Kohus pikendas Voronovi vahi all pidamise tähtaega

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Aleksei Voronov nõustus 4. juunil kohtus enda süüdimõistmisega.
Aleksei Voronov nõustus 4. juunil kohtus enda süüdimõistmisega. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru maakohus pikendas prokuratuuri taotlusel korruptsioonikuritegudes kahtlustatava Narva ettevõtja ja poliitiku Aleksei Voronovi vahi all pidamise tähtaega. 

Viru maakohus võttis Voronovi kohtueelse uurimise huvides kuni kaheks kuuks vahi alla tänavu märtsi lõpus ning nüüd oleks see tähtaeg täis saanud, kuid prokuratuur taotles vahi all pidamise tähtaja pikendamist kaheks kuuks. Kohus rahuldas taotluse läinud nädala reedel, 24. mail põhjendusega, et vahistamise alused ei ole ära langenud. 

2. mail jättis Tartu ringkonnakohus rahuldamata Voronovi kaitsja kaebuse tema vahistamise peale. Nimelt apelleeris advokaat sellele, et Voronov on kõigist avalikest ametitest, sealhulgas Narva vee-ettevõtte tegevjuhi, Narva linnavolikogu liikme ning fraktsiooni esimehe kohalt taandunud ja ei saa seega enam kedagi mõjutada.

Ringkonnakohtu hinnangul on vähemalt õigusemõistmisevastaste kuritegude toimepanemise oht, "nagu selle veenvalt ja jälgitavalt tuvastas maakohus", jätkuvalt olemas. "Seda vaatamata A. Voronovi taandumisele erinevatelt ametikohtadelt. Inimese formaalse ametiseisundi lõppemine ei tähenda alati veel tema informaalse mõjuvõimu lõppu, eriti olukorras, kus mõjutajat ja mõjutatavaid võivad siduda ühised valgustkartvad teod, teadmata hulk kompromiteerivat informatsiooni ja mingit laadi majanduslik sõltuvus," nentis ringkonnakohus oma määruses, millega jäeti Voronov vahi alla.   

Voronovi kahtlustatakse riigihangete tegemise nõuete rikkumises menetluses osalejale eelise andmise eesmärgil ning altkäemaksu saamises ja küsimises korduvalt ning suures ulatuses.

Oma ametiseisundit kasutades lõi ASi Narva Vesi juhatuse liige Voronov prokuratuuri teatel oma tuttavatele eelisolukorra teiste hankes osalejatega võrreldes. Ta kohandas hanketingimusi oma soosikutele sobivaks, võimaldas hanke käigus muuta pakkumisi, kindlustades seeläbi tuttavatele hankevõidud. Linnavolikogu liikmena aitas Voronov kahtlustuse järgi kaasa Narva linnavalitsusest ehitusloa saamisele ja hankeprojektide kinnitamisele. Vastutasuna sai ta väidetavalt altkäemaksu ligi 60 000 eurot. Selles kriminaalasjas on kokku 9 kahtlustatavat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles