Sillamäe gümnaasium kavandab eesti õpperühma

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veidi üle aasta tagasi võõrustas Sillamäe gümnaasium külalisi, sest koolimaja oli äsja saanud soojapidavamaks ja energiasäästlikumaks. Tookord üllatasid gümnasistid kirgliku etteastega, esitades ühte Eesti folk-metal-ansambli Metsatöll hitti. Eestikeelset keskkonda püütakse koolis tekitada ka muidu, kas või kuulutustega teadetetahvlil või külaliste kutsumisega.
Veidi üle aasta tagasi võõrustas Sillamäe gümnaasium külalisi, sest koolimaja oli äsja saanud soojapidavamaks ja energiasäästlikumaks. Tookord üllatasid gümnasistid kirgliku etteastega, esitades ühte Eesti folk-metal-ansambli Metsatöll hitti. Eestikeelset keskkonda püütakse koolis tekitada ka muidu, kas või kuulutustega teadetetahvlil või külaliste kutsumisega. Foto: Peeter Lilleväli

Eelmisest õppeaastast tegutsev Sillamäe gümnaasium kasvatab eestikeelse õppe osakaalu sellega, et soovib avada eesti süvaõppeklassi. Piisava huvi korral on tulevikus võimalik ka täiesti eestikeelne õpperühm.

"Sillamäe ei pruugi saada sada protsenti eestikeelset gümnaasiumi, kuid eesti keele süvaõppegrupp on plaanis avada küll," ütles Sillamäe gümnaasiumi direktor Arno Kaseniit.

Uute gümnasistide vastuvõtt algab juunis. "Vaatame, kui suur huvi on eesti keele süvaõppeklassi vastu. Seaduse järgi peame avama valikkursuse, kui on vähemalt 12 soovijat, vastasel juhul pingestaks see eelarvet," lisas ta.

Süvaõppeklassis on umbes 80 protsenti õppetööst kavandatud eesti keeles. Inglise keele süvaõppeklassis õpetatakse jälle osa õppeaineid inglise keeles. Ülejäänud kahes − looduse ja matemaatika süveõppeklassis − toimub õppetöö 60 protsendi ulatuses eesti keeles, nagu seadus nõuab.

Lihtsam edasi õppida

Kaseniit arvas, et eesti keele süvaõppe valimine lihtsustab õpinguid eestikeelsetes kõrgkoolides, kuhu läheb enamik Sillamäe gümnaasiumi lõpetajatest. "Väga hästi sobiks see lastele, kes lõpetavad põhikoolis keelekümblusklassi, aga Sillamäel on kahjuks keelekümblus ainult lasteaedades. Need, kes on soovinud koolis eestikeelset õpet, on siiani läinud eesti põhikooli."

See, kas gümnaasium jõuab samm-sammult täiesti eestikeelse õpperühma moodustamiseni, sõltubki eeskätt Sillamäe eesti põhikooli lõpetajatest.

Aselinnapea Eevi Paasmäe märkis, et kui on eesti keeles õppida soovijaid, tuleb lastele ja vanematele see võimalus anda. "Kui näiteks eesti põhikoolist tuleks 7 õpilast, kes sooviks saada gümnaasiumiharidust Sillamäel, tasuks eestikeelse õppegrupi avamist kaaluda. Gümnaasium peaks selleks valmis olema."

Traditsioon puudub

Paasmäe lisas, et praegu lõpetab põhikooli keskmiselt 10 õpilast aastas ja gümnaasiumi minnakse Narva, Jõhvi, aga ka Noarootsi ning Tartusse. "Kuna puudub traditsioon jääda Sillamäele, on kindlasti keeruline seda tekitada. Kool peab olema nii hea, et siia tasuks jääda."

Kaseniit märkis, et praegu valitseb eesti põhikooli lastevanemate seas soov saata laps gümnaasiumi eestikeelsemasse keskkonda kui seda on Sillamäe.

" Sillamäel, kus elab neli protsenti eestlasi, saame siiski luua kunstliku keelekeskkonna. Proovime küll eestikeelset keskkonda suurendada, kutsudes külalisi ja tehes väljasõite. Oluline on ka see, et kooli personal oleks võimeline keelekeskkonda looma ja üleval hoidma," rääkis koolijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles