Koju naasvad venemaalased tekitavad piiril järjekordi

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijate järjekord Narva piiripunktis. Inimeste juttude ja kottide põhjal võib aru saada, et enamik inimesi on ostudega koju pöörduvad venemaalased. Jalgsi läheb piiriületus kindla peale kiiremini kui autoga.
Jalakäijate järjekord Narva piiripunktis. Inimeste juttude ja kottide põhjal võib aru saada, et enamik inimesi on ostudega koju pöörduvad venemaalased. Jalgsi läheb piiriületus kindla peale kiiremini kui autoga. Foto: Ilja Smirnov

Alates 2. jaanuarist kuni siiani valitseb Narva piiril kibekiire aeg. Kui autodega piiriületuse puhul on broneerimise abil kord enam-vähem majja saadud, siis jalakäijatest moodustub piiripunkti juures hiiglapikk elav järjekord.

Kõige rohkem ületati Narva maanteepiiripunkti mõlemas suunas piiri reedel, 3. jaanuaril. Selle ööpäeva jooksul saabus Eestisse jalgsi ja erisuguste sõiduvahenditega 8562 inimest ning lahkus 6349. Sõiduautosid oli vastavalt 1190 ja 701.

Järgnevatel päevadel lahkus Eestist rohkem rahvast kui tuli juurde - ja see protsess on tõusuteel, põhjustades järjekordi Eesti poolel. Nii näiteks pühapäeval, 5. jaanuaril saabus Ivangorodi poolelt Narva 5681 inimest, lahkus aga 7101; autosid oli vastavalt 838 ja 842.

Arvesse läksid needki inimesed, kes saabuvad ja lahkuvad turismibussidega. Bussidega valitseb sama tendents, kuigi neid on tunduvalt vähem: 2. jaanuaril kontrollisid Narva piirivalvurid 136, 3. jaanuaril aga 135 bussi nii Eesti kui Venemaa suunal.

Järjekord poodlejatest

Kui Eestist lahkuvate autode järjekord on tänu elektroonilisele piirijärjekorra broneerimise süsteemile osalt silmale varjatud, siis jalakäijatest rahvahulgad on viimastel päevadel piirilinnas kui peo peal. Nagu fotoltki näha, on Narva piirisabas  arvukalt venemaalasi, kelle suuri kotte täidab kaubanduskeskustest pärit kraam.

Järjekorrast öeldi, et jalgsi on piiri ületada tunduvalt lihtsam ja kiirem, isegi kui tuleb tund aega oodata ja seejärel pikk maa maha käia.

"Ei, see (järjekord) ei riku küll kuidagi muljet Eestist," kostab ajakirjaniku küsimuse peale Sergei, noor mees Peterburist, kes koos abikaasaga nihutab järjekorras kaht hiigelsuurt Rimi kotti. "Me käime siin üsna sageli - nii Narvas kui Tallinnas, peamiselt poodlemas, seega on meid küllaltki raske millegagi üllatada."

Kõrvu jäänud jutukatkete põhjal sai selgeks seegi, et inimesi ootavad paljudel juhtudel Ivangorodis bussid ja autod.

"Meid on siin mitu," selgitab üks proua, viidates piirijärjekorra lähematele naabritele. "Nii on kergem ja lõbusam," seletas ta optimistlikult.

Venemaal saabub töine argipäev alanud 2014. aastal alles 9. jaanuaril. Seega tuleb Narva piirivalvuritel ja tollitöötajatel suure koormusega veel paar päeva rinda pista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles