Ida-Viru omavalitsuste juhid: suurim probleem on kaitsevahendite puudumine

Põhjarannik
Copy
Esmaspäeval seadsid päästjad Ida-Viru keskhaigla juurde üles tervisekontrolli telgi.
Esmaspäeval seadsid päästjad Ida-Viru keskhaigla juurde üles tervisekontrolli telgi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa omavalitsuste esindajate sõnul on praeguses kriisiolukorras kõige suurem mure kaitsevahendite puudus.  

Ida-Viru omavalitsusjuhid  ütlesid teisipäeval Skype´i teel toimunud Ida-Eesti regionaalse kriisikomisjoni erakorralisel laiendatud istungil, et praeguses eriolukorras on kõige suurem mure kaitsevahendite puudumine, teatas Ida päästekeskus.

Omavalitsusjuhid kinnitasid, et kõik koolid, klubid ja muud meelelahutusega seotud avalikud asutused on suletud, lasteaiad töötavad kõikides omavalitsuses peale Narva-Jõesuu ja Toila, kus kooskõlas vanematega vald tegi otsuse kaheks nädalaks lasteaiad sulgeda.

Toila vallavanem Eve East sõnas, et juhul, kui tekib vajadus, kaalub vallavalitsus lasteaedades  ühe rühma tööle panemist.

Paljud omavalitsused on oma töö ümber korraldanud, et  vähendada inimeste otsekontakte.  Elanike teenindamine käib kas telefoni- interneti teel. Ettehelistamisel ja kokkuleppel võib ka kohale tulla.

Kriisikomisjoni juht Ailar Holzmann kiitis Virumaa kohalikke omavalitsusi väga hea koostöö eest.

Politsei- ja Piirivalveameti Ida prefektuuri prefekt Tarvo Kruup kinnitas, et politsei töö jätkub tavarežiimis, uued meetmed on rakendanud piiri osas.

„Me ei jäta teenindamata ühtegi väljakutset. Abi jõuab iga inimeseni, kes seda vajab, piir peab ja väljastame dokumente," kinnitas ta.

Teisipäeval öösel taastati piirikontroll sisepiiril ning kehtestati meetmed välispiiril.  "Kui olukord nõuab kiiret abi ja kohest politsei sekkumist, tuleb helistada numbrile 112 ja kui tuleb teavitada toimunud süüteost, saab esitada avalduse politsei.ee veebilehel," märkis ta. 

Ida häirekeskuse juht Janek Muraka sõnul helistavad häirekeskusesse praegu rohkem üksikud vanainimesed, kellel hakkavad otsa saama toit ja ravimid. „Me kindlasti anname nendele kohaliku omavalitsuse kontakte, kuhu pöörduda, instrueerime otsima infot kodulehtedelt“.

Murakas tuletas meelde, et alates esmaspäevast päevast töötab uus infotelefon 1247, kuhu helistades saab infot erinevates koroonaviirust ja selle levikut puudutavates küsimustes.  Meditsiinialaste nõuannete ja perearsti konsultatsiooniks tuleks endiselt valida number 1220, kus kõnele vastavad meditsiinilise väljaõppega inimesed.

Janek Murakas pööras tähelepanu, et helistades telefonile 112 võib juhtuda nii, et on vaja natuke oodata, kuna liin võib olla vahepeal koormatud. "Üldiselt suudame kõnele vastata minuti jooksul, seega palume inimestel vajadusel oodata mitte kõnet katkestada kui kohe ei vastata", - rahustas Murakas.

Eesti Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk ütles, et Töötukassa peatas vähemalt kaheks nädalaks klientide nõustamise ja teenindamise maakondlikes osakondades/büroodes kohapeal. Kliente nõustatakse ja avaldusi võetakse vastu telefoni teel, e-kanalites või posti teel. Lisaks avati internetikeskkonnd, kus tööandjad saavad panna üles oma ajutised tööpakkumised ja tööd vajavad inimesed saavad kiiresti tööandjatega ühendust võtta. Ajutiste tööde e-keskkonnaga saab tutvuda Töötukassa veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles