Poliitilist katuseraha tuleb Ida-Virusse mullusest heldemalt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue katuse on Kohtla-Järve lasteraamatukogu juba peale saanud. Niinimetatud katuserahast eraldatud 25 000 euro eest peaksid värske jume saama ka maja välisseinad.
Uue katuse on Kohtla-Järve lasteraamatukogu juba peale saanud. Niinimetatud katuserahast eraldatud 25 000 euro eest peaksid värske jume saama ka maja välisseinad. Foto: Peeter Lilleväli

Parlamendipoliitikute poolt oma valimisringkonna investeeringuteks suunatavast niinimetatud poliitilisest katuserahast jõuab Ida-Virumaale järgmisel aastal üle veerand miljoni euro, mis on peaaegu kaks korda rohkem kui tänavu.

Märgatavalt on suurenud ka katuserahast osasaajate arv. Kui tänavuses eelarves jagunes 144 000 eurot seitsme ettevõtmise vahel,  siis nüüd on nimekirjas neid ligemale 30.

Kõige suurem summa − 53  000 eurot − läheb Narva kümne lasteaia remondiks ja neile inventari soetamiseks. "Paljude lasteaedade vahel seda raha jagades ei ole summad suured, aga teades nende keerulist olukorda, on iga euro abiks," kinnitas keskerakondlasest riigikogu liige Eldar Efendijev, lisades, et ta on püüdnud igal aastal seista hoolt selle eest, et piirilinna lasteaedadele riigieelarvest väike toetus tuleks.

Kohtla-Järve linn saab 25 000 eurot, mis läheb lasteraamatukogu kahekorruselise maja fassaadi värskendamiseks. Raamatukogu direktor Aime Aarmaa kinnitas, et riigieelarve toetus katab vaid osa vajalikust kulusummast − ka linnal tuleb oma eelarvest raha lisada.

Eelarve vastuvõtmise hind 

Eile riigikogus vastu võetud 2015. aasta  riigieelarves on erakondade kokkuleppe kohaselt ette nähtud veidi rohkem kui kuus miljonit eurot, millega toetatakse valdavalt paari kuni paarikümne tuhande kaupa mitmesuguseid objekte. Kulude katmiseks võetakse neli miljonit eurot valitsuse reservist ning 2,17 miljonit mitme riigile kuuluva ettevõtte dividendidest.

Reformierakondlasest riigikogu liige Rein Aidma ei salanud, et sellise kokkuleppe peamine eesmärk on ära hoida koalitsiooni ja opositsiooni vastasseisu riigieelarve vastuvõtmisel. "See on minu riigikogus olemise ajal kolmas kord, kus riigieelarve menetlemine läks niivõrd rahulikult ja asjatu venitamiseta," sõnas ta.

Kuigi selline katuserahapõhine kokkulepe opositsiooni ja koalitsiooni vahel on pälvinud sageli kriitikat, on Aidma sõnul positiivne, et tänu sellele saavad paljudes kohtades tehtud asjad, milleks muidu poleks erilist lootust riigieelarvest toetust saada. "Selles pole ju midagi halba, kui näiteks ühes kohas bussipeatus korda tehakse," viitas ta Avinurmele, kes saab selleks otstarbeks 15 000 eurot just Aidma enda lobitöö tulemusel.

Sotsid lõid seekord kaasa

Eelmisel aastal otsustasid tollal opositsioonis olnud sotsiaaldemokraadid katuseraha jagamisest kõrvale jääda ega esitanud ühtegi ettepanekut. Üks nende liidreid Jevgeni Ossinovski põhjendas, et katuseraha ei tohi kasutada opositsiooni äraostmisena ja selline rahajagamise viis toob kaasa piirkondliku ebavõrdsuse.

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Etti Kagarov ütles, et tänavu ei näinud sotsid põhjust katuseraha jagamist boikottida. "Ka Ida-Virumaa puhul leidsime oma erakonna sees mõistlikud kompromissid," kinnitas ta. Nii näiteks saab Kukruse polaarmõis, mille rajamist Kagarov varem Kohtla vallavanemana vedas, mõisapargi korrastamiseks 15 000 eurot.

Teiste omavalitsustega võrreldes saab seekordsest "potist" suhteliselt väikese osa maakonnakeskus Jõhvi, kuhu tuleb vaid 3000 eurot teatrile Tuuleveski heli- ja valgustehnika ostmiseks ning 4000 eurot Edise külaplatsi korrastamiseks. Sügisest Jõhvi vallavanema ametis olev reformierakondlane Aivar Surva sõnas, et ta ei olnud isegi kursis, kas mõni Jõhvi projekt jäi ka rahast ilma. Ta tõdes, et üheks väikeste toetussummade põhjuseks on see, et  praeguses riigikogus ei ole Jõhviga tihedamalt seotud saadikuid. "Kui ikka ei ole oma meest Havannas, siis ei saa ka Kuuba sigareid," tõi ta ilmeka võrdluse.

Kuidas 274 000 eurot jaguneb

* Kiviõli kunstide kooli keldriruumide remondiks ja sisustamiseks 10 000 eurot.

* Narva-Jõesuu keskkooli staadioni katte ja piirdeaia remondiks 10 000 eurot.

* Kannuka kooli spordisaali korvpalliinventari soetamiseks  15 000 eurot.

* Sinimäe põhikooli spordisaali inventari soetamiseks 15 000 eurot.

* Narva-Jõesuu põhikooli arvutiklassi sisustamiseks 5000 eurot.

* Iisaku gümnaasiumile küttesüsteemi soojussõlme regulaatori hankimiseks 3000 eurot.

* Aseri kooli staadioni rekonstrueerimiseks 5000 eurot.

* Kiviõli vene kooli õppevahendite soetamiseks 5000 eurot.

* Sillamäe kutsekooli õppevahendite ja inventari soetamiseks 5000 eurot.

* Püssi kultuurimaja spordisaali ja koridoride renoveerimiseks 5000 eurot.

* Kohtla-Järve raamatukogu renoveerimiseks 25 000 eurot.

* Narva linna slaavi kultuuriseltsile Svätogor ajalooainelise lavastuse väljatoomiseks ja näitamiseks külalisetendustel üle kogu Eesti 3000 eurot.

* Narva stuudioteatri Ilmarine teatrisaali küttesüsteemi uuendamiseks 5000 eurot.

* Jõhvi teatrile Tuuleveski heli- ja valguseadmete ostuks 3000 eurot.

* MTÜ-le Sillamäe Korteriomanike Ühing koolituskuludeks 3000 eurot.

* Illuka valla Vasavere ja Puhatu külaplatside ehituseks 4000 eurot.

* Jõhvi valla Edise külaplatsi korrastamiseks 4000 eurot.

* Narva kümne lasteaia remondiks ja inventari soetamiseks 53 000 eurot.

* Kiviõli lasteaia Kannike õueala mänguväljakute uuendamiseks 10 000 eurot.

* Kiviõli Viru tänava lasteväljaku rajamiseks 10 000 eurot.

* Avinurme bussiootepaviljoni ja ühiskondliku transpordi ooteala väljaehitamiseks 15 000 eurot.

* Alajõe valla Liivaku tee, Luige tee, Külaplatsi tee tolmuvabaks ehitamiseks 15 000 eurot.

* Vaivara vallale laste mänguväljaku rajamiseks 7000 eurot.

* Kukruse mõisa ja mõisapargi välisvalgustuse rekonstrueerimiseks 15 000 eurot.

* Lüganuse külaseltsile külaplatsi inventari soetamiseks 5000 eurot.

* Iisaku hooldekodu soojustustamise lõpetamiseks 10 000 eurot.

* MTÜ-le Vaivara laulu- ja mänguseltsile Vikerkaar pensionäride päevakeskus sisustamiseks 4000 eurot.

* Sillamäe MTÜ Miloserdie ruumide remondiks 5000 eurot.

Allikas: koostöös riigikogu fraktsioonidega koostatud rahanduskomisjoni ettepanekud  2015. aasta riigieelarve eelnõu kohta

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles