Jõhvi opositsioon tahab järsult vähendada volikogu juhtide tasusid

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Opositsiooni arvates ei oli Jõhvi vallavolikogu esimehele Eduard Eastile 2500 euro suuruse ametipalga maksmine põhjendatud.
Opositsiooni arvates ei oli Jõhvi vallavolikogu esimehele Eduard Eastile 2500 euro suuruse ametipalga maksmine põhjendatud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Neljapäeval toimuva Jõhvi volikogu istungi päevakorras opositsioonilise valimisliidu Jõhvi Eest eelnõu, mis näeb ette volikogu esimehele makstava tasu vähendamist ligi kolm ja aseesimeeste tasu kaks korda. 

Kuni eelmise aasta suveni maksti Jõhvi volikogu esimehele hüvitist, mille suuruseks oli 700 eurot. Mullu juulis volikogu esimeheks valitud Eduard Eastile määrati aga ametipalgaks 2500 eurot. 

Täna volikogu päevakorras oleva eelnõu kohaselt on kavas edaspidi  volikogu esimehele maksta tasu, mis moodustab neljandiku vallavanema ametipalgast. Et Jõhvi praegusele vallavanemale Max Kaurile on määratud kuutasuks 3600 eurot, siis oleks volikogu esimehe Eduard Eastile makstav tasu 900 eurot. 

Opositsiooni hinnangul peaks tänaseks igale mõtlevale volikogu liikmele ja Jõhvi valla elanikule olema lõplikult selge, et Jõhvi Vallavolikogu ei vaja palgalist volikogu esimeest.

"Ennast „mina juristina“ esitleva volikogu esimehe E.Easti töös on ilmnenud ilmselged juriidilised möödalaskmised, mis on leidnud naeruvääristamist nii üleriigilises meedias, kui ka viimasel ajal lausa tavapäraseks saanud ministeeriumidest saabuvate märgukirjade näol," tõdeb valimisliit Jõhvi Eest eelnõu selgituskirjas tuues näiteks eelarve vastuvõtmise seaduserikkumistega, suurt tähelepanu pälvinud kurioosse volikogu istungi, mille East pidas üksi iseendaga, aga ka endisele vallavanemale Martin Repinskile ebaseadusliku lahkumishüvitise määramise.   

"Volikogu esimehele ülisuure töötasu maksmine ei ole ennast seega mitte millegagi õigustanud. Töötasule vastavat tööd pole tal siiani õnnestunud leida," leiavad eelnõu esitajad.

Lisaks soovib opositsioon vähendada ka volikogu aseesimeestele Jekaterina Vassiljevale ja Jelena Bezovitskajale makstavat tasu. Mullu suvel võrdsustati aseesimeeste tasu Eestis kehtiva alampalgaga, mis praegu on 540 eurot. Volikogu lihtliikmetele makstava hüvitis on 45 protsenti sellest ehk 243 eurot. Opositsioon soovib samasuguseks muuta ka volikogu aseesimeeste tasu, kuna nad pole ligemale aasta jooksul ühtegi istungit juhtinud. Seletuskirjas põhjendatakse, et praegu puudub mõistlik alus maksta volikogu aseesimeestele "kõrgendatud tasu mitte midagi tegemise eest". 

Eduard East põhjendas eelmisel suvel volikogu esimehe ameti palgaliseks muutmist töömahu suurenemisega. 

Põhjaranniku küsimusele, mida Jõhvi valla elanikud sellest võidavad, et volikogu esimees hakkab nüüdsest saama märkimisväärselt suurt palka, vastas East: "Ma ütleksin, et mina ei kardaks suuri palku, vaid rumalaid inimesi." Ta lisas, et   valla elanik võidab sellega kindlasti seda, et valda tuleb rohkem investeeringuid, mida on võimalik läbirääkimiste ja suurema esindatuse kaudu saavutada. "Kindlasti ka kvaliteetsemaid otsuseid selles mõttes, et need on paremini läbi mõeldud ja volikogus õigel ajal vastu võetud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles