Eduard East: "Tasuline volikogu esimees tooks Jõhvi rohkem investeeringuid."

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsjasõlmitud koalitsioonileppe kohaselt muutub Jõhvi vallavolikogu esimehe koht tasuliseks ja see kuulub keskfraktsioonile, kelle võimalik kandidaat on Eduard East. PEETER LILLEVÄLI
Äsjasõlmitud koalitsioonileppe kohaselt muutub Jõhvi vallavolikogu esimehe koht tasuliseks ja see kuulub keskfraktsioonile, kelle võimalik kandidaat on Eduard East. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvi volikogu keskfraktsiooni aseesimees ja tõenäoline uus (ja sedapuhku põhipalgaga) volikogu esimees Eduard East ütleb, et karta ei tasu suuri palku, vaid rumalaid inimesi. Tema meelest hakkavad Jõhvi − juhul kui siin on ametis palgaline volikogu esimees − tulema suuremad investeeringud. 

Miks tegite volikogu istungi eel ettepaneku võtta päevakorrast maha nii volikogu esimehe ja komisjonide juhtide kui ka saadikute hüvitiste tõstmise küsimused? Tõite põhjenduseks, et kolm saadikut puudub. Selliseid istungeid, kus kõik oleksid kohal, tuleb väga harva ette.

Me mõtlesime, et mõistlik on ka teistele võimalus anda. Meie andmetel nad tulevad juuli lõpus tagasi, siin on võimalik otsustada.

Aga siis võib jällegi mõni teine saadik puududa. Kas teie meelest siis, kui kas või üks saadik puudub, jääbki Jõhvis volikogu esimees valimata?

Ma usun, et mitte. Aga praegu me otsustasime nii − kolm saadikut on ikkagi täiesti arvestatav hulk.

Kui järgmine kord pole ka kolme saadikut kohal, kas siis võtate jälle need küsimused päevakorrast maha?

Mina arvan, et siis ikkagi hääletame.

Mis siis nüüd teistmoodi oli, et võtsite päevakorrast maha?

Praegu vaatasime, et oleks ikka mõistlik kõikide hääled ära kuulata.

Või oli põhjus ikkagi selles, et tundsite, et ilma seekord puudunud saadikuteta ei pruugi vajalikul hulgal hääli kokku tulla?

Üldse ei olnud, võin seda väga kindla häälega väita.

Aga teie valimine Jõhvi esindajaks Ida-Virumaa omavalitsuste liidu üldkogusse ju kukkus seekordsel istungil läbi [Easti poolt hääletas 10 saadikut, aga tarvis oli 11 häält]. Mis juhtus?

Ma arvan, et see oli lihtsalt segadus valimise ajal.

Mõni saadik eksis sedeli täitmisel?

Just. Tegelikult oleks vaja, et iga hääletuse eel räägitakse volinikele läbi, kuidas sedeli täitmine käib. Praegusel juhul oli selgitav pool puudulik.

Eduard East: Ma ütleksin, et mina ei kardaks suuri palku, vaid rumalaid inimesi.

Vahetult enne volikogu istungit sõlmisid Keskfraktsioon ja fraktsioon Jõhvi − Meie Kodu koalitsioonileppe, milles on kirjas, et volikogu esimehe koht jääb keskfraktsioonile, kelle kandidaat te olete olnud. Kas see tähendab, et see koht jääb teile?

Me ei räägi praegu konkreetselt minust. Me räägime ikkagi keskfraktsioonist ja sellele kuuluvast kohast. Võimalik kandidaat olen mina.

Koalitsioonilepingus on kirjas, et volikogu esimehe koht on tasuline. Kui suur see tasu hakkab olema?

Vaatame, lepime kokku ja esitame volikogu istungil. Mina võin öelda, et on olemas kaks loogikat, kuidas tasulist kohta määratakse. On olemas loogika, kus volikogu esimees saab palka võrdselt vallavanemaga [Jõhvis määrati üle-eelmisel istungil vallavanema palgaks 3600 eurot], teine loogika on määrata vallavanema palgast mingi protsentuaalne osa.

Küsimus on seega selles, kas volikogu esimees hakkab sama suurt palka nagu vallavanem või natuke vähem?

Just.

Kumba varianti keskfraktsioon pooldab? 

Me oleme seda arutanud, meil on need asjad põhimõtteliselt selged, aga seda on vara välja ütelda.

Millal on õige aeg?

Istungil. Oleme nii kokku leppinud.

Miks peab Jõhvi saama palgalise volikogu esimehe?

Oleme vaadanud seda töömahtu, mida volikogu esimees täidaks. Ma ei taha kellegi suhtes öelda, et varem on midagi halvasti olnud, kuid varem olid sellised reeglid, et volikogu esimees sisuliselt juhtis ainult volikogu istungit. Kui seda tööd teha suuremamahuliselt,  siis see võiks ikkagi olla palgaline koht.

Mida see suurem maht sisaldab?

Ka komisjonide töös osalemist, valla esindamist nii kohtumistel valla inimestega kui ka keskvõimu, saatkondade ja teiste struktuuride esindajatega. Suurema sidususe loomist volikogu ja vallavalitsuse vahel, et info liiguks paremini. Loomulikult on ka teisi küsimusi, mida volikogu esimees võiks täita.

Mida Jõhvi valla elanikud sellest võidavad, et volikogu esimees hakkab nüüdsest saama märkimisväärselt suurt palka?

Ma ütleksin, et mina ei kardaks suuri palku, vaid rumalaid inimesi.

Mida see tähendab?

Kui me praegu oleme niisuguse strateegilise otsuse teinud, siis valla elanik võidab sellega kindlasti seda, et valda tuleb rohkem investeeringuid, mida on võimalik läbirääkimiste ja suurema esindatuse kaudu saavutada. Kindlasti ka kvaliteetsemaid otsuseid selles mõttes, et need on paremini läbi mõeldud ja volikogus õigel ajal vastu võetud.

Loe ka Keskfraktsiooni ja Jõhvi - meie kodu vahel 5. juulil sõlmitud koalitsioonilepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles