"Ei arvanud, et siin on sama ilus ja puhas nagu Soomes"

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Milline ilu!" õhkasid Venemaa ajakirjanikud Eesti Vabariigi aastapäeval Toila Oru pargis jalutades. Maria Suhova (keskel) ja Jelena Ušakova lubasid näidata Peterburi elanikele Ida-Virumaa kaunist loodust ja aktiivse puhkuse võimalusi.
"Milline ilu!" õhkasid Venemaa ajakirjanikud Eesti Vabariigi aastapäeval Toila Oru pargis jalutades. Maria Suhova (keskel) ja Jelena Ušakova lubasid näidata Peterburi elanikele Ida-Virumaa kaunist loodust ja aktiivse puhkuse võimalusi. Foto: Matti Kämärä

"Eesti ei väsi üllatamast," kinnitas Peterburi ajakirjanik Natalja Barhatova, kes tegi koos oma kolleegidega nelja päeva jooksul Ida-Virumaale tiiru peale. 

Natalja Barhatova töötab ajakirjanikuna kirjastuses, mis annab välja reisijuhtide sarja "Welcome".  "Olen ühe Eesti reisijuhi autor, seetõttu sõitsin aasta tagasi läbi kogu Eesti. Ida-Virumaad on seal vähe valgustatud, peamiselt Narvat, aga seekord nägin selles regioonis palju vapustavaid kohti."

Barhatova kiitis, et Eesti ei väsi üllatamast. "Iga kord, kui siia tuled, isegi väikese vaheaja tagant, rabab see väike maa millegagi. Siin tehakse mitte millestki midagi ebatavalist ja originaalset."

Loomingulise lähenemise heade näidetena nimetas ta nii interaktiivset Kukruse polaarmõisa kui suusakeskuseks muudetud Kiviõli tuhamäge.

"Kukruse polaarmõisas meeldis mulle see, et saab interaktiivses ja meelelahustuslikus vormis teadmisi nii Tollide perekonnast kui ühest ajajärgust. Ausalt öeldes saame siin oma inimestest rohkem teada kui Peterburis elades. Näiteks Jelissejevist, kellest giid meile Toila pargis jutustas," rääkis ajakirjanik.

Barhatova oli positiivselt üllatunud ka põlevkivimuuseumist, eelkõige sealse suurepärase giidi tõttu. "Ta rääkis nii põnevalt teemal, mille kohta arvasin, et mida seal huvitavat võiks olla."

Et Barhatova on kirglik mäesuusataja, harrastades seda peamiselt Alpides, ei jätnud teda külmaks ka Kiviõli seiklusturismi keskus.

"Ütleks, et Kiviõli mägi on täiesti korralik, ja usun, et kui seda edasi arendatakse, saab see olema väga nõutud. Igatahes mina sain siin kogenud mäesuusatajana naudingu. Siin on ka oluliselt odavam kui Peterburi ümbruse nõlvadel: kui Kiviõlis maksab päevane mäepilet 15 eurot, siis meil saab selle eest sõita poolteist tundi. Ja siia pole meil kauge tulla."

Et Barhatova on ka ajaloohuviline, avaldas talle Narva raekoda külastades muljet Vana-Narva makett. "Tahaks näha, et tükike vanast Narvast kunagi taastatakse. Usun, et siis oleks Narva veelgi ligitõmbavam. Ja Jõhvi kontserdimaja oli lihtsalt vaimustav - sellist kontserdisaali pole vist isegi Peterburis. Selle taustal oli muidugi kurb vaadata kooruva värviga maju. Kui kõik majad kas või üle võõbata, oleks vaatepilt kohe hoopis helgem."

Entusiastlikud inimesed

Barhatova hinnangul on õige lähenemine, et maakonna igas nurgas ehitatakse midagi sellist, mis tõmbab ümberkaudset rahvast ja paneb selle paiga arenema: Jõhvis kontserdimaja, Kiviõlis seiklusturismi keskus, Narva-Jõesuus spaad...

"Viimase kümne aastaga on kõik silmanähtavalt paremuse poole muutunud. Iga aastaga tunneb üha rohkem loomingulist lähenemist ja armastust oma kodu vastu. Ka venekeelsed inimesed räägivad Eestist väga ilusti."

Ida-Virumaa inimesed pugesid hinge ka Peterburi telekompanii Sadko peadirektorile Maria Suhovale ja peatoimetajale Jelena Ušakovale.

"Me ei teagi, mis meid rohkem rabas - kas kõik need kaunid kohad, mida nägime, või inimesed, nii eestlased kui venelased," ütles Ušakova. "Kõikjal, kus käisime, nägime, et töötajad on nii suure rõõmuga asja kallal. Nende silmadest on kohe näha, et perspektiivid on suured. Nad tunnevad seda, et turistid on hakanud siin käima ja toovad raha. Inimesed suhtuvad oma töösse mitte kui lihtsalt raha teenimisse, vaid nad on tõepoolest uhked oma kodumaa üle."

Suhova lisas, et käis viimati Eestis 1980. aastatel ega osanud arvata, et siin on nii hästi. "Ma ei arvanud, et siin on halb, seda muidugi mitte, aga need imelised kohad, mida meile näidati... Oleme tõesti südamest rõõmsad, et Eesti puhkeb õitsele."

Ilus ja odav

Teleajakirjanikud rääkisid, et on palju aastaid töötanud koos soomlastega, tehes nende kutsel kõikvõimalikke saateid ja esitlusfilme. "Me ei arvanud, et siin on kõik sama puhas, ilus ja hingega tehtud kui Soomes. Ja odavam."

"Hinnašoki" said naised siis, kui käisid Jõhvi kontserdimajas eesti džässi kuulamas ja läksid vaheajal kohvikusse. "Kontserdimaja oli fantastiline, kontsert ise vägev ning kui me tellisime neli kohvi ja saiakese ning meile öeldi, et see maksab 5 eurot, siis küsisime üle, kas kuulsime ikka õigesti. Peterburis võib ühe tassi eest 5 eurot maksta."

Suhova ja Ušakova teevad reisisaateid kogu maailmast ja näitavad neid Peterburi esimeses internetitelekanalis Piter TV. Eestisse tuldi filmima esimest korda. "Näitame oma vaatajatele, kuidas siin puhatakse ja spaades lõõgastutakse, samuti šopingut ja ajaloolisi vaatamisväärsusi, näiteks Narva linnust. Kindlasti soovitame Eestit ja Ida-Virumaad oma tuttavatele."

Näitavad positiivset

Suhova sõnul nad poliitikat oma reisisaadetes ei puuduta. "Pole mõtet kaevuda sellesse, kui hea või halb praegu elu on. Muidugi olid mahajäetud kaevuriasulad kurb vaatepilt, aga seda näeb kõikides endistes Nõukogude Liidu riikides. Üritame teha oma süžeed positiivsed, sest negatiivset on meie ümber niigi palju."

Venemaa ajakirjanikele Ida-Virumaad tutvustanud Narva giid Jevgeni Olenin pidas neli päeva kestnud pressireisi suurimaks väärtuseks seda, et idanaabrid veendusid Ida-Virumaa mitmekesisuses, nähes, et nii väikesel territooriumil on sedavõrd palju kõikvõimalikke puhkamisvõimalusi, alates moodsast Jõhvi kontserdimajast ning lõpetades Alutaguse spordi- ja puhkekeskuse ning Kiviõli seiklusturismi keskusega.

"Rohkem kui suured spaahotellid avaldasid neile muljet renoveeritud mõisad Kukrusel, Sakal ja Mäetagusel, mis pakuvad eksklusiivset puhkust."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles