Ida-Virumaa Kiirabi kaotas kohtuvaidluse lõplikult

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Ida-Virumaa Kiirabi ei anna terviseameti konkursi võitnud Karell Kiirabile üle ei oma autosid, baase ega töötajaid, mistõttu tuleb uuel ettevõttel alustada nullist.
SA Ida-Virumaa Kiirabi ei anna terviseameti konkursi võitnud Karell Kiirabile üle ei oma autosid, baase ega töötajaid, mistõttu tuleb uuel ettevõttel alustada nullist. Foto: Peeter Lilleväli

Riigikohus ei võtnud menetlusse Ida-Virumaa kiirabiteenuse osutamise konkursi tulemuste vaidlustamist, mis jätab konkursi võidu Karell Kiirabile, kes peab teenuse pakkumiseks kasvama septembri keskpaigaks kaks korda suuremaks kui praegu. 

Pikalt kestnud kohtuvaidlus selle üle, kas kiirabiteenuse osutamise konkursi tulemused on õiguspärased, sai lõpu sellega, et riigikohus ei võtnud apellatsioonkaebust menetlusse. Varem on halduskohus tunnistanud, et Karell Kiirabi võit on seaduspärane, ning sama meelt oli ka ringkonnakohus. Seni kui kohtuvaidlus kestis, jätkas teenuse osutamist esmase õiguskaitse rakendumisel SA Ida-Virumaa Kiirabi. 23. septembrist leping lõpeb ning tervisekaitseamet sõlmib uue.

Valmis üle võtma

ASi Karell Kiirabi kiiabiteenistuse juht Ave Põlluaas kinnitas Põhjarannikule, et nad on valmis teenusepakkumise 23. septembrist üle võtma. Kuna Ida-Virumaa Kiirabi on kinnitanud, et nad ei anna konkursi võitnud ettevõttele üle ei oma töötajaid, varustust ega kiirabibaase, tuleb Karell Kiirabil alustada Ida-Virumaal nullist.

Ida-Virumaal on lepingu järgi kaheksa kiirabibrigaadi. Iga brigaad vajab 15 töötajat. Lisaks tuleb ettevõttel muretseda kaheksa uut kiirabiautot, mis teenust pakkuma hakkavad. Põlluaasa sõnul muretsetakse tähtajaks nii autod kui ka inimesed. Kus saavad olema brigaadide uued baasid, ei ole veel selge.

Küll on kindel see, et piirkonnad jäävad esialgu samaks ning kiirabibaasid saavad olema Sillamäel, Kohtla-Järvel, Jõhvis, Iisakus ja Kiviõlis. Kas brigaade tuleb maakonnasiseselt liigutada, näitab aeg.

Karell Kiirabi tegutseb praegu Lääne-Virumaal ja Harjumaal ning Harju-Viru piirkonnas on kaheksa brigaadi ehk ees ootab kasvamine kahekordseks. Põlluaas kinnitas, et ettevõte on selleks valmis.

Kahtleb võimekuses

SA Ida-Virumaa Kiirabi juhi Arnold Persidski sõnul kahtlevad nemad, kas Karell Kiirabi suudab pooleteise kuuga üles ehitada süsteemi, milleks neil on kulunud 13 aastat. "Ainuüksi uute kiirbiautode saamine on oluliselt pikem protsess kui poolteist kuud ja konkursi võitsid nad meie ees just lubadusega uued autod muretseda," kinnitas ta ning lisas, et kui neil õnnestuks saada ka autod, tekib küsimus, kus saadakse nii palju kvalifitseeritud tööjõudu - Ida-Virumaa Kiirabi töötajaid on küll püütud üle meelitada, kuid seni kui on õhkõrngi võimalus, et jätkata saab Ida-Virumaa Kiirabi koosseisus, ei ole töötajad üleminekust huvitatud.

Persidski kinnitusel ei ole veel selge, kas terviseamet sõlmib lepingu just Karell Kiirabiga, hoolimata sellest, et konkursi võitsid just nemad. Enne tuleb konkurendil saada tegevusluba. Tegevusloa saamiseks peavad omakorda olemas olema nii lubatud uued kiirabiautod, töötajad kui baasid. Ida-Viru Kiirabi on kohtus vaidlustanud ka selle, et Karell Kiirabil polnud tegevusluba konkursil etteantud ajaks.

"Ehk terviseamet mõtleb väga hoolikalt järele, kellega leping sõlmitakse, ning meiega ei lähe nii nagu Hiiumaa ja Lõuna-Eestiga, kus konkursi võitja teenust pakkuda ei suutnud. Näiteks võitis Türi Kiirabi küll konkursi Lõuna-Eestis teenuse pakkumiseks, kuid õige pea saadi aru, et ei saada hakkama, ja teenus läks tagasi Tartu Kiirabile," tõi Persidski näite.

"Loodan, et Ida-Virumaal ei hakata niimoodi katsetama, sest kiirabi on oluline osa riigi julgeolekust, rääkimata sellest, et kaalul on inimeste tervis," lisas ta. Lõplik selgus selles küsimuses tuleb augusti lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles