Aa uus peremees ootab hooldekodu võtmeid kuu lõpuks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aa hooldekodu uus omanik tahab hakata hooldusteenust pakkuma alates novembrist.
Aa hooldekodu uus omanik tahab hakata hooldusteenust pakkuma alates novembrist. Foto: Matti Kämärä

Aa hooldekodu müük, mida kohtuvaidlused on kahe aasta võrra pikendanud, sai teoks ning uus omanik, MTÜ Vahtra Hooldemaja, loodab maja kuu lõpuks enda valdusse saada, et teenusepakkumine üle võtta. Endine rentnik pole vägikaikavedu aga lõpetanud ning pommitab uute kaebustega. 

Aa hooldekodu müük, mille enampakkumise võitja kuulutati välja juba kaks aastat tagasi, sai eelmise kuu viimasel päeval küll notariaalse kinnituse, kuid vägikaikavedu viimase rentniku, enampakkumisel teiseks jäänud OÜ Häcke poolt pole lõppenud − kaheaastane kohtuvaidlus võib saada järje, kui kohus peaks võtma arutusele uue kaebuse, millega vaidlustatakse ostu-müügileping.

Kokkuleppele jõudmine keeruline

Septembri viimasel päeval ametlikult Aa hooldekodu omanikuks saanud MTÜ Vahtra Hooldemaja juhatuse liikme Janek Lainjärve sõnul on nemad teinud omalt poolt kõik korrektselt − ostusumma on vallale makstud. See summa, mis puudutab investeeringuid, on notari deposiidil ning kantakse üle kohe, kui on allkirjastatud vara üleandmise akt Vahtra Hooldemaja ja Häcke vahel.

Kui kiiresti akti koostamiseni jõutakse, oleneb endisest hooldekodu rentnikust. Vahtra Hooldemaja on saatnud neile kooskõlastamiseks kokkuleppe projekti, mille kohaselt tuleks maja vabastada kuu aja jooksul ehk siis oktoobri lõpuks. Samaks ajaks peavad olema tehtud ka vara üleandmisega seotud toimingud.

Häcke juhatuse liige Ilmar Köök seevastu on kinnitanud, et nad esitasid reedel kohtule uue kaebuse, vaidlustades nüüd ostu-müügilepingu. "Kogu aeg on olnud juttu sellest, et investeeringute summa peab olema meile laekunud enne tehingu sõlmimist. Nüüd on meil raha seni saamata," põhjendas Köök järjekordset kohtuvaidlust. Varem on ta vaidlustanud enampakkumise tingimused, millest väidetavalt tekkis ekslikult aruaam, et müüakse ettevõtet, mitte kinnisvara. Toonane vaidlus kaotati. Korra pöördus Häcke veel kohtusse, aga seda kaebust ei võetud menetlusse.

Köök peab ka ette antud ühekuust väljakolimisaega liiga lühikeseks. "Mõistlik aeg on kaks kuud," kinnitas ta, et sama meelt oli varem ka vallavalitsus. Vallavalitsus kinnitas, et üleandmine on puhtalt kahe osapoole kokkuleppe küsimus ning nemad sellesse vaidlusse ei sekku.

Janek Lainjärve hinnangul on kuu aega piisav, et protsess läbi viia. Seda enam, et tegelikult on aega olnud oluliselt kauem. "Küll oleme neile valmis andma ajapikendust, juhul kui nad meie renditingimustega nõustuvad," kinnitas ta.

Valmis teenust pakkuma

Ehkki Häcke on ähvardanud, et ta lahkub hooldekodust kõikide oma klientidega, ning kinnitas sama Põhjarannikule veel eile, ütles Lainjärv, et neil on mitmete omavalitsustega, kes ei soovi oma klientide ümberpaigutamist, suusõnaline kokkulepe lepingu sõlmimiseks. "Me ei pane rentnikule kätt ette, kui ta soovib kõik inimesed majast välja viia, kuid oleme valmis pakkuma teenust neile, kes soovivad oma inimesi Aa hooldekodus hoida," ütles Lainjärv, kinnitades, et elanike meelerahu huvides peab üleandmine toimuma märkamatult.

Vahtra Hooldemajal, kes pakub hoolekandeteenust 1998. aastast alates, on 50kohaline hooldekodu Kiviõlis. "Ehkki meie senised laienemised pole olnud nii hüppelised nagu praegu Aa hooldekodu ostmine, kus on 180 kohta, siis vaikselt oleme oma teenust arendanud ja laiendanud kogu aeg," selgitas Lainjärv, et kui kunagi alustati, oli hoolealuseid 11 ja maju üks. Nüüd on hooldatavaid poolsada ja maju kolm. Viimase suurema investeeringuna ehitati Vahtra hooldemaja nime kandvale hoolekandeasutusele lokaalne küttesüsteem.

Millised plaanid on uuel omanikul Aa hooldekoduga, on Lainjärve sõnul veel vara rääkida. "Läheme samm-sammult. Kui oleme vara ja maja üle vaadanud, on plaanid ja vajadused juba selgemad," ütles ta ning kinnitas, et Aa hooldekodu suureks plussiks on selle ümbrus. "Sellel kümnel hektaril võib teha igasuguseid plaane, muidugi kooskõlas muinsus- ja looduskaitsepiirangutega," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles