Korralik viljasaak aitab nirusid kokkuostuhindu hüvitada

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Vent alustas eile pärastlõunal viimaste suvinisuhektarite koristamist.
Aare Vent alustas eile pärastlõunal viimaste suvinisuhektarite koristamist. Foto: Peeter Lilleväli

Mullustega võrreldes madalaid teravilja kokkuostuhindu aitavad siinkandis hüvitada üle keskmise saagid, mida ilm on seni ka päris ilusti koristada lasknud. 

"Kuivatil läks elevaatoririhm katki ja mitu head tundi töö seisis," ütles OÜ Lüganuse Agro juht Aare Vent eile pärastlõunal kuivatist välja astudes, et nüüd on asi korras ja kohe pannakse ahi kütte.

Tänavu köetakse kuivatit esimest aastat hakkpuiduga. Pärast mullust märga aastat, kui vilja kuivatamiseks kulus 35 tonni põlevkiviõli, ei taha Vent enam mingitest kütteõlidest kuuldagi. Puit varuti talvel ühe rendipõllu äärsetest võssa kasvanud kraavidest ja see tuleb küttena kordi odavamalt kätte.

Talirüps ja -raps ning varajane oder õnnestus ilusate ilmadega koristada, hilist otra ja nisu käidi vihmapilvede vahelt punkri või paari kaua püüdmas. Kombain on õnneks piisavalt võimas: kui ühe päeva lõigata saab, siis on kuivatamist kolmeks-neljaks päevaks.

"Pühapäeval oli ilm hästi ilus, oli päikest ja tuult ja õhtul ei tulnud kastet ka maha, nii et mehed tegid pika päeva: kell 12 alustasid ja kell neli öösel lõpetasid," kiidab Vent tublisid töömehi. "Olen investeerinud korralikku tehnikasse, et sellega oleks mugav töötada - ega muidu jaksakski pikki päevi teha."

Nüüd on kombainer palaviku külge saanud ja Aare Vent läheb ise viimast suvinisutriipu lõikama.

"Siis jääb veel ainult 120 hekarit suvirapsi; 60 hektarit on varajast, sellega saab vahest esmaspäeval juba alustada."

Börsihind oleneb ilmast

Ida-Viru talunikest teraviljakasvatajad pole ka varasematel aastatel olnud väga altid hindu lukku panema ehk siis loodetavat saaki soodsat hinda püüdes ette maha müüma.

Tänavu ütlevad teravilja kokkuostjad, et hinna fikseerijaid Eestis peaaegu polegi. Kevadisi hindu peeti mulluste taustal liiga madalaks ja jäädi paremat ootama, tegelikult on aga hinnad sestsaati aina kukkunud.

"Ühel aastal panin väikselt lukku - hind oli hea ja kevadel olid rapsipõllud hästi ilusad. Siis tuli põuane suvi peale ja sain oma kõigi aastate kõige väiksema saagi ning lõpuks maksime üle 300 000 krooni trahvi," lubas Aare Vent tookord, et jäägu see viimaseks korraks midagi ette ära müüa.

OÜ Hiiemägi juht Heiki Kuusmik meenutab, et veebruaris-märtsis pakuti praegustega võrreldes vägagi head hinda.

"Ma ei kippunud kiirustama; räägiti, et mulluse kehva vilja-aasta järel on maailma viljasalved tühjad ja hind ei tohiks kukkuda. Aga teravili on börsikaup ja börsihind käib puhtalt hetkeolukorra järgi: kui ilm on hea ja saagid kõikjal ilusad, siis on hind all."

Palju päikest oli abiks

"Vihm on viljakoristust küll omajagu seganud, aga õnneks oleme graafikus," loetles Pühaoru talu perenaine Maire Uustal, et rukis, hernes ja talinisu on juba võetud, odraga ollakse lõpusirgel ja järge ootab vaid suvinisu.

Talinisu talvitus tema sõnul ilusti ja andis ka hea saagi, rukis samuti. Talirapsi sõid lagled ära ja need põllud tuli ümber külvata. Üllataja oli tänavu hernes, mille hea saak õnnestus ka ühe kuiva nädalaga ilusti kätte saada. Et herne hind on teravilja omast kõrgem, on sellest kõvasti abi.

"Tänavu on suvivilja-aasta," tõdes Heiki Kuusmik, et taliviljad jäid karmi talve tõttu kiduraks. "Minul õnneks talivili talvitus kõik ära, ümber külvama ei pidanud midagi. Päris palju vilja sain ka väikeste kuivatuskadudega kätte - nii nisu kui rukis läks kõik toiduviljaks."

Ka Lüganuse Agro nisu läks puha toiduvilja kategooriasse, mida Aare Vendi sõnul juhtub üsna harva. "Tänavu olid otrade eripäraks hästi suured mahukaalud, selliseid pole mina varem koristanudki. Ilmselt tänu sellele, et oli palju päikest ja õigel ajal sai ka niiskust, mis tuuma hästi tugevaks kasvatas."

Müüma peab ikka

"Hinnad on all küll, aga saagid on päris head ja kui sellegi hinnaga õnnestub need maha müüa, pole hullu," ütles Maire Uustal.

"Tänavused hinnad tõidki põllumehe jälle maa peale tagasi," muigas Heiki Kuusmik. "Ega me arvanudki, et eelmise aasta kõrged hinnad püsima jäävad, aga lootsime, et need nii palju ei kuku, ja selles ootuses tehti investeeringuid, mida oli aastaid tagasi hoitud. Õnneks meid siinkandis põud nii väga ei kimbutanud ja üle keskmise saagid aitavad neid madalaid hindu natuke hüvitada. Kel on võimalus vilja kusagil hoida, see veel ootab - toiduvilja ja rapsi hinnal on potentsiaali tõusta. Kaera ja söödarukki hind on aga täielikult maas - sada eurot tonn on ikka nii vähe, et sellega ei tule ots otsaga kokku."

"Müümata vilja on veel nii palju, et hind võib veelgi langeda, nii et müüma peab ikka," ütles Aare Vent, et jätab kuivati punkritesse ootele üksnes viimased otsad suvirapsi ja otra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles