Zinaida Klõga – naine, kes säilitab Ida-Virumaal väikest Valgevenet

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Zinaida Klõgat vaimustab see, kuidas Valgevenes tänavatele kogunev rahvas on koondunud, kuid kardab, et protestid on määratud sumbumisele.
Zinaida Klõgat vaimustab see, kuidas Valgevenes tänavatele kogunev rahvas on koondunud, kuid kardab, et protestid on määratud sumbumisele. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Zinaida Klõga (74) on üle 30 aasta vedanud valgevene kultuuriseltsi tegevust Ida-Virumaal, viimased aastad selle juhina. Viimase aasta jooksul on ta saanud oma tegevuse eest aumärgi nii Valgevene riigilt, Valgevene eksiilvalitsuselt kui ka Eesti Vabariigi presidendilt. Seda viimast, Valgetähe 5. klassi teenetemärki, hindab ta eriti kõrgelt.  

"Aga ma pole pildistamiseks valmistunud," tõdeb ta, kui võtab meid vastu seltsi ruumides Jõhvis Niidu tänavas, kuhu nad äsja kolinud on. "Aga ma olen kogu aeg ilus," naljatab ta, nähes fotograafi kohmetust, kui alustab ekskursiooni ruumides, kus asjad veel lahti pakkimist ja paigutamist ootavad. Meie intervjuu toimus kolm päeva pärast Valgevene presidendivalimisi, mis on endaga kaasa toonud proteste ja nõudmisi riigi isevalitseja Aleksandr Lukašenka lahkumiseks.   

Mis pilt teile praegu Valgevenes toimuvast avaneb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles