Purtse kindlus avab külastajatele uksed

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai alguses avab Purtse kindlus külastajatele oma uksed, oodates külalisi kuus päeva nädalas.
Mai alguses avab Purtse kindlus külastajatele oma uksed, oodates külalisi kuus päeva nädalas. Foto: Matti Kämärä

Purtse kindluse rentnik Raivo Pihlak, kelle leping Lüganuse vallaga kestab veel kümme aastat, annab Purtse kindluse allrendile OÜ-le Purtse Mõis, kes plaanib kompleksi arendada, alustades kohviku avamisest juba sellel suvel. 

Lüganuse volikogu andis eelmisel nädalal heakskiidu Purtse kindluse allrendile andmiseks. Kindluse praegune rendileping Raivo Pihlakuga on sõlmitud 30 aastaks ning lõpeb aastal 2023.

Ei kao kuhugi

Purtse kindluse pikaaegne peremees Raivo Pihlak ütles Põhjarannikule, et kindluse pidamine hakkab üle jõu käima ning arendustöödeks oleks vaja uusi ja noori inimesi. "Allrendile andmine ei tähenda, et ma ise kindlusest päris ära kaoks, vastupidi, minu kontaktid ja kogemused jäävad alles, aga toredad noored inimesed jaksavad teoks teha neid plaane, mida me oleme teinud, kuid mille elluviimine on toppama jäänud," lisas ta.

Pihlaku kinnitusel on kindlusel olemas arengukava, mis oli liidetud Lüganuse valla arengukavaga. Kava nägi ette eri teenuste väljaarendamist eelkõige kõrvalhoonete baasil. "Selge on see, et kindlus üksinda ära ei ela − näiteks talveperioodil on külastuste arv väike ning sellepärast ongi oluline lisateenuste pakkumine," ütles ta.

Kindlus on seni keskendunud peamiselt just bussireiside teenindamisele. Samuti on see populaarne koht vastuvõttude korraldamiseks. Kui varem oli see ka kontsertide toimumise koht, siis viimasel ajal avalikke kontserte seal palju korraldatud ei ole. Küll on eri muusikaüritusi olnud kinnistel üritustel, kui on reserveeritud kogu kindlus.

Maja peaaegu iga päev avatud

Kindluse uue rentniku, OÜ Purtse Mõis juhatuse liikme Janner Eskori sõnul avavad nad kindluse uksed külastajatele 1. maist. Kuni suve lõpuni on kindlus avatud iga päev, välja arvatud esmaspäeviti.

Juba sellel suvel avatakse kindluses a la carte-kohvik. "Püüame sellega inimesi meelitada siia tagasi tulema − praegu nad käivad, tutvuvad majaga, aga tagasi ei kipu," ütles Eskor, kelle sõnul annab kohvik põhjuse siia mööda minnes sööma tulla ning ka kohalikud saavad võimaluse väljas söömas või aega veetmas käia.

Tulevikus näeb Eskor, et teenuseid arendatakse edasi ja seda mitte ainult kindluses, vaid ka teistes kompleksi kuuluvates hoonetes. Peale kindluse tuleks rakendus leida tõllakuurile, sepikojale ning kindluse kõrval asuvale endisele valitsejamajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles