Politseimaja ehitaja jäi soojafirmale võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See foto uue politseiprefektuuri hoone ehitamisest Jõhvis on tehtud 27. juulil 2011, mil algse lepingu järgi pidi maja juba peaaegu kuu aega valmis olema. Tegelikult anti objekt üle alles järgmise aasta talve lõpus, mil ehitajal tekkis ka võlg soojafirmale.
See foto uue politseiprefektuuri hoone ehitamisest Jõhvis on tehtud 27. juulil 2011, mil algse lepingu järgi pidi maja juba peaaegu kuu aega valmis olema. Tegelikult anti objekt üle alles järgmise aasta talve lõpus, mil ehitajal tekkis ka võlg soojafirmale. Foto: Peeter Lilleväli

Vahetult enne Elinord Ehituse pankroti väljakuulutamist saavutas VKG Soojus kohtus võidu, millega soojafirma kasuks mõisteti ehitusettevõttelt välja 12 640 eurot.

VKG Soojuse võlanõue on seotud Jõhvi Rahu tänavale kerkinud Ida politseiprefektuuri ning päästedepoo hoone ehitusega, mille Elinord Ehitus viis lõpule mullu veebruaris. Suvel esitas soojafirma ehitusettevõtte vastu hagi, väites, et ehitaja on jätnud mitme kuu soojaarved maksmata.

Tunnistas võlga

Selle tõttu ähvardas mullu kevadel vastvalminud hoonet aprillist kütte ja sooja veeta jäämine, kui tellija Riigi Kinnisvara AS (RKAS) poleks sõlminud uut soojavarustuse lepingut, misjärel Elinordiga leping lõpetati. Pärast seda alustas VKG Soojus ehitajaga läbirääkimisi võlgnevuse ajatamiseks, ent kui soojaettevõte saatis mõne päeva pärast nõustumuse maksegraafiku sõlmimiseks, siis Elinord sellele enam ei reageerinud.

VKG Soojus nõudis kohtus koos viivisega 12 640 euro suurune võlgnevus välja maksta. Elinordi seisukoht jäi kohtus segaseks. Firma palus küll jätta hagi täielikult rahuldamata, kuigi võttis enamiku võlast omaks.

Elinord põhjendas, et arved jäid maksmata, kuna tellija RKAS ei ole siiani teinud lõppväljamakseid.

RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm ütles, et neil ei ole täitmata kohustusi OÜ Elinord Ehitus ees. "Garantiiaegse tagatisena on osa summast kinni peetud, kuna ehitaja ei ole praeguseni esitanud lepingukohast panga garantiikirja. Sellest tulenevalt on väljamakse kuni sellekohase pangatagatise esitamiseni või garantiiaja lõppemiseni peatatud. Garantiiaegset tagatist saab kasutada üksnes garantiiajal ilmnenud puuduste kõrvaldamiseks, juhul kui ehitaja neid ise ei kõrvalda," sõnas Idnurm.

Kohus leidis, et VKG Soojuse hagi on põhjendatud, ning rahuldas selle täies ulatuses.

Elinord esitas kohtule tänavu 14. jaanuaril kirja, kus teatas, et ettevõtte suhtes on alustatud pankrotimenetlust, mistõttu võlgnikul on keelatud ajutise pankrotihalduri nõusolekuta vara käsutamine. Kohus leidis, et kuna pankrotti pole välja kuulutatud, puudub alus nõude läbivaatamata jätmiseks. Kohtuotsus soojavõla väljanõudmiseks tehti tänavu 28. jaanuaril, Elinordi pankrot kuulutati välja 15. veebruaril.

Elinordil vara ei ole

VKG Soojuse juhatuse liige Andres Veske ütles eile, et võlg on siiani tasumata, kuigi kohtuotsus on jõustunud. "Me peame arutama, kuidas edasi käituda, sest summa on ikkagi suur," sõnas ta.

Elinord Ehituse pankrotihaldur Kristo Teder ütles, et kui VKG Soojuse kasuks on välja mõistetud võlasumma, peab ettevõte pankrotitoimkonnale ikkagi esitama nõudeavalduse. Jõustunud kohtuotsuse puhul ei pea oma nõuet aga enam kaitsma.

"Kas neil sealt midagi ka kätte õnnestub saada, on iseküsimus. Ettevõtte vara koosneb peamiselt nõuetest kolmandate isikute vastu, mida on ligikaudu 2 miljonit eurot," sõnas Teder.

Jõhvi politsei- ja päästehoone ehitushanke võitis 2010. aasta Facio Ehituse ja Elinord Ehituse ühispakkumine, mille kohaselt maksis uue maja ehitus 93 miljonit krooni (5,94 miljonit eurot). Hoone pidi valmima hiljemalt 2011. aasta 1. juuliks, ent tähtaega lükati kolmel korral edasi ning maja sai valmis 2012. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles