Järve Biopuhastus kavandab vee hinna tõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järk-järgult lisatakse tariifile ka Jõhvi ning Kohtla-Järve Ahtme ja Järve linnaosa veepuhastusjaama investeeringukulud.
Järk-järgult lisatakse tariifile ka Jõhvi ning Kohtla-Järve Ahtme ja Järve linnaosa veepuhastusjaama investeeringukulud. Foto: Peeter Lilleväli

Vee-ettevõte Järve Biopuhastus, kes pole 2011. aastast veevarustuse tariife muutnud, kavatseb teha seda järgmise aasta esimeses kvartalis, lubades, et uus hind ei anna rahakotile siiski rasket hoopi ja mõnedele klientidele isegi langeb.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov märkis, et linnavalitsus peab uue tariifi kehtestamist põhjendatuks, sest kallinenud on elekter ja kütus, samuti on veevarustuse- ja kanalisatsioonisüsteemide renoveerimiseks tehtud suuri investeeringuid. Ja kuigi renoveerimised on toimunud ELi rahaga, on selles ka omafinantseerimise osa, mis kaetaksegi tariifist.

Järve Biopuhastuse juhatuse liikme Vladislav Petuhhovi sõnul ei kujune eelseisev hinnatõus suureks, võrreldes viimastel  aastatel regiooni veevarustuse ja kanalisatsiooni arendamisse tehtud investeeringutega, mida on ligemale 150 miljonit eurot. Tariif jääb teiste regioonide keskmisele tasemele ehk see ei kujune kõige madalamaks ega kõige kõrgemaks.

Vahed kaovad

Järve Biopuhastus taotleb konkurentsiametilt ühtset tariifi kogu teeninduspiirkonnas, mis hõlmab Kohtla-Järvet, Jõhvit, Püssit, Kohtla-Nõmme, Kohtla ja Illuka valda. Igas neist kehtib praegu eri hind. Teistest vähem maksavad Järve küla ja Jõhvi valla elanikud - vastavalt 0,88 eurot ja 1,08 eurot kuupmeetri eest.

Kinnitamise korral on ühtne tariif edaspidi 1,97 eurot (ilma käibemaksuta). Seega kõige märgatavamaks muutub hinnatõus Järve küla ja Jõhvi elanikele, vähem Kohtla-Järve elanikele, kes praegu maksavad 1,73 eurot kuupmeetri eest. Samas Kohtla-Nõmmel, kus elanikud maksavad praegu kuupmeetri eest 2,01 eurot, muutub vesi odavamaks.

Ühtse tariifi põhjenduseks on asjaolu, et siis ei pea ettevõte töötama välja iga omavalitsuse jaoks eraldi finantspoliitikat. See võimaldab suunata vahendid sinna, kus need on parasjagu kõige vajalikumad. Samuti lubab ühtne tariif kahandada erinevusi tarbijate vahel.

Kiviõlis on küsimus esialgu lahtine

1. oktoobril hakkab Järve Biopuhastus opereerima ka Kiviõlis, kuid Petuhhovi oletuse kohaselt jääb seal uuest aastast kehtima senine tariif, sest uue taotlus selle piirkonna kohta edastatakse konkurentsiametile 1. oktoobriks.

"Kui Kiviõli jääb meie teeninduspiirkonda, muutub siinne hind ilmselt konkurentsiametile järgmise taotluse esitamise järel," märkis Petuhhov. "Hakkame seda tegema arvatavasti kord aastas, et hind ei muutuks tarbijale järsult, vaid järk-järgult ja vähehaaval."

Eratarbijaile alates 01.01.2011 kehtivad veevarustuse tariifid (m³):

Kohtla-Järve - 1,73 eurot,

Jõhvi - 1,08 eurot,

Püssi - 1,28 eurot,

Kohtla-Nõmme - 2,01 eurot,

Kohtla vald: Järve küla - 0,88 eurot, Täkumetsa ja Peeri küla - 1,60 eurot,

Illuka vald

 - 1,81 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles