Opositsioon ennustab Narva linnapea väljavahetamist

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitiliselt kõige kaalukam dokument, mida kõik praegu Narva linnapealt Eduard Eastilt ootavad, on linnavalitsuse struktuurireformi projekt, mis puudutab ametite likvideerimist ja täitevvõimu tsentraliseerimist. Põhjarannik on juba varem kirjutanud, et kui see projekt detsembris Narva linnavolikokku ei jõua ning uus struktuur enne uue aasta algust kinnitatud ei saa, võib East juhtiva erakonna ülesande mittetäitmise eest tõepoolest oma ametikohast ilma jääda.
Poliitiliselt kõige kaalukam dokument, mida kõik praegu Narva linnapealt Eduard Eastilt ootavad, on linnavalitsuse struktuurireformi projekt, mis puudutab ametite likvideerimist ja täitevvõimu tsentraliseerimist. Põhjarannik on juba varem kirjutanud, et kui see projekt detsembris Narva linnavolikokku ei jõua ning uus struktuur enne uue aasta algust kinnitatud ei saa, võib East juhtiva erakonna ülesande mittetäitmise eest tõepoolest oma ametikohast ilma jääda. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Üks Narva linnavolikogu opositsionääridest tegi linnapeale ettepaneku amet maha panna, teine teadis rääkida, et isegi linnapea enda erakonnakaaslased otsivad talle juba asendajat.

Opositsionäär Andrei Tšuhljajev luges möödunud neljapäeval Narva linnavolikogu istungil ette avalduse-järelepärimise, milles tegi Eduard Eastile ettepaneku linnapea ametist lahkuda. Tšuhljajev on veendunud, et linnapea korraldus määrata sotsiaalabiametit ajutiselt juhtima abilinnapea sotsiaalküsimustes Tatjana Patsanovskaja, kes ei ole ametnik, oli ebaseaduslik.

Ameti tegelik direktor Galina Vologdina kõrvaldati suvel kohtu otsusega oma ametikohustuste täitmiselt, kuna ta viibis uurimise all, kahtlustatuna riigi raha omastamises.

"Puuduvat ametnikku võib asendada ainult teine ametnik," võttis Tšuhljajev kokku, milles tema arvates seadusega vastuolu seisneb. Ta on veendunud, et linnapea peab seadusevastase korralduse eest vastutust kandma.

Vaprus ei ole kohane

Linnapea Eduard East ei suutnud Põhjarannikule antud kommentaaris üheselt vastata, kas abilinnapea Tatjana Patsanovskaja on linnaametnik või mitte, kuid ütles, et korralduse määrata ta ametit juhtima koostasid juristid: "Oleks naeruväärne seda valeks või ebaseaduslikuks pidada."

East kinnitas, et annab Tšuhljajevile selle kohta põhjaliku vastuse.

Ta märkis ka, et opositsionäär kutsus teda üles vaprust ilmutama − see tähendab ametist lahkuma −, kuid see on Easti arvates lihtsalt kõlavate sõnade tuulde loopimine.

"Ma arvan, et vaprust peab üles näitama siis, kui toimumata on jäänud mõni ühiskondlik protsess või midagi säärast, aga rääkida, et mingi korraldus ei vasta seadusele − see on mulle delikaatselt öeldes arusaamatu. (...) Me panime [ametit juhtima] asendaja − abilinnapea, kes seda valdkonda kureerib, ja see on kõige ratsionaalsem asi, mida sellises olukorras teha saab. Seda enam, et see on seadustega täielikult kooskõlas," ütles East.

Kuuldused linnapea väljavahetamisest

Säärase kriitika taustal poetas teine Narva opositsionäär Aleksei Mägi neljapäeval möödaminnes tribüünilt, et linnas võimul olev Keskerakond otsivat praeguse linnapea asemele juba uut inimest ning vahetus pidavat toimuma järgmise aasta alguses.

Linnapea Eduard East ütles, et ei tea, kust Mägi seda võttis.

"Opositsiooni puhul on alati nii, et mida segasem ja ebastabiilsem on olukord, seda parem neile. Kas see tuleb ühiskonnale kasuks? Ütlen ausalt, et mina kahtlen selles. Kui ma oleksin linnapea olnud juba kolm aastat ja midagi oleks valesti, siis..." on East hämmingus.

Narva linnavolikogu võimul olev tsentristlik koalitsioon hääletas Eduard Easti linnapeaks valimise poolt 2013. aasta detsembris. Keskerakonna Narva ringkonna esimees Andrus Tamm lükkas eile ümber Aleksei Mägi vihjed linnapea väidetava väljavahetamise kohta.

"Ma nimetaksin seda kõrgema taseme kuulujutuks. Ei tea, kust see pärit on, kuid see tegi isegi minule nalja," kinnitas Tamm, et linnapea tagandamist erakonnas kaalutud ei ole. "Võib-olla me kritiseerime tema tööd, aga tema väljavahetamist ei ole me arutanud."

Üks kandidaate linnapea kohale enne Eduard Easti määramist oli Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti direktor, samuti keskerakondlane Georgi Ignatov. Ent 2013. aastal läbis ta välismaal pikaajalist õpet ning seetõttu ei läinud tema kandidatuur läbi. Eile ütles Ignatov, et küsimust teda linnapea kandidaadiks esitada pole sellest ajast peale rohkem arutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles