IRLi esinumbriks Ida-Virumaal on saamas Anvar Samost

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sondast pärit Anvar Samost on olnud nii uudisteagentuuri BNS juhatuse esimees kui ajalehtede Hommikuleht ja Postimees peatoimetaja. IRLiga liitus ta tänavu veebruaris.
Sondast pärit Anvar Samost on olnud nii uudisteagentuuri BNS juhatuse esimees kui ajalehtede Hommikuleht ja Postimees peatoimetaja. IRLiga liitus ta tänavu veebruaris. Foto: Peeter Lilleväli

IRLi esinumbriks riigikogu valimistel Ida-Virumaal saab suure tõenäosusega tänavuse aasta alguses poliitikasse siirdunud endine tuntud ajakirjanik Anvar Samost. 

IRLi Ida-Viru piirkonna esimees Joel Guljavin ütles, et kogu nimekiri ei ole veel koos ega järjestus kinnitatud, kuid Anvar Samost on üks põhilisi kandidaate esinumbri kohale.

"Teda toetades lähtusime sellest, et tal endal on tugev motivatsioon Ida-Virumaa huvides tegutseda. Mulle isiklikult on need seisukohad, mida ta on paljude aastate jooksul väljendanud raadiosaates "Olukorrast riigis", olnud väga mõistlikud ja lähedased," sõnas ta.

Ida-Viru juured

Sondas elanud ja Kiviõli 1. keskkooli lõpetanud Samosti sõnul oli Ida-Viru päritolu otsuse tegemisel, kus kandideerida, olulise tähtsusega. "Mul on siin palju häid tuttavaid. Tunnen Ida-Virumaa olukorda väga hästi − nii kohalikku ettevõtlust kui kultuurielu. Ma tunnen end siin kindlamalt kui kusagil mujal," tunnistas ta.

Samosti sõnul on Ida-Virumaa selline koht, mis vajab Eesti riigilt suuremat tähelepanu, ja IRLi programmi on kavas kirjutada mitmed selle maakonnaga seotud teemad. Ta nimetas põlevkivitööstuse arendamist viisil, mis soodustaks, mitte ei takistaks heapalgaliste töökohtade loomist. "Põlevkivil on Eesti jaoks unikaalne väärtus ja seda peaks kasutama kõigile osapooltele väärtust looval viisil," märkis ta.

Samost sõnas, et IRL jätkab jõupingutusi sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale toomiseks. "Loodetavasti see ka õnnestub. Aga peale selle võiks tuua siia veel mitmeid riigiasutusi, mille asumine Tallinnas ei ole mitte millegagi tegelikult põhjendatud," leidis ta, tuues näiteks kaitseressursside keskuse või riigimetsa majandamise keskuse.

Korruptsiooni vähendamiseks mõnedes Ida-Viru suuremates omavalitsustes peaks Samosti arvates tegema samme, mis oleksid senistest märksa tugevamad. Samuti peab ta tähtsaks hea eestikeelse hariduse pakkumist. "Kui mujal Eestis võime koolivõrku korrastada, lähtudes rahvastiku muutustest ja majanduslikest aspektidest, siis Ida-Virumaal peaks vaatama ka seda, et hea eestikeelse hariduse pakkumine ei väheneks, vaid tugevneks," sõnas ta.

Nool enam ei tahtnud

Eelmistel valimistel IRLi esinumber Ida-Virumaal olnud ja siin ringkonnamandaadi teeninud olümpiavõitja Erki Nool ei olnud Joel Guljavini sõnul siin kandideerimisest enam huvitatud. "Ta on tunnistanud, et temale on Tallinn ikkagi kodusem ja ta soovib seal rohkem pühenduda noortespordi arendamisele," sõnas Guljavin.

IRL kaalus Ida-Viru esinumbrina pikka aega ka Tartu ülikooli Narva kolledži direktorit Katri Raiki, kes aga ise mitmel korral kandideerimissoovi suhtes meelt muutis. "Ütlesin lõpuks "ei"," sõnas Raik eile. "Jõudsin äratundmisele, et minus ei ole piisavalt poliitiku soont. Inimene peaks tegema asju, mis tal kõige paremini välja tulevad."

Lisaks Samostile peaksid Guljavini sõnul IRLi nimekirjas Ida-Virumaal kandideerima ka Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, maavanem Andres Noormägi ning endised riigikogu liikmed Ants Pauls ja Kaja Kreisman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles