Narvas hakatakse ehitama laki- ja värvitehast

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emlaki tulevane värvide ja lakkide tootmise tehas Narvas sai eile sümboolse nurgakivi. Enne teraskapsli betooni uputamist pandi selle sisse peale Eesti Päevalehe ja Põhjaranniku lehe, visiitkaartide ja raha isegi lutt. Tseremoonial viibinud ema ja põnn avaldasid ise soovi n-ö ajalugu teha. Pildil vasakul on peatöövõtufirma OÜ Fund Ehitus juhatuse liige Eiki Rump.
Emlaki tulevane värvide ja lakkide tootmise tehas Narvas sai eile sümboolse nurgakivi. Enne teraskapsli betooni uputamist pandi selle sisse peale Eesti Päevalehe ja Põhjaranniku lehe, visiitkaartide ja raha isegi lutt. Tseremoonial viibinud ema ja põnn avaldasid ise soovi n-ö ajalugu teha. Pildil vasakul on peatöövõtufirma OÜ Fund Ehitus juhatuse liige Eiki Rump. Foto: Ilja Smirnov

Venemaa tööstuslike lakkide ja värvide tootja Emlak avab sügisel Narvas tehase. Juhtkonna sõnul ei tekitata linlastele keskkonna- ja lõhnaprobleeme.

OÜ Emlak Eesti uue tehase hoonekarp on SA-le Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus kuuluva Narva tööstus- ja logistikapargi territooriumil juba püsti pandud. Eile pandi siin pidulikult paika nurgakivi.

Peterburi tehase Emlak direktori Vladimir Kuhta sõnul annab oktoobris Narvasse kerkiva hoone võtmed üle peatöövõtja, Eesti ehitusfirma Fund Ehitus, misjärel käivitatakse tootmisliin. Kui palju aega võtavad seadistustööd, ei osanud juht öelda, märkides vaid, et kuna tehnoloogia ei ole unikaalne, ei tohiks probleeme tekkida.

"Siin Eestis rõõmustas mind väga ehituskultuur ning ma arvan, et samamoodi sujub ka käikuandmine," ütles Kuhta.

Ohtlik tootmine

Emlak toodab peamiselt lakke ja värve tööstusobjektidele, metallkonstruktsioonidele, laevadele, sildadele jne. Narva hakkab tünnides ja muudes mahutites teele saatma sadu tonne keemiatoodangut kuus.

Vladimir Kuhta ei varjanud, et tehas kuulub tule- ja plahvatusohtlike kategooriasse, ent loomulikult järgitakse kõiki ohutusmeetmeid. Mis puutub keemilistesse lõhnadesse, siis tänapäevase tehnoloogia juures on need välistatud, kuna kogu tootmisliin on hermeetiline.

"Peterburis paikneb meie tehas paarisaja meetri kaugusel elamust, ja kaebusi ei ole," rääkis Kuhta.

Narva tehas hakkab esiti tööle ühes vahetuses, kuid tulevikus pole välistatud ka teine vahetus, kõik oleneb sellest, kui edukaks kujunevad tootmine ja turundus.

Esmalt võetakse tööle 45-50 inimest, hiljem võidakse töötajaid juurde võtta. Töö ei ole Vladimir Kuhta hinnangul füüsiliselt raske: peamiselt tuleb juhtida automaatikat ja hooldada seadmeid.

Julge investeering

Praegu turustatakse Emlaki toodangut peamiselt Venemaa ja SRÜ turul, müük toimub ka Baltimaades, mis Euroopa tehase kerkides kindlasti suurema ulatuse saavutab.

OÜ Emlak Eesti juhatuse liige Juri Gudin rääkis, et Narva tehasesse investeeritakse umbkaudu 3 miljonit eurot. Olenevalt sellest, kui hästi neil minema hakkab, võidakse tulevikus käivitada teinegi ehitusjärk.

Gudin tunnistas, et Vene investeeringud lääne tootmisse on praegu mõnevõrra riskantsed. Samas märkis ta, et igasugused investeeringud on üldse riskidega seotud. "Kui omanik valis investeeringuteks paika, vastas Eesti kriteeriumidele kõige paremini," ütles Gudin.

Investori otsustusjulgust hindas ka ehituse peatöövõtufirma OÜ Fund Ehitus juhatuse liige Eiki Rump. "Peab olema väga palju julgust, et investeerida välismaal. Kõigil pole söakust isegi välismaale tööle minna," kommenteeris ta.

Narva linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste märkis ära piirilinna erilise köitvuse: "Narva tööstus- ja logistikapargi kiire areng oleks olnud soodsa investeerimiskliimata võimatu. Meie linn paikneb kahe maailma mastaabis majandustsooni  - Euroopa Liidu ja tolliliidu piiril. Narvas toodetu leiab oma tarbijad mõlemal pool piiri."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles