Lüganuse jättis ühe volikogu liikme komisjonidest välja

Põhjarannik
Copy
Pikka aega Kiviõli volikogu juhtinud ning praegu opositsiooni kuuluvale ettevõtjale Eldur Lainjärvele pakuti kohta kultuuri- ja spordikomisjonis, kuid sellest ta keeldus.
Pikka aega Kiviõli volikogu juhtinud ning praegu opositsiooni kuuluvale ettevõtjale Eldur Lainjärvele pakuti kohta kultuuri- ja spordikomisjonis, kuid sellest ta keeldus. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ehkki Lüganuse vald kinnitas korruptsioonivastasele erikomisjonile, et kõik volikogu liikmed, sealhulgas opositsiooni esindajad, on kaasatud volikogu komisjonidesse, on Kiviõli endine volikogu esimees Eldur Lainjärv jäänud välja kõikidest komisjonidest. 

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon saatis omavalitsustele arupärimise, mille eesmärk on läbipaistvuse suurendamine nii avalikus kui ka erasektoris. Järelepärimisega uuriti, kuidas on kaasatud volikogu liikmed otsuste tegemisse, mismoodi on opositsioon kaasatud volikogu komisjonidesse, sealhulgas revisjonikomisjoni, aga ka kohaliku omavalitsuse asutuste ja talle kuuluvate sihtasutuste juhtorganitesse. 

Lüganuse volikogu esimees vastas järelepärimisele, et iga volikogu liige on vähemalt ühe volikogu alatise komisjoni liige ning saab kaasa rääkida probleemide lahendamisel protsesside algatamisest kuni otsustamiseni välja. 

Lüganuse volikogu liikme Eldur Lainjärve sõnul on selline kinnitus aga vale, sest teda pole komisjonidesse kaasatud.

Pikka aega Kiviõli volikogu juhtinud Lainjärve sõnul pakuti talle möödaminnes, pool tundi enne komisjonide koosseisu kinnitanud volikogu istungi algust kultuuri- ja spordikomisjoni liikme kohta. "Mina ütlesin, et ma ei tantsi ja pole selles valdkonnas pädev, ning sinna see jäigi," ütles ta, et oleks ennast näinud kas majanduse või eelarvega tegelevate komisjonide koosseisus. "Kui komisjone pannakse kokku selliselt, et pole oluline, kas sinna valitud inimene seda valdkonda tunneb, siis on asi mäda," tõdes ta ning kinnitas, et tema osalemine mõnes talle temaatiliselt sobivamas komisjonis pole kõne alla tulnud. 

Lüganuse volikogu esimees Dmitri Dmitrijev ütles, et tema teada on Eldur Lainjärvele kohta pakutud, kuid too keeldus. "Me ei saa vastu tahtmist kedagi kaasata," ütles ta. 

Kõik teised seitse volikogu opositsiooni esindajat on komisjonidesse kaasatud. Revisjonikomisjoni viiest liikmest kolm on opositsiooni esindajad. Samas ei ole ühtegi opositsiooni esindajat kaasatud keskkonna- ja maaelukomisjoni ega ka valla osalusega äriettevõtete juhatusse. Volikogu komisjonides kuulub opositsioonile tavaliselt üks, aseesimehe koht, mis tuleb tänu komisjonide esimeeste valimissüsteemile, kus vastaskandidaadile jääb automaatselt aseesimehe koht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles