Tauno Võhmar astus Reformierakonnast välja

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle nelja aasta Reformierakonda kuulunud Tauno Võhmar otsustas 24. detsembril oravaparteist lahkuda.
Üle nelja aasta Reformierakonda kuulunud Tauno Võhmar otsustas 24. detsembril oravaparteist lahkuda. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi endine vallavanem Tauno Võhmar astus üllatuslikult välja Reformierakonnast ja loobus ka selle partei nimekirjas riigikogusse kandideerimisest. 

2010. aastal Reformierakonda astunud Võhmari otsus on seda ootamatum, et see sündis kõigest mõned päevad pärast seda, kui Reformierakond avalikustas oma valimisnimekirja.  Üheks partei eeldatavaks häältemagnetiks Ida-Virumaal  olev Võhmar oli ringkonna valimisnimekirjas seatud kõigest kuuendale kohale. Partei üleriigilises nimekirjas leiab praegu Eesti Gaasi transpordikütuste valdkonna juhina töötava Võhmari nime alles 104. realt.

Põhjused paneb kirja

Võhmar ei soovinud eile avada parteist lahkumise motiive. "Ma pole sellest teavitanud veel ka Reformierakonda. Saadan lähipäevil laiali kirja, kus selgitan põhjusi," lubas ta ja lisas, et loobub ka Reformierakonna nimekirjas riigikogusse kandideerimisest.

2013. aasta kohalikel valimistel Jõhvis kõige rohkem hääli kogunud Võhmar ei välistanud, et võib pürgida parlamenti mõne teise erakonna nimekirjas. Ent ta ei pidanud selle sammu tõenäosust kuigi suureks. "Olen praegu apoliitiline," sõnas ta.

Reformierakonna Ida-Viru piirkonna juht ja esinumber  siinses valimisringkonnas, riigikogu liige  Deniss Boroditš nimetas Võhmari lahkumisotsust üllatavaks. Ta kinnitas, et Võhmar ei rääkinud oma  lahkumisplaanidest talle. "Mingit tüli meil ei olnud," sõnas Boroditš, märkides, et Tauno Võhmari roll Ida-Viru Reformierakonnas oli kaalukas. "Kuid ma ei hakka spekuleerima, milline on tema otsuse mõju meie valimistulemusele."

Puha mehed

Enne jõule avalikustatud Reformierakonna riigikogu valimiste 9-liikmeline nimekiri Ida-Viru valimisringkonnas koosnes eranditult meestest. Ainus sisevalimistel kandidaatide nimekirja pääsenud naine − Jõhvi vallavolikogu esimees Niina Neglason − pidi loobuma oma kohast, kuna erakonna valimistoimkond otsustas tuua Ida-Virumaale kandideerima kunagise regionaalministri Toivo Asmeri.

"See otsus sündis läbirääkimiste tulemusel ja mul pole sugugi kahju, et ma kandideerida ei saa. Pigem on see isegi kergendus. Kõva tulemuse jaoks tuleks lähikuudel pühenduda kampaania tegemisele, aga ma ei saa jätta oma põhitööd arstina," sõnas Neglason.

Küsimuse, kas pärast Võhmari loobumist võetakse nimekirja taas Neglason või tuleb juurde keegi teine, jättis Boroditš eile vastuseta. "See asi on praegu veel liiga värske," sõnas ta.

Reformierakonna  Ida-Virumaa nimekirja  esikolmikus  on riigikogu liige Deniss Boroditš, Toivo Asmer ja riigikogu liige Rein Aidma. Neile järgnevad Jõhvi vallavanem Aivar Surva, Avinurme vallavanem Aivar Saarela, Toila vallavanem Tiit Kuusmik, Maidla endine vallavolikogu esimees ja G4S müügijuht Eino Vinni ning riigikogu liige Ain Seppik.

Ida-Virus kandideerivad reformierakondlased peavad riigikogusse pääsemiseks ise tublisti hääli koguma, sest erakonna üldnimekirja esimeses osas nende nimesid ei leidu. Kõige kõrgem, 35. asetus on Deniss Boroditšil, Ain Seppik on 47. real.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles