Ida-Viru on jätkuvalt turistide lemmikute seas

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu kogu maakonnas, kasvab ka Toila spaahotellis Venemaa puhkajate arv. Pildil on hiljuti rajatud juurdeehitus, kuhu viidi üle puhkajate toitlustus.
Nagu kogu maakonnas, kasvab ka Toila spaahotellis Venemaa puhkajate arv. Pildil on hiljuti rajatud juurdeehitus, kuhu viidi üle puhkajate toitlustus. Foto: Peeter Lilleväli

Eile avalikustatud statistika järgi kasvab turism Ida-Virumaal hoogsamalt kui mujal Eestis, eriti rõõmustab hotellipidajaid idanaabrite raugematu huvi. Laias laastus otsib maakonnas ulualust kaks bussitäit Venemaa turiste päevas.

Statistikaameti andmebaasi järgi peatus Ida-Viru majutusettevõtetes mullu 153 870 turisti ehk kümme protsenti rohkem kui aasta varem. Samas suurest kasvust sai raporteerida ka aasta tagasi. Terves Eestis ööbis eelmisel aastal 2,8 miljonit sise- ja välisturisti, mida oli aasta varasemast neli protsenti enam.

Ida-Virumaad väisanud turistidest olid ligi 35 000 Venemaalt, kust saabus 25 protsenti rohkem turiste kui 2011. aastal. Samas vähenes Soome turistide arv ja seda mitte ainult Ida-Virumaal, vaid kogu Eestis.

Edu pant

AS Toila Sanatooriumi tegevdirektor Jaak Pruunes kinnitas, et maakonna suurepärane statistika kajastus mullu ka tema juhitud spaahotellis, mis on maakonna suurim majutuskoht.

"Eelmise aasta venemaalaste kasvu protsent on meie edu pant - sellest me elame. Me ei saa loota, et meile tuleb massiliselt Soome pensionäre nagu Pärnusse. Praegu on küll majas 50 Soome pensionäri, aga teistel on 250. Samas venemaalasi puhkab siin hetkel 110 ja maja täituvus on täna (eile - toim) 90 protsenti."

Toila spaahotell on teinud viimasel ajal mitu investeeringut, et puhkajatele suuremaid mugavusi luua. "Uude juurdeehitusse üle viidud söögisaalis on igal juhul lahedam süüa ja hiljuti avatud mängutuba pole maailma tipptase, aga seal jätkub tegevust kõigile," ütles Pruunes.

Mäetaguse mõisahotelli Meintack juhataja Tiina Luts märkis, et mullu oli hotelli kasum kordades suurem kui 2011. aastal. "Eelkõige hakkasid meie juures rohkem käima siseturistid, mitte nii palju Venemaa elanikud, nagu eeldasime. Aga müügitöö jätkub ka Venemaa suunal."

Luts lisas, et praegu on hotelli peamine sihtrühm ettevõtted, kes korraldavad seal talve- ja suvepäevi ning seminare. Samuti armastatakse mõisamiljöös pidada sünnipäevi ja pulmi.

Töö uute turistide nimel

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen kohtus eile Soomes sealsete reisibüroode esindajate ja ajakirjanikega ning kinnitas, et värske statistika on meeldiv.

"Eelmist aastat iseloomustab see, et aasta teises pooles käivitas Ida-Viru turimiklaster aktiivse maakonna turunduse: toimus Venemaa ajakirjanike reis, seminar idanaabritele, käisime Soomes messil jms. Pakume maakonda aktiivselt ja meil on atraktiivne sõnum: Ida-Virumaa - see on elamus ehedast energiast."

Jaloneni sõnul on oma osa viimastel aastatel loodud turismiobjektidel, mis on hästi tööle läinud, nagu näiteks Kukruse polaarmõis, puiduait ja elulaadikeskus Avinurmes ning Alutaguse spordi- ja puhkekeskus Pannjärvel.

Eesti suurimal turismimessil Tourest 2013 püütakse reedest pühapäevani Eestimaa elanikke, peibutades neid eheda elamuse pakettidega. Näiteks Meresuu lõõgastav muuseumipakett ühendab Narva muuseumi külastuse ja spaamõnud praegu veel kõige uuemas Narva-Jõesuu spaahotellis. Mäetaguse mõisahotell ja Avinurme puiduait kutsuvad töötuppa ja suplusmajja.

"Ettevõtete endi kokku pandud koostööpakette pakume Tourestil esimest korda," märkis Jõhvi turismiinfokeskuse infokonsultant Kristina Ernits. Messikülastajatele ei tohiks jääda märkamatuks seegi, et Ida-Virumaa on spordipealinn 2013: kogu päeva jooksul on võimalus end maakonna boksis liigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles