas fassaadide ja kinnilöödud akendega, risustades niigi õnnetut linnapilti.

Plaanid, mis käisid mõni aasta tagasi Kiviõli seiklusturismi keskusega kaasas, olid suurejoonelised: ettevõtjad ostsid kokku tühjaks jäänud maju, lubades muuta need kohe-kohe uhketeks hotellideks, hosteliteks ja restoranideks.

Nüüd, kus kohe-kohe on seiklusturismi keskuse avamine käes, iseloomustavad kokku ostetud kinnisvara jätkuvalt korrastamata fassaadid ja plaatidega kinnilöödud aknad. Uus põhjendus kõlab nii: vaatame, kuidas keskus tööle hakkab.

Oodatud tulemust ei ole

"Mina tõesti ei tea, mida nad ootavad," tunnistas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev, et nad oleksid oodanud suuremat ettevõtlikkust. Mõjutada nad ettevõtjaid aga ei saa, sest keskuse avamisega on loodud ettevõtjatele tingimused, ülejäänu on juba viimaste kätes. "Aga me pole optimismi veel kaotanud," kinnitas ta.

Isegi kui keskuse plaan saada üheks Baltikumi tõmbenumbriks ei saa teoks kohe selle avamisega, saab esimestel aastatel kindlasti arvestada sisuturismi kasvava huviga. Sellele viitavad arutelud nii sotsiaalvõrgustikes kui ka erinevates foorumites, kus aastaid on keskuse sünnile kaasa elatud ning nüüd kaubeldakse juba võimalike mäepiltetite üle.

Oodatud arendust ei ole tulnud - pigem on omandatud hooned jäetud unarusse ja need panevad linna väljanägemisele oma pitseri. Esimene pilt, mis külalisele linnast jääb, on selliste majade tõttu pigem negatiivne kui positiivne.

Planeeritud arendusi on see-eest hulgaliselt. Sellel ettekäändel seisab Kiviõli linnavalitsuse kõrval kunagine restoran Hõbelõvi, mõnikümmend meetrit eemal on hoone, kus kunagi pesitses tööhõiveamet, Vabaduse tänava ääres seisab kasutuna kahekordne hoone, Kalevi tänaval aga terve neljakorruseline elumaja. Metsa tänavale planeeritud korralik söögi- ja lõbustuskoht, kuhu oli planeeritud ka booling, näeb oma kaaslastest küll parem välja, kuid turismiteenuste toetamise asemel laiutavad seal turukaubamüüjad.

Uus märksõna sõudekanal

Vabaduse tänaval koos seiklusturismi keskusega hosteli avada lubanud Ilmar Köök kinnitab, et projekteerimine ja planeerimine käib ja kevadeks on projekt kaante vahel. See aga ei tähenda veel automaatselt, et kevadel ka kopp maasse löödaks. Vastupidi, varasemates kindlatest lubadustest on saanud kõhklused. "Peab ju vaatama, kuidas keskusel läheb, ja ootama, kuidas läheb sõudekeskuse arendamine," ütles Köök Põhjarannikule. Sõudekanali kompleksi valmimiseni kulub veel aga aastaid.

Arhitekti nägemus majast on siiski olemas: praegu kahekorruseline hoone peaks peale saama kolmanda korruse ning kui kunagi tööks läheb ja selgub, et vajadus on olemas, saab kõrvalkrundile majutust laiendada. Millal nimelt, seda ei oska keegi ennustada.

"Järgmisel aastal avanevad uued toetuse saamise võimalused. Tahame need ära oodata," ütles Köök, kes teab küll, et kui seiklusturismi keskus ise pidi ehituseks viimaste saadaolevate summade jaoks lahinguid lööma, siis ettevõtluse edendamiseks raha ei jagunud, kuid ehk lähevad tingimused uuel perioodil veel paremaks kui need olid enne. Liigseid riske võtma ei kiputa.

Samasugusel seisukohal on ka teised arendajad: vaatame, mis hakkab juhtuma. Seda kinnitab nii Venemaa ettevõtte kontaktisik Maksim Danilov kunagise Hõbelõvi restorani kohta kui ka Metsa tänava hoone omanik Riho Laanemäe.

Vesi ainsa riskija veskile

Teiste ettevõtjate kahtlused on aga vesi ainsana arendusega kaasa läinud OÜ Valdus veskile, kelle hostel saab kohe-kohe valmis. Kui algselt oli plaan majutuskoht avada 15. detsembrist, siis nüüd saadakse tehniliselt küll selleks ajaks nii kaugele, kuid päris avamiseni läheb aega veel nii palju, kui kulub hoone kasutusloa saamiseks. Küll aga on Mäealuse hostelis esimesed kohad juba broneeritud. Hoolimata tõsiasjast, et maja pole veel valmis ja reklaamiga pole alustatud.

"Kokku oleme saatnud viis hinnapakkumist ettevõtetele, kes tahavad siin oma talvepäevi pidada ning esimesed kinnitused broneeringute kohta on olemas," tunnistas ettevõtte juht Kaja Kreisman, kelle sõnul peaks lähiajal valmis saama hosteli kodulehekülg ja käivituma broneerimissüsteem. Kui sellele lisada veel keskuse töölepanemine, muutub olukord oluliselt lihtsamaks. Praegu kaubeldakse asjaga, mis ei tööta.

Aeg näitab, kas ajal, kui kõik teised on äraootaval seisukohal, on risk ennast õigustanud. "Ilmselt oleks mu süda kergem, kui tõstukid juba töötaksid. Aga nad veel ei tööta," ütles Kreisman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles