Elron jättis kohtlanõmmelased pika ninaga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda Kohtla-Nõmmel peatuma pidanud rongi tervitama tulnute elevus jäi üürikeseks − raudruun tuhises neist hooga mööda.
Esimest korda Kohtla-Nõmmel peatuma pidanud rongi tervitama tulnute elevus jäi üürikeseks − raudruun tuhises neist hooga mööda. Foto: PEETER LILLEVÄLI

Eile esimest korda Kohtla jaama asemel Kohtla-Nõmmel peatuma pidanud Narva-Tallinna reisirong kihutas Kohtla-Nõmme ooteplatvormist täie hooga mööda.

Kohtla-Nõmme vallajuhid on juba hea mitu aastat asja ajanud, et Kohtla jaama rongipeatus vallakeskusele lähemale toodaks. Lõpuks võttis raudteefirma valla soovi kuulda ning peatus kolitigi Kohtlast poolteist kilomeetrit Tallinna poole, kohalikele elanikele paremini ligipääsetavasse kohta. Ehitati uus ooteplatvorm ja pisike parkla, peatuse nimi muudeti Kohtlast Kohtla-Nõmmeks.

Eile oli esimene päev, mil rongid pidid Kohtla asemel Kohtla-Nõmmel peatuma hakkama.

Vallajuhid võtsid nõuks ühe suure soovi täitumist pidulikult tähistada. Hommikul poole kaheksa paiku kogunesid tuttuuele ooteplatvormile nii vallaametnikud kui volikogu liikmed, lisaks mõni huvilisest vallaelanik. Jõuluvana jagas kohale tulnuile autogramme, piirdeaia külge seoti esimese peatuva rongi tervitamiseks õhupalle. Kaasa oli võetud ka mandariine täis laastukorv − vedurijuhile − ning liiprinael, millega uus peatus põlistada.

Vanasti oli Olivere peatus

Tegelikult on Kohtla-Nõmmel rongid varemgi peatunud, küll praegusest uuest peatusest pisut Tallinna pool.

"Kummiremondi teeotsas oli vanasti Olivere peatus. See tekkis ühtaegu Goldfieldi õlitööstuse rajamisega − kohe sealsamas olid ju õlitööstuse hooned ja tööliste elamud samuti," räägib kohalik kodu-uurija Kaare Normak, et rongid peatusid Oliveres veel eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel. Kohtla jaamas oli sel ajal samuti rongipeatus, sealne jaam rajati aastal 1876.

Kohtla-Nõmme vallavanem Riina Sooäär võtab ootepaviljoni seinalt maha teate, millest võis lugeda, et platvorm ei ole veel kasutuses − nüüd juba ju on.  Lõõpimisi esitatud küsimusele, kas Elron ikka ka teab, et tänasest tuleb rongidel siin peatuda, vastab ta, et kõik on kokku lepitud ja Elroni kodulehelgi olevat selle kohta teade üleval.

"See peatus on valla keskusele lähemal, reisijatel on  lihtsam siia tulla ja turvalisem rongile pääseda − Kohtla jaamas manööverdavad ka kaubarongid," loetleb vallavanem peatuse uue asukoha plusse.

Et rongisõit veel paremini kättesaadavaks muuta, peab vallavalitsus maavalitsuse ja Sebe bussifirmaga läbirääkimisi, et rongiaegadel liikuvad bussid leiaksid võimaluse rongipeatuse kaudu väikse ringiga sõita.

Tuli... ja läks 

Narva suunalt paistma hakkavad rongituled ajavad tervitama tulnud rahva elevile. Rong muudkui läheneb.... ja sõidab peatusest hooga mööda. On näha, et rongijuht üritab küll viimasel hetkel pidurdada, ent niisama lihtsalt rongi seisma ei jäta ning nii ei jää peatuses ootajail üle muud kui lahkujale järele lehvitada.

"Ega's midagi, peame vist homme jälle tulema," võetakse juhtunut huumoriga.  Liiprinael, millele Kohtla-Nõmme nimi peale kirjutatud, lüüakse siiski ühisel jõul paika.

Kaks inimest, kes olid uude peatusse tulnud sooviga rongile minna, asuvad kodu poole astuma.

Elroni juhid said juhtunust teada üsna kohe.

"Rongijuht oli ise ka šokis," ütleb ettevõtte kommunikatsiooni- ja turundusjuht Mai Vahtrik pool tundi hiljem. "Talle oli räägitud küll, et nüüd on peatus Kohtla-Nõmmel, aga harjumusest peatus ta ikka Kohtlas."

Inimlik eksitus 

Kuulnud, kuidas vallarahvas rongi tervitama oli tulnud, tunnistab Vahtrik end sõnatuks. "See oli inimlik eksitus. Kui rongijuht ooteplatvormile kogunenud inimesi märkas, siis ta küll pidurdas, ent peatumiseks oli juba hilja ja tagurpidi tagasi sõita on neil keelatud. Meil on väga kahju, et nii juhtus; loodame, et see intsident ei riku Kohtla-Nõmme inimeste rõõmu selle üle, et ooteplatvorm nüüd uues kohas on."

"Vabandan siiralt juhtunu pärast ja annan edasi ka rongijuhi vabandused," ütleb Elroni liikluskorralduse juht Pille Pärnjõe. "Tegu oli rongijuhi eksimusega, tema suhtes on algatatud sisejuurdlus. On kahetsusväärne, et selline olukord tekkida sai."

Elron vabandab klientide ja Kohtla-Nõmme inimeste ees ning palub reisijatel tekkinud ebamugavuste kompenseerimiseks Elroni poole pöörduda.

Elroni kodulehel olevas sõidplaanis oli veel eile õhtul Tallinnast Narva sõitva rongi peatusena kirjas Kohtla. Narvast Tallinna sõitev rong peaks selle plaani järgi küll juba Kohtla-Nõmmel peatuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles