Võidupühaparaad tõi peatänava äärde tuhanded sillamäelased FOTOGALERII

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paraad Sillamäel oli publikurohke ja linlased elasid toimuvale lippe lehvitades ja aplodeerides kaasa.
Paraad Sillamäel oli publikurohke ja linlased elasid toimuvale lippe lehvitades ja aplodeerides kaasa. Foto: PEETER LILLEVÄLI

[nggallery id=49]

Esimest korda taasiseseisvumisaastate jooksul toimus võidupüha tähistamise puhul maakaitsepäeva paraad maakonnakeskuse Jõhvi asemel Sillamäel, kus see pälvis kohalike elanike erakordselt suurt tähelepanu. 

Sillamäel toimus paraad tänavu seetõttu, et Jõhvi kesklinnas on praegu  käimas ulatuslikud ehitustööd, mistõttu oleks paraadi korraldamine väga keeruline olnud.

Paraad võikski toimuda eri kohtades

Sillamäel esmakordselt toimunud paraadi tulid aga vaatama tuhanded inimesed.  Rahvast oli kokku tulnud nii palju, et korraldajatel tuli pingutada, et kolonnid läbi huviliste normaalselt liikuma pääseks.

Paraadirivis olid peale kaitseliidu, vanglate ameti, politsei- ja piirivalveameti, naiskodukaitse, noorkotkaste ning kodutütarde traditsiooniliselt ka Soome reservohvitseride ühendus ja Eesti kasakate kogukonna esindajad.

Ida-Viru maavanema Andres Noormägi arvates võikski see üritus toimuda eri omavalitsustes. "See oleks hea mõte, vaadates, kui palju rahvast on Sillamäele kokku tulnud. Paraadi korraldamise õiguse saamise nimel ei peaks konkureerima mitte ainult linnad, vaid ka maavallad. Nii tugevdame oma maakonna identiteeti," sõnas maavanem.

Sillamäe linnapea Jelena Koršunova sõnul ei olnud paraadi korraldamine keerukas. "Koostöö kaitseliidu Alutaguse malevaga sujus hästi. Kuigi oli väike kartus, et sillamäelased ei tule kohale, tõestas elu vastupidist," ütles Koršunova.

Ka kaitseliidu Alutaguse maleva pealik Margus Ets tunnistas, et muretses alguses Sillamäe inimeste vähese huvi pärast. "Nii palju inimesi ei osanud küll oodata. Tundus, et terve linn oli kohale tulnud. Seetõttu jäime rahvavoogude suunamisega natuke hätta," tõdes Ets.

Kõigi Eesti elanike pidupäev

Kokkutulnud rahvast õnnistasid õigeusu kiriku piiskop Laatsarus ja Virumaa praost Peeter Kaldur. "Me unustame tihti, et vabadussõda ei käinud mitte rahvuste vahel, vaid eri ideoloogiate pärast. Demokraatia poolel oli eestlastega õlg õla kõrval venelasi, soomlasi, rootslasi, taanlasi ja veel paljude rahvusgruppide esindajaid. Võnnu all, mille võitu me täna tähistame, võideldi sakslaste vastu, kuid ka Eesti poolel olid baltisakslaste väeüksused olemas. Seetõttu on see mitte kitsalt rahvuspüha, vaid pidupäev kõikidele siin elavatele demokraatiat toetavatele inimestele nende päritolust olenemata," rääkis Peeter Kaldur.

Mitmed paraadi jälginud sillamäelased avaldasid Põhjarannikule heameelt, et see lõpuks nende linna jõudis. "Oleme Eesti elanikud ja austame siinseid traditsioone. Kahjuks aga tunneme ennast väga tihti kõrvalejäetuna ning paraadi korraldamine Sillamäel on hea märk, et see on muutumas," ütlesid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles