Narva küsib riigilt raha klaveri ostuks

Põhjarannik
Copy
Tiibklaver. Foto on illustreeriv.
Tiibklaver. Foto on illustreeriv. Foto: atrrademusic.ee

Narva linnapea Aleksei Jevgrafov saatis kultuuriminister Tõnis Lukasele kirja, kus palub riigilt abi 125 000 eurot maksva tiibklaveri ostmiseks. Linn lubab omalt poolt rahastada klaveri ostu kolmandiku ulatuses.

"Narva linn pöördub teie poole seoses uue klaveri soetamise vajadusega. Antud tähtis soetamine Narva linnale koostöös riigiga loob võimaluse läbi viia suuri ja Eesti kultuurielu arendamiseks tähtsaid rahvusvahelisi kultuurisündmusi," kirjutas Jevgrafov.

Vajaliku tiibklaveri keskmiseks hinnaks on linnapea väitel ca 125 000 eurot, teatas ERR.

"Narva linnal ei ole kahjuks piisavalt raha selliseks finantsmahukaks ostuks ainult linna eelarve arvelt. Peame võimalikuks Narva linna omafinantseerimist suuruses üks kolmandik tiibklaveri kogumaksumusest."

Narva linnapea sõnul korraldatakse Narvas üleriigilise ja rahvusvahelise tähtsusega muusikaüritusi, mida külastab suur hulk inimesi. Näiteks rahvusvaheline Chopini konkurss ja rahvusvaheline Jevgeni Mravinski nimeline muusikafestival jne.

"Kultuuri loomiseks, nautimiseks ja edasikandmiseks peab olema tagatud kvaliteetne varustus. Suurüritused toimuvad peamiselt Narva linna suurimas kontserdisaalis Geneva kontserdimajas ja nende läbiviimiseks kasutatakse tihtipeale kontsertklaverit, mis ei vasta kahjuks kvaliteedinõuetele. Selle asjaolu tõttu tekib takistusi, mis ei võimalda meil mõnikord korraldada heal tasemel tippsündmusi."

Linnapea sõnul loobuvad kvaliteetse tiibklaveri puudumise tõttu isegi mõned esinejad Narvas esinemast. Ta tõi ka välja, et juba 2009. aastal väljendas professor ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia rektor Ivari Ilja pärast esinemist koos Narva linna sümfooniaorkestriga arvamust, et Geneva kontserdisaalis kasutatav klaver ei vasta tänapäeva nõuetele ja nõuab väljavahetamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles