Eesti kiirabi liit on mures olukorra pärast Ida-Virumaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval lõpetasid ehitajad ruumide remonti Jõhvi endise leivakombinaadi hoones aadressil Narva mnt 36, kus hakkavad paiknema Karell Kiirabi kiirabibrigaadid.
Teisipäeval lõpetasid ehitajad ruumide remonti Jõhvi endise leivakombinaadi hoones aadressil Narva mnt 36, kus hakkavad paiknema Karell Kiirabi kiirabibrigaadid. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti kiirabi liit teatas, et on mures olukorra pärast Ida-Virumaal. Nende hinnangul on kvaliteetse kiirabiteenuse osutamine regioonis ohus.

Oma muret selgitab Eesti kiirabi liit sellega, et praeguseks pole selge, millise personali ja milliste baasidega hakkab teenuseid osutama firma Karell Kiirabi, kes peab nädala pärast Ida-Virumaal tööle asuma.

Liit osutab, et tegevusloa saamiseks teatas see firma tööks vajaliku personali olemasolust, märkides nimekirjadesse inimesi, kes töötavad tegelikult välismaal ega tea oma uuest töökohast midagi.

Mis puudutab baase, siis firma tõi ära näiteks Jõhvi endise leivakombinaadi aadressi, Sillamäel aga kaubanduskeskuse, mis praegu ei vasta kiirabiteenuse osutamiseks vajalikele nõuetele, märkis Eesti kiirabi liit. Liidu arvates on inimeste elu päästmise seisukohast tähtsaim teenus praegu löögi all ning nad nõuavad sotsiaalministeeriumi sekkumist tekkinud olukorda.

Kinnitavad, et kõik on valmis

Tallinna firma Karell Kiirabi tunnistati terviseameti korraldatud konkursi võitjaks 2013. aasta suvel. Tööle asuma ja järgmise viie aasta jooksul kiirabiteenuseid osutama hakkama pidi see firma juba 2014. aasta jaanuaris, kuid seda takistas kohtuvaidlus.

SA Ida-Virumaa Kiirabi, kes osutas maakonnas kiirabiteenust 12 aastat ja kellel on 120 töötajat, vaidlustas konkursikomisjoni otsuse. Halduskohus tunnistas, et Karell Kiirabi võit oli õiguspädev, sedasama arvas ka ringkonnakohus. Riigikohus ei võtnud SA Ida-Virumaa Kiirabi kaebust menetlusse.

Kuni kestis kohtuvaidlus, jätkas teenuste osutamist SA Ida-Virumaa Kiirabi. Leping nendega lõpeb terviseametil 23. septembril.

Karell Kiirabi juht Tarmo Keskküla ütles Põhjarannikule, et neil on kõik valmis selleks, et Ida-Virumaal tööle hakata.

"Meil läheb kõik plaanipäraselt ning 24. septembril kell 00.00 alustame tööd," kinnitas ta. "Varustus ja masinad on olemas, sõlmitud on lepingud personaliga, töötajate ruumid on samuti olemas."

Palju ebaselgust

Karell Kiirabi võidetud konkursi tingimuste kohaselt peavad firmal olema baasid Kohtla-Järvel, Jõhvis, Sillamäel, Kiviõlis ja Iisakus.

Kohtla-Järvel näiteks märkisid nad tegevusloa saamiseks oma baasi aadressina Ravi tn 10b − Ida-Viru haigla ruumid, mis vabanesid pärast aktiivraviteenuse kolimist Ahtmesse.

Ida-Viru keskhaigla juhatuse liige, haldusjuht Aleksei Rodin ütles Põhjarannikule, et jutuajamine sel teemal küll oli, kuid rendilepingut selle firmaga esialgu sõlmitud ei ole. Ruumid, millest jutt käib, vajavad remonti, kuid seal ei tehta mitte midagi.

Jõhvis tõi Karell Kiirabi oma baasi asukohana ära aadressi Narva mnt 36. Seal asus varem leivakombinaat. Tarmo Keskküla sõnul on seal osaliselt juba tehtud remont.

"Võib-olla nad seal midagi ka teevad, kuid ilma loata − see ei ole ju sara, mille võib pärast legaliseerida," rääkis Jõhvi vallavalitsuse ehitusspetsialist Aleksei Železnjak. "Kui hoone sihtotstarve muutub − ja selge on see, et olemasolevad endise leivakombinaadi hooned ei vasta kiirabi nõuetele −, peab firma taotlema vallalt projekteerimistingimusi ning võimalik, et ka detailplaneeringut. Midagi säärast Karell Kiirabi teinud ei ole."

Sillamäel on Karell Kiirabi tegevusluba taotledes oma baasi aadressiks märkinud Viru tn 2. See on kauplus Säästumarket. "Ei saa aru, kus nad seal paiknema hakkavad," ütles Sillamäe aselinnapea Aleksandr Kanev. "Mis puudutab ruume, kus praegu baseerub SA Ida-Virumaa Kiirabi, siis need on linna omad, kuid rendileping nendega on sõlmitud 2014. aasta 31. detsembrini ning kui Ida-Virumaa Kiirabi ei taha sealt varem välja kolida, siis meil ei ole õigust neid sealt ära ajada."

Seavad end ajutiselt sisse

Tarmo Keskküla sõnul on firmal praegu nii Sillamäel kui Kiviõlis ajutine asukoht, pärast aga hõivavad nad need hooned, mida linnad rentisid SA-le Ida-Viru Kiirabi. Millised need ajutised aadressid olema saavad, ta ei täpsustanud.

"Terviseametit ei huvitanud, millised töötingimused on töötajatel, kes peavad osutama konkursi tulemuste põhjal senisest kvaliteetsemat teenust. SA Ida-Virumaa Kiirabi osutas samuti abi kohapeal, see tähendab patsientide pöördumisel meie poole vahetult meie baasi asukohas. Kuidas Karell Kiirabi patsiente Säästumarketis teenindama hakkab ning kuidas see teenus meie omast kvaliteetsem on, jääb mõistatuseks," ei saa SA Ida-Virumaa Kiirabi juht Arnold Persidski aru.

Ta märkis, et algul näitab Karell Kiirabi baaside asukohana ära ühe koha, pärast teise, kavaldab, jättes täitmata konkursi tingimused, mille kohaselt peab firma ehitama Ida-Virumaale viis oma baasi. "Üks tõsine firma nii ei käitu, seda enam, et jutt on elanikkonnale eluliselt tähtsa teenuse osutamisest," arvab Persidski. "Seetõttu nõuabki Eesti kiirabi liit riigi sekkumist tekkinud olukorda, et pärast ei oleks juba hilja."

Sotsiaalministeeriumist öeldi Põhjarannikule, et Eesti kiirabi liidu pöördumist vaadatakse praegu läbi. Karell Kiirabi tegevuse alguseni Ida-Virumaal on aga jäänud seitse päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles